Ingela Strandberg tilldelas Werner Aspenströmpriset 2017

Foto: Sara Mac Key

Datum

16 November 2017

Foto

Sara Mac Key

Ingela Strandberg, född 1944, har gett ut en rad böcker sedan debuten för 40 år sedan, huvudsakligen poesi. Hennes dikter rör sig i det egna landskapet i Grimeton i Halland där hon också är född och uppvuxen. Hennes nya diktsamling Att snara en fågel ges ut i februari nästa år.

Hon tilldelas Werner Aspenströmpriset med motiveringen: ”Ingela Strandberg är bondflickan som älskar det urbana, bybon som inte tror på rötter och som kan hantera såväl slåttermaskin som motorcykel. Hon är föränderlighetens poet – få har som hon skrivit om den inre oro vars ständiga flyktsignaler fyller gårdsplanen med vägskäl. Men också hemkomstens – en som vet lika väl som Werner Aspenström att ’för att komma till en främmande ort måste vi hela tiden passera hemtrakter’. Ingela Strandberg skriver med en sensualism som börjar i den egna kroppen, och själen, och når ut i kosmos, hennes hemmahörighet i det vardagliga utesluter varken uppror eller uppbrott, hennes medvetna främlingskap skapar ur det igenkännliga en yrsel som i oväntade poetiska bilder ger oss tillvaron i ett nytt ljus.”

”Det betyder mycket för mig att få det här priset”, säger Ingela till Boktugg, som har träffat henne för en intervju. ”Jag känner mig hemma i Aspenströms diktning. Dessutom är han ju ’en av de stora’, det känns fint att få ett pris med hans namn. Och förhoppningsvis är det kanske några som upptäcker att jag finns, och börjar läsa mig!”

Relaterade artiklar

Foto: Annika Karlbom

12 februari 2024

Ingela Strandberg: ”Jag drabbades av en vrede över alltings slut”