Malou von Sivers: ”Me too kommer jag minnas som en seger”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

14 December 2018

Foto

Kajsa Göransson

Programledaren och författaren Malou von Sivers gav i år ut Olycksbarnet, den andra delen i hennes självbiografiska romantrilogi. Hon minns ett år som varit fantastiskt på ett personligt plan, men mer oroligt för världen i stort.

Hur har ditt år varit?

– Personligen blev 2018 ett fantastiskt år. Året började med att jag skrev färdigt min andra roman Olycksbarnet. Sen startade jag en ny säsong av mitt program Malou Efter tio. En intensiv period med program fem dagar i veckan och skrivande under helgerna. Jo, jag hinner med familjen, men resten fick vänta till våren. Den varma sommaren tillbringade jag på ön i Stockholms skärgård. Jag satt många morgontimmar på min nya glasveranda som jag köpt på Blocket och skrev på den tredje delen av min romantrilogi som släpps hösten 2019. Hösten kom och blev ännu mer intensiv: Bokmässan där jag presenterade Olycksbarnet, ännu fler intervjuer och sedan var jag med i TV4:s valbevakningen. Under hösten startade en ny säsong med ny studio.

Finns det någon särskild händelse du kommer att förknippa med 2018?

– Me too kommer jag minnas som en seger i ett allt mörkare Europa med främlingsfientlighet och klimathot. Som feminist tror jag att det kommer att finnas ett före och efter Me too. Året 2018 har handlat om Svenska Akademiens sammanbrott och ett politiskt kaos med hot om extraval.

– En annan ljuspunkt trots Trumps twittrande om ”fake news” är Nobels medicinpris för upptäckten av immunterapi som redan botar mycket svårt cancersjuka människor. Miljoner människor kommer att bli botade från cancer. En forskningsrevolution.

Vad ser du framemot 2019?

– Att världens länder inte bara talar om klimathotet utan också handlar. Personligen hoppas jag att min tredje roman blir lika väl emottagen som de två första. Det har varit fantastiskt att få möta läsarna. Och så hoppas jag att få inspiration till en ny roman. Jag börjar året i ett tält i Kenya bland elefanter och lejon, lägger händer på datorn och hoppas på inspiration till en ny roman.

Relaterat

Om boken

Det har hunnit bli det glada tjugotalet i andra delen av Malou von Sivers personliga familjekrönika. Ute i världen finns en nyvaken optimism och utsikter om en större frihet. Men villan i Äppelviken är full av sorg. Axel Silversjös älskade hustru har dött i barnsäng. Edwin, den nyfödde sonen, blir olycksbarnet. Han som är orsaken till att idyllen slagits sönder.

Axel får nytt hopp när han träffar den unga och livsglada Hedvig. Återigen kan kärleken bli det som för honom tillbaka till livet. Men kan han vända blicken från det förflutna, från den krossade drömmen till den nya vardagen?

Vi får följa Edwins uppväxt under trettio- och fyrtiotalet. Världen går från rus till oro, krigets skugga brer ut sig. Edwin får lida för sin fars inre kval och svär på att aldrig bli som honom. Han är rädd för att han har ärvt såret, som en förbannelse.

Malou von Sivers berättelse har utgångspunkt i hennes egen familjehistoria och sommarprat från 2016. Det handlar om att försöka förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, ett arv som också har format henne som människa.

Läs mer

Malou von Sivers

Olycksbarnet

Om boken

Axel och Sara möts i början av 1900-talet. Han en gift välbärgad gift man med ett mörkt förflutet och ett sår som han döljer. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter något som ger livet en djupare mening. Hon attraheras av hans mörker och sårbarhet. Han ser möjligheten att komma loss från ett kvävande äktenskap, och kanske också från sig själv.

Deras kärlekshistoria utspelar sig i sekelskiftets Stockholm och Uppsala, idylliska villaområden och stenpalats gömmer bultande hjärtan och en oro som aldrig tycks stillna.

Malou von Sivers första roman har sin utgångspunkt i hennes familjehistoria och sommarprat från 2016. Hon sitter vid sin fars dödsbädd och försöker förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, ett arv som har format henne som människa.

Kärleksromanen, Mitt hjärtas oro, är första delen i en trilogi, en berättelse med personligt avstamp som sträcker sig från förra seklets början fram till idag.

Läs mer

Mitt hjärtas oro

Malou von Sivers, Malou von Sivers

Mitt hjärtas oro

Relaterade artiklar

Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

7 oktober 2022

Malou von Sivers: Alla familjer har något man inte vill tala om

IntervjuerNyheter