Malou von Sivers: ”Jag tog makten över mitt liv”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

7 Oktober 2019

Foto

Kajsa Göransson

Malou von Sivers romantrilogi som inleddes med Mitt hjärtas oro och nu avslutas med Inför hans blick har sin utgångspunkt i hennes egen familjehistoria och ett uppmärksammat sommarprat från 2016. Hon sitter vid sin fars dödsbädd och försöker förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, ett arv som har format henne som människa.

Böckerna har ett starktpersonligt avstamp och sträcker sig från förra seklets början fram till idag. För Malou von Sivers har det handlat om att äga sin egen berättelse.

– När jag skrev och såg texten framför mig blev det tydligt att det fanns ett mönster som jag också insåg att jag hade makten att bryta. Det blev så tydligt att jag hade tagit makten över mitt liv. En läkande och befriande känsla.

Nu är trilogin komplett och den behandlar svåra och djupt personliga ämnen. Var det självklart för dig att skriva ner den här berättelsen – och hur känns det nu när du är klar?

– Inte från början, men när jag lade händerna på tangenterna började historien, som legat i mitt undermedvetna så länge, berätta sig själv. Det var en märklig upplevelse. Texten växte fram och i tomrummen där jag inte hade minnen eller fakta, fyllde jag i med min fantasi. I skönlitteratur tror jag att man genom gestaltning ofta kan komma mycket närmare sanningen än i ett dokumentärt berättande. I romanens form finns en möjlighet att leva sig in i människors tankar och känslor.

– I mötet med läsarna förstod jag att min historia inte är unik utan har en stor igenkänningsfaktor. Det var många av mina läsare som levde sig in i mina karaktärer och kände igen sig. Det var en fantastisk upplevelse eftersom det är i mötet med läsarna som romanen blir till och prövas. Nu är jag klar och det är en overklig känsla att se de tre romanerna ligga där framför mig. Jag måste ta på dem för att förstå. Men redan i somras började jag skriva på en ny historia, kanske för att fylla ut tomrummet som uppstår när en roman är klar.

För att skriva en historisk romantrilogi krävs ett gediget researcharbete, vilket inte är främmande för journalisten Malou von Sivers.

– När det gäller upplevelser som handlar om min barndom och ännu längre tillbaka min släkt, är det en blandning av minnen och historier som berättats för mig genom åren. Det är svårt att säga var gränsen går mellan vad som är sant och vad som är fantasier. Sen finns det fakta från min första roman Mitt hjärtas oro, som handlar om Hjalmar Söderberg och livet i Uppsala och Stockholm från början av 1900-talet, i dessa fall har jag läst litteratur, gjort research på olika platser och hämtat historiska fakta från olika källor. I min andra roman Olycksbarnet, som utspelar sig delvis i Berlin från mellankrigstiden, har jag gjort research i Tyskland, läst mycket litteratur och fakta från den tiden samt gått igenom gamla tidningsarkiv för att förstå hur människor förhöll sig till nazismen innan kriget bröt ut och innan någon hade facit av Förintelsen.

I den senaste romanen Inför hans blick finns också en fantastisk kärlekshistoria, den mellan Anna och Thomas, en kärlek som besegrar allt. Hur kändes det att skriva om den?

– Det var svårt eftersom den kom så nära mitt eget liv. Jag försökte använda mig av alla de känslor jag har haft och alltjämt har i mitt eget långa förhållande. Den svåra och sköra balansen mellan frihet och beroende, men också en livslång längtan efter att bli sedd och samtidigt rädslan för att bli avvisad. Allt detta som jag delar med så många människor. Anna är ekonomiskt oberoende, feminist och har allt hon längtat efter, men såret som hon ärvt gör sig ändå påmint gång på gång och hotar att förstöra kärleken till Thomas och förhållandet till barnen. Men det finns trots allt en stark tro på att mönster går att bryta bara man blir medveten om dem.

Relaterat

Om boken

Inför hans blick är den tredje och avslutande delen i Malou von Sivers trilogi om att ärva ett sår över flera generationer.

Annas liv kanske ser perfekt ut på ytan: hon är en stark, driven kvinna som gör karriär som skådespelerska i den tuffa teaterbranschen. Men inom henne finns ett sår, det som kommer från uppväxten med en far som utan förvarning och blixtsnabbt kan växla från att vara öm och kärleksfull till fruktansvärda raserianfall. Och med en mor som viker undan och inte griper in.

När Anna träffar Thomas och blir blixtförälskad förändras allt. Äntligen älskar någon henne villkorslöst. Men för att kunna behålla kärleken måste hon våga stanna kvar, hon som har friheten som livsprincip. Inom Anna växer rädslan. För att hon inte ska lyckas läka såret. För att Thomas ska tröttna på hennes frihetslängtan. För att hon ska förlora honom eller sig själv.

Läs mer

Malou von Sivers

Inför hans blick

Relaterade artiklar

Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

7 oktober 2022

Malou von Sivers: Alla familjer har något man inte vill tala om

IntervjuerNyheter