Hannu Sarenström nominerad till Årets trädgårdsbok 2021

Foto: Hannu Sarenström

Datum

9 September 2021

Foto

Hannu Sarenström

I Hannu Sarenströms bok Det nya trädgårdslandet bjuds vi in till hans nya hem på Langeland i Danmark. Efter många år på sitt älskade Kinnekulle flyttade han till en gård på Langeland. Med ljuset och närheten till havet fick odlandet skimrande kulisser. Det blev en nystart där nya upptäckter och vänner med vackra trädgårdar gav bränsle.

Nu är boken nominerad till Årets trädgårdsbok 2021. Juryns motivering lyder:

”Även om det kan ta lång tid, så helt plötsligt är man färdig med sin trädgård. Och när trädgården är klar så är det dags för ett nytt projekt. Så kände Hannu Sarenström efter 30 år på Kinnekulle. Han fick tips om en egendom på Langeland och är numera bosatt i Danmark. Det nya trädgårdslandet är mycket innehållsrik, personlig och poetisk – som alltid hos författaren Hannu Sarenström – och bjuder på en mycket rolig resa tillsammans med honom. Många växttips, odlingsråd, ätbarheter och många vackra foton.”

Priset delas ut av Stockholms Garnersällskap och syftar till att fokusera på att höja kvalitén på svensk trädgårdsliteratur och bredda insikten om vad som utgör trädgårdslitteratur. Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok instiftades 2003 för att visa på den breda utgivningen och lyfta fram trädgårdsböcker av god kvalité.

Offentliggörandet av utmärkelsen sker måndag den 4 oktober.

Relaterat

Om boken

"Att odla grönsaker är det roligaste och mest kreativa jag vet. Och när jag upptäckte att jag var självförsörjande på de godaste och mest näringsrika grönsakerna blev odlandet sensationellt."

Hannu Sarenström har bytt land. Efter många år på sitt älskade Kinnekulle flyttade han till en gård på Langeland. Med ljuset och närheten till havet fick odlandet skimrande kulisser. Det blev en nystart där nya upptäckter och vänner med vackra trädgårdar gav bränsle.

Grönsaksodling blev hans stora passion. Hannu skriver om konsten att välja rätt sort, provodlar och smakar sig fram. Det blir ett äventyr där mängder av kålsorter, ärtor, sallat, potatis och andra rotfrukter samsas med sommarblommor i odlingen. I trädgårdslandet har han planterat en lång häck med tomater för att kunna välja de bästa sorterna till sås, sallad och sommarens ljuvliga bruschetta. Ständigt nyfiken på livet restaurerar han sin övervuxna trädgård och berikar den med blommor som både han själv och insekterna älskar.

Läs mer

Hannu Sarenström

Det nya trädgårdslandet

Relaterade artiklar

Foto: Hannu Sarenström

9 september 2021

Hannu Sarenström nominerad till Årets trädgårdsbok 2021