”Trappan är min favoritplats i alla lägen”

Foto: Rickard L. Eriksson

Datum

27 Mars 2017

Foto

Rickard L. Eriksson

Hannu Sarenström har ända sedan sin första bok Rimfrost och trädgårdsdrömmar från 1997 varit ett uppmärksammat och omtyckt namn i trädgårdssammanhang. Själv bor han på Kinnekulle i Västergötland, där han har skapat en trädgård med en enastående växtsamling.

Hannus nya bok Trädgårdslycka är fylld av trädgårdsfunderingar och charmiga mellanspel om trädgårdens vardag, drömmar och misslyckanden. Den innehåller drömmar men också konkreta tips som man lätt kan ta till sig i sitt eget trädgårdsskapande. Växtförslag och växtföljder som ger långblommande rabatter. Gångar, terrasser, möbler och stilfulla arrangemang som inspirerar.

Vi bad honom berätta om sina favoritplatser i sin trädgård.

Foto: Hannu Sarenström

”Trappan är min favoritplats i alla lägen, omgiven av säsongens blomning dricker jag mitt frukostkaffe på den och kvällsvinet med om det skulle vara varmt nog. Jag vill att min trappa ska kännas välkomnande och det är också det första jag ser när jag öppnar grinden och kommer hem.”


”Lunden som ger mig vårens vackraste blomning redan i maj, tusentals små blommor ger ett vackert skimmer i skuggan. Dessutom är skuggan en av trädgårdens mer lättodlade platser.”


”Eftersom jag tycker om mat är givetvis örter nödvändigt i min trädgård, jag har ingen örtagård men väldoftande timjan och salvia växer längs mina trädgårdsgångar.”


”Rabatterna kring min trappa står i blom från tidig vår till sen höst och runt midsommar blommar det ljuvligt, visserligen är det enkla vanliga växter men underbart ändå.”


”Min tomt är stor och då behövs det stora grepp och salen av björkar är en ljuvlig plats att hänga på, det är en stillsam plats med mycket grönska i stället för blomning och detta ger ett fint avslut till min trädgård.”   

Relaterat

Om boken

Hjärtligt, vackert och stilfullt. Bilder och texter att drömma sig bort i, gråta en skvätt över och skratta lustfyllt åt. Trädgårdslyckan ser olika ut, men i den här boken kan alla känna sig delaktiga: kolonisten, samlaren, stilisten och den som aldrig får nog. Hannu Sarenström beskriver sin nya bok så här:

"Min trädgårdsdröm innehåller torparromantik och impressionistisk blomning. Jag vill att det skall vara ljuvt från tidig vår till sen höst och när jag till slut stänger dörren vill jag att mitt sinne skall vara fyllt av upplevelse som håller mig vid liv över vintern. För mig är trädgården som allra bäst om den tar tag i mig när jag kliver in genom grinden och ger mig en blomstrande kram.
Trädgårdar behöver struktur och riktningar tillsammans med kontraster som ger djup och spänst. Men kanske är trädgårdens stämning den viktigaste komponenten. En trädgård skall vara vilsam att vara i. En kram är det bästa."

Trädgårdslycka innehåller förtjusande romantiska klot och böljande backar fyllda med vilda pioner, gränslösa trädgårdar som flyter ut i naturen, men också kolonistens ljuva kärlek till en värld fylld med röda rosor. En skön mix av romanser och konkreta tips som man lätt kan ta till sig i sitt eget trädgårdsskapande. Växtförslag och växtföljder som ger långblommande rabatter. Gångar, terrasser, möbler och stilfulla arrangemang som inspirerar, men också lyckans trädgårdar med gula blommor och älskvärt pynt. Olika, men ändå i en gjuten helhet.

Välkommen in till en skön läsning fylld av trädgårdsfunderingar och charmiga mellanspel om trädgårdens vardag, drömmar och misslyckanden!

Läs mer

Hannu Sarenström

Trädgårdslycka

Relaterade artiklar

Foto: Karolina Brising

7 mars 2024

Nu börjar trädgårdssäsongen