Thrillersuccén Förstfödd blir tv-serie

Foto: Viaplay

Datum

27 November 2017

Foto

Viaplay

Filip Alexandersons thrillersuccé Förstfödd står som förlaga till Viaplays nya serie Eldmärkt. I grunden ligger en berättelse om sökandet efter sitt ursprung, en jakt som leder oss in en dold värld präglad av mörka hemligheter och okända krafter.

Huvudrollerna spelas av August Wittgenstein (Das Boot, The Crown) och Izabella Scorupco (Goldeneye, Alias).

– Det är en ynnest att få spela en så mångfacetterad karaktär. En oerhört stark kvinna, både fysiskt och psykiskt, men samtidigt så skör och ständigt på gränsen till personlig kollaps, säger Izabella Scorupco.

– Absurt och omvälvande, men riktigt, riktigt roligt förstås, berättar Filip Alexanderson för oss.

Är du själv inblandad i produktionen på något sätt?

– Jag har varit involverad i snart två år, från ax till limpa. Ett stort och spännande arbete att få djupdyka in i en ny bransch med allt från pitchar hos TV-bolagschefer till manusarbete och konceptideér. Jag kommer även att spela en roll i TV-serien.

Hur är det att lämna över sina karaktärer och sin berättelse, lägga dem i händerna på andra?

– Jag har medvetet försökt hålla en viss distans till mina egna bilder, för det kommer ju ändå aldrig bli så. Men också upptäckt att det faktiskt kan bli bättre när andra fyller i mina skisser utifrån sitt kunnande. Det är väldigt spännande att se hur det jag tänkte på kammaren tar verklig form, hur detaljer som jag aldrig behövt fundera över blir verklighet; texturer, färger, ansikten, platser. Som tur är har jag arbetet inom teatern hela mitt yrkesliv, så jag är van vid kreativa samarbeten där man får ge och ta.

Vad jobbar du mer med just nu?

– Jag jobbar på en ljudboksserie som utspelar sig på 70-talet med poliser, spioner och politiska våldsdåd. En spin-off med en av huvudpersonen i Förstfödd.

Inspelningarna av Edldöpt påbörjas i januari 2018 med nordisk premiär planerad till samma år exklusivt på Viaplay, och visas senare på TV3 i Sverige.

Relaterat

Om boken

Tjugofemårige juridikstudenten Jonas jobbar svart på byggen för att kunna försörja sin sjuka mamma. En dag råkar han ut för en svår olycka men överlever mirakulöst. Hans tillvaro vänds upp och ner och han måste försöka förstå vem han är och vad som händer med honom. Snart inser Jonas att han är jagad och han tvingas ut på en flykt som tar honom in bland Stockholms skuggsidor.

I en annan del av staden är den tidigare polisen Viveca Eldh på jakt efter en person som bränner ut ensamma uteliggare med högspänning. När hon får i uppdrag att utreda ett otäckt ritualmord väcks händelser ur hennes förflutna till liv.

Förstfödd är en tät och actionfylld spänningsroman i ett välbekant Stockholm, som också rymmer sprickor av övernaturliga inslag som kan få oss att se på vår samtid med andra ögon. Stockholm blir sig aldrig mer likt.

Läs mer

Filip Alexanderson

Förstfödd

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv