Det oönskade barnets berättelse

Foto: Kajsa Göransson

Datum

11 September 2018

Foto

Kajsa Göransson

Efter sin omtalade och hyllade debut Mitt hjärtas oro är Malou von Sivers tillbaka med Olycksbarnet, den andra delen i en personlig trilogi. En ny roman om sorg och saknad, om kärlek och svek.

I Olycksbarnet har det hunnit bli det glada tjugotalet, med en nyvaken optimism och utsikter om en större frihet. I kontrast till detta står villan hemma i Äppelviken full av sorg. Axel Silversjös älskade hustru har dött i barnsäng. Edwin, den nyfödde sonen, blir olycksbarnet. Han som är orsaken till att idyllen har slagits i spillror.

Dock finner Axel nytt hopp när han träffar den unga och livsglada Hedvig. Kanske kan det återigen bli kärleken som för honom tillbaka till livet. Men kan han vända blicken från det förflutna, från den krossade drömmen, och framåt mot den nya vardagen?

Läsaren får följa Edwins uppväxt under 1930- och 40-talet. Världen förändras och går från rus till oro när krigets skugga breder ut sig. Edwin svär på att aldrig bli som sin far. Men han är rädd för att han har ärvt såret, som en förbannelse.

Malou von Sivers personliga familjekrönika grundar sig på hennes egen familjehistoria och omtalade sommarprat från 2016.

– Liksom den första delen i berättelsen, Mitt hjärtas oro, är Olycksbarnet ett försök att förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, säger Malou von Sivers.

I sin intervjuserie Malou möter har von Sivers intervjuat flera av världens stora ledare och megastjärnor, som rönt internationell uppmärksamhet. 2014 vann hon Stora Journalistpriset, för en lång och framstående journalistisk karriär. Den första delen, Mitt hjärtas oro, i von Sivers personliga familjekrönika utkom 2017 och är i nominerad som Årets bok 2018.

Relaterat

Om boken

Det har hunnit bli det glada tjugotalet i andra delen av Malou von Sivers personliga familjekrönika. Ute i världen finns en nyvaken optimism och utsikter om en större frihet. Men villan i Äppelviken är full av sorg. Axel Silversjös älskade hustru har dött i barnsäng. Edwin, den nyfödde sonen, blir olycksbarnet. Han som är orsaken till att idyllen slagits sönder.

Axel får nytt hopp när han träffar den unga och livsglada Hedvig. Återigen kan kärleken bli det som för honom tillbaka till livet. Men kan han vända blicken från det förflutna, från den krossade drömmen till den nya vardagen?

Vi får följa Edwins uppväxt under trettio- och fyrtiotalet. Världen går från rus till oro, krigets skugga brer ut sig. Edwin får lida för sin fars inre kval och svär på att aldrig bli som honom. Han är rädd för att han har ärvt såret, som en förbannelse.

Malou von Sivers berättelse har utgångspunkt i hennes egen familjehistoria och sommarprat från 2016. Det handlar om att försöka förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, ett arv som också har format henne som människa.

Läs mer

Malou von Sivers

Olycksbarnet

Relaterade artiklar

Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

7 oktober 2022

Malou von Sivers: Alla familjer har något man inte vill tala om

IntervjuerNyheter