Sommar, tennis och att våga stå för den man är

Foto: Ann Jonasson

Datum

25 Juni 2018

Foto

Ann Jonasson

Äntligen är det dags. Linda ska få lämna det tradiga livet på jobbet i Stockholm och flytta till London, där hon fått ett prestigefyllt jobb på ett livsstilsmagasin. Men så dras jobberbjudandet tillbaka och hon står utan jobb eller framtidsutsikter. Vad gör hon? Ljuger.

Jenny Fagerlunds nya bok Med hälsning från Båstad är underbar feelgood när den är som bäst. En bok om att allt inte är som det kan verka utåt – och att priset för idén om det perfekta livet kan vara högt.

– Båstad är en av mina absoluta favoritplatser i Sverige och jag och min familj tillbringar så mycket tid vi bara kan där. Det är också en plats som passar perfekt för feelgood. Här finns en lång sandstrand, underbara pittoreska hus som klättrar upp mot åsen, en mysig båthamn och en massa härliga platser att uppleva och besöka.

– Eftersom jag även ville att min bok skulle utspela sig på sommaren kändes tennisen som ett viktigt inslag att ta med. Båstad är mycket tennis och under sommaren kommer massor av folk dit för att uppleva tennisveckorna med tennistävlingar, fester och event. Något som jag ville lyfta och skriva om är vikten av att våga stå för den man är, hur sociala medier påverkar oss och om föräldrar som pressar sina barn. Viktiga ämnen som även känns aktuella.

Du läser själv mycket feelgood, har du några författarförebilder i genren?

– Jag har flera stycken författarförebilder som jag verkligen tycker om och som inspirerar mig enormt. Bland annat är Sophie Kinsella en stor favorit. Hennes fristående böcker är underbara. De är underhållande med ett rappt språk och jag brukar hänga på bokhandelns lås när en ny bok släpps. Annars tycker jag mycket om Jenny Colgan, Marian Keyes, Jojo Moyes samt Lucy Dillon och Mhairi McFarlane. När det gäller svenska författare är jag ett stort fan av Kajsa Ingemarssons tidigare böcker. Hon är en stor förebild för mig i mitt skrivande och jag skulle så gärna vilja läsa mer feelgood av henne. Denise Rudberg är en annan förebild.

Vad inspirerar dig i ditt skrivande?

– Härliga miljöer, möten med människor, musik. Ofta kommer nya idéer när jag har varit ledig några dagar, är ute i stallet, promenerar eller om jag hör eller är med om något som påverkar mig. Det kan vara allt från en konflikt till ett härligt minne.

Relaterat

Om boken

Äntligen är det dags. Linda ska lämna sina konspirerande kollegor och flytta till London för att börja ett nytt jobb på ett av Europas största livsstilsmagasin. Hon har jobbat hårt för att nå hit och även hennes annars så svårimponerade mamma verkar nöjd. Men när jobberbjudandet dras tillbaka i sista stund står hon plötsligt utan jobb i både London och Stockholm. Linda drabbas av fullständig panik och berättar inte för någon vad som har hänt, utan fortsätter låtsas att hon ska flytta. Bara hennes pojkvän Frank och hennes bästa vän Helena får veta sanningen. Men vart ska hon ta vägen? Ett litet hörn av ett födelsedagskort visar räddningen. Hennes moster i Båstad! Visserligen en moster som hon inte känner och som hennes mamma brutit kontakten med tjugofem år tidigare, men vem kommer att hitta henne där? Planen är perfekt.

I Båstad står tennisveckorna för dörren och Linda dras med i festligheterna. Men ju mer hon lär känna sin moster och sina nyfunna vänner desto mer går det upp för henne att allt inte är riktigt lika härligt som det verkar. Varför bröts kontakten med mostern? Och varför ringer aldrig Frank?

Läs mer

Jenny Fagerlund

Med hälsning från Båstad

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

3 maj 2023

Sommarens nya böcker