Laga Hannu Sarenströms paj med zucchini och parmesan

Foto: Hannu Sarenström

Datum

16 Mars 2018

Foto

Hannu Sarenström

Följ med trädgårdsinspiratören och tv-personligheten Hannu Sarenström in i hans charmiga kök. I Hannus jordiga djupdyker han i sommarens alla härligheter och trollar fram fantastiska måltider av allt det odlade. Från försommarens förväntansfulla tid, med sättpotatis, sparris och gratismat i form av ramslök, kirs och nässlor. Vidare till högsommarens soliga grönsaksland, mat med inspiration från många kontinenter men förenade av svensk sommar hett och milt, doftande och längtansfullt. Vi landar i den mogna sensommaren, det är skördefest och pumporna sväller. Rovor, svartkål och rostade kronärtskockor på glödbädd.

Nedan bjuder vi på hans underbara paj, som fungerar minst lika bra i vårvintern. Fler fredagsrecept hittar du här!

”Åh, som jag gillar denna paj med smak av späd grönska och parmesan. När zucchinin mognar behöver man många varianter av recept. Här kommer ett till. Om du odlar och har zucchini­blommor blir det vackert om du garnerar pajen med blommor som rivits i tunna strimlor.”

Gör så här:

Värm ugnen till 200°.

Pajskal
Lägg smör, mjöl och ricotta i en matberedare och kör ihop till en slät deg. Alternativt hackar du ihop degen för hand. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Jag gillar höga ojämna kanter som ger en rustik känsla, men det är en smaksak. Låt vila kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter, ställ åt sidan. Sänk värmen till 175°.

Fyllning
Riv zucchinin med skalet på. Vispa ihop ägg, grädde och parmesan. Blanda försiktigt ner den rivna zucchinin. Smaka av med salt och peppar. Grädda mitt i ugnen i ca 35–40 minuter. Låt pajen svalna något innan den serveras.

 

Fyra portioner

Pajskal
75 g kallt smör
2 ½ dl vetemjöl
¾ dl ricotta eller kvarg

Fyllning
2 zucchini
4 ägg
2 dl grädde
3 dl parmesan, finriven
salt och nymalen svartpeppar

Relaterat

Om boken

Följ med trädgårdsinspiratören och tv-personligheten Hannu Sarenström in i hans charmiga kök. Här djupdyker han i sommarens alla härligheter och trollar fram fantastiska måltider av allt det odlade. Från försommarens förväntansfulla tid, med sättpotatis, sparris och gratismat i form av ramslök, kirs och nässlor. Vidare till högsommarens soliga grönsaksland, mat med inspiration från många kontinenter men förenade av svensk sommar hett och milt, doftande och längtansfullt. Vi landar i den mogna sensommaren, det är skördefest och pumporna sväller. Rovor, svartkål och rostade kronärtskockor på glödbädd.

Inget ska fattas när Hannu bjuder till bords. Han är känd för sina vackra och inspirerande dukningar som även här ramar in maten. Välkommen till en fest för alla sinnen!

Läs mer

Hannu Sarenström

Hannus jordiga

Relaterade artiklar

Foto: Karolina Brising

7 mars 2024

Nu börjar trädgårdssäsongen