Bombdåd och spårlösa försvinnanden i 1970-talets Stockholm

Datum

3 Juni 2019

Stockholm, 1973. Ordningspolisen Viveca får kämpa mot tröga hierarkier samtidigt som hon utreder ett mystiskt försvinnande. Under en dramatisk jakt öppnas sprickan till de Dolda: människor med övernaturliga egenskaper som bor och verkar mitt ibland oss. Mötet blir omtumlande och Viveca tvingas konfrontera sina egna krafter - och inse vad hon kan använda dem till. IRRBLOSS är en prequel till tv-serien Hidden - Förstfödd med Izabella Scorupco i rollen som Viveca. Lyssna hos Storytel!

I ljudboksserien Hidden - IRRBLOSS fortsätter Filip Alexanderson att utforska sitt universum genom att berätta Vivecas backstory i 70-talets Stockholm. Med inspiration från såväl Spanarna på Hill Street, The Wire och nordisk mytologi tecknas en bild av ett samhälle där makten har vida förgreningar och hemligheter.

I IRRBLOSS får vi följa Viveca på 70-talet, hur var det att utforska hennes förflutna?

– Att dyka ner i 70-talet var oerhört spännande. Väldigt mycket har hänt på Södermalm sedan 1973. Från torrdass på innergårdarna och stökiga ungkarlshotell till lattepapporna och elcyklarna kring dagens Nytorget. Men samtidigt är strömningarna väldigt lika, som kvinnokampen och det folkliga miljöupproret, där har både mycket och lite hänt under de senaste femtio åren. Att få borra ner sig i Vivecas förflutna var väldigt viktigt för mig, att följa hennes sorg och kamp in i den dolda världen.

Kommer du skriva mer om karaktärerna i Hidden-universat?

– Det tror jag säkert. Eftersom mina karaktärer och berättelser kan röras sig genom tid och rum på ett ovanligt sätt så har jag mycket frihet att ta inspiration av olika epoker. Kanske fortsätter jag med Viveca på senare delen av 70-talet. Järnridån, spioner, den världen har alltid intresserat mig, eller så blir det något nytt. Kanske en 1500-tals berättelse i pestens spår? Tiden får väl utvisa helt enkelt.

IRRBLOSS släpps som ljudserie och e-bok i sex avsnitt och går att beställa som häftad utgåva, hos till exempel Adlibris.

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv