Första bilderna på Izabella Scorupco från inspelningen av Hidden – Förstfödd

Foto: Jonath Matthew

Datum

27 Februari 2018

Foto

Jonath Matthew

En dold värld mitt ibland oss. På Stockholms mörkaste baksidor. Där utspelar sig Hidden – Förstfödd med Izabella Scorupco och August Wittgenstein i huvudrollerna. Viaplay-originalet med arbetstiteln “Eldmärkt” heter nu Hidden – Förstfödd och utgör den första säsongen om en värld präglad av hemligheter och övernaturliga krafter. Exklusiv nordisk premiär på Viaplay senare under 2018.

Hidden – Förstfödd är en urban fantasy-thriller med stråk av någonting oförklarligt, övernaturligt. En dold värld mitt i ett mörkt och regnigt Stockholm. Berättelsen har sitt ursprung i romanen Förstfödd skriven av Filip Alexanderson.

– Jag har alltid lockats av det där andra, av det som döljer sig bakom ytan i vår vardag. Att få skapa en mystisk thriller mitt i min egen hemstad, det var det som drev mig när jag skrev boken Förstfödd. Och nu får jag uppleva hur mina fantasier tar form med fantastiska skådespelare och dedikerade människor bakom kameran, det är rätt omvälvande, säger Filip Alexanderson.

Izabella Scorupco (Goldeneye), spelar Vivecka Eldh som ingår i ett hemligt samfund och undersöker en serie rituella mord som väcker händelser från hennes förflutna till liv.

August Wittgenstein (Das Boot) spelar Jonas, som tillsammans med sin ex-flickvän Rebecka, spelad av Josefin Ljungman (Arn), försöker förstå varför mystiska saker händer honom och folk i hans närhet. Han inser snart att mörka krafter är ute efter honom och han tvingas ut på en flykt som tar honom in bland Stockholms skuggsidor.

Jonas och Eldhs vägar korsas och leder dem närmare dolda hemligheter.


Foto: Jonath Matthew

Inspelningen av serien har påbörjats och pågår just nu i Budapest.

– Detta är ett unikt projekt - en fantasy för vuxna som utgår från verkliga människor, de utslagna “undflyende” som bär på en stor hemlighet. Storyn utgår från att det finns något mer inom alla människor, såsom vi alla kan känna ibland, och det märks på inspelningsplats att skådespelarna hittar fler sidor i sig själva. Izabellas karaktär står för en slags humanism och en empati, en brygga mellan det verkliga och det oförklarliga, säger regissören Jonathan Sjöberg.

Serien är skriven av Björn Paqualin (Ockupationen) och Jonathan Sjöberg. Med på rollistan ser vi bland andra Simon J. Berger (Torka aldrig tårar utan handskar), Guldbaggebelönade Anders Mossling (Yarden, Bron) och Pia Tjelta (Lykkeland).

Det nya Viaplay-originalet är producerat i samarbete med Yellowbird; ett av Skandinaviens ledande produktionsbolag som ligger bakom en rad internationellt erkända seriesuccéer, bland andra Ockupationen, filmatiseringarna av Stieg Larssons Millenniumböcker och Wallander.

Hidden – Förstfödd är en urban fantasy-thriller i åtta delar med nordisk premiär senare under 2018 exklusivt på Viaplay.

Relaterat

Om boken

Tjugofemårige juridikstudenten Jonas jobbar svart på byggen för att kunna försörja sin sjuka mamma. En dag råkar han ut för en svår olycka men överlever mirakulöst. Hans tillvaro vänds upp och ner och han måste försöka förstå vem han är och vad som händer med honom. Snart inser Jonas att han är jagad och han tvingas ut på en flykt som tar honom in bland Stockholms skuggsidor.

I en annan del av staden är den tidigare polisen Viveca Eldh på jakt efter en person som bränner ut ensamma uteliggare med högspänning. När hon får i uppdrag att utreda ett otäckt ritualmord väcks händelser ur hennes förflutna till liv.

Förstfödd är en tät och actionfylld spänningsroman i ett välbekant Stockholm, som också rymmer sprickor av övernaturliga inslag som kan få oss att se på vår samtid med andra ögon. Stockholm blir sig aldrig mer likt.

Läs mer

Filip Alexanderson

Förstfödd

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv