Malou von Sivers: Alla familjer har något man inte vill tala om

Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

Datum

7 Oktober 2022

Foto

Margareta Bloom Sandebaeck

Den nya romanen Hon som hade allt frågar vad som händer när man till varje pris vill hålla familjetragedier hemliga.

– Det är en roman om familjehemligheter och skam, berättar Malou von Sivers. Petra, familjens äldsta dotter, hon som hade allt, blir den som kraschar familjefasaden. Hon försvinner plötsligt från familjen och börjar leva ett liv på gatan och bland uteliggare. Hur kunde det hända? Birgit, modern, ser ännu en dröm gå i kras och försöker på alla sätt upprätthålla fasaden utåt. Hon ser till att alla i familjen håller tyst. Det finns dock en anledning till att Petra som var bäst i skolan, hade planer på att komma in som dansare på Operan, hamnar bland uteliggare på gatan och till slut dör. Hemligheten finns inne i familjen där modern spelar huvudrollen. Sofia som kan aldrig glömma sin syster och aldrig fått sörja henne, börjar gå ut på nätterna i smyg för att söka svaret på Petras död. Det ser ut som ett självmord, men frågan är om det verkligen är det? Berättelsen som har en thrillerkänsla är också en berättelse om vad som händer om man till varje pris håller familjetragedier hemliga. Det kommer att påverka alla på ett eller annat sätt och hindra dem från att leva ett bra liv.

Vilka är det vi möter i boken?

– Modern Birgit, Petra som är död, Sofia och lillasyster Lisa. Dessutom spelar kusinen Amanda en viktig roll. Vi får också möta uteliggaren Rune som vet mer om Petra än han vill berätta. På vilket sätt är han inblandad i Petras död, är en av frågorna i romanen och vilken roll spelar modern?

Du skriver om det som inte syns bakom den putsade fasaden. Vad är det med familjehemligheter som fascinerar oss?

– Jag tror att det finns igenkänning. Alla familjer har på ett eller annat sätt något som man inte vill tala om. En hemlighet som man bär på i familjen eller släkten. Det som fascinerat mig är att skammen är så stark att man är beredd att gå väldigt långt för att inte hemligheten ska komma ut. Antingen dränker man den i alkohol eller droger eller också leder det till en tystnadskultur som hindrar människor att leva fullt ut. Och den stora frågan är förstås: vad skulle hända om omgivningen fick redan på det som familjen försöker hemlighålla? Vad är vi så rädda för?

Relaterat

Om boken

Petra är tjugosex när hon hittas död. Hennes bortgång skapar svallvågor i familjen. Några år senare börjar hennes lillasyster Sofia undersöka vad det var som egentligen hände. Vad fick Petra att gå så långt, och varför omgärdas hennes självmord av en sådan tystnad?
De var den perfekta familjen i ett idylliskt villaområde, men trots att Petra hade allt under uppväxten slutade hennes liv i hemlöshet och utsatthet på Stockholms gator. Det är bland hennes vänner i samhällets bottenskikt som Sofia nu söker svaren. Inte minst hos den mystiske uteliggaren Rune, som verkar veta mer om Petra än vad han vill berätta.Sofias outtröttliga jakt efter svar får oanade konsekvenser för både henne själv och dem i hennes närhet. När alla hemligheter och lögner avslöjas rubbas hennes tillvaro i grunden.Malou von Sivers nya roman Hon som hade allt handlar om familjehemligheter. I centrum står relationer mellan systrar, mödrar och döttrar.

Läs mer

Malou von Sivers

Hon som hade allt

Relaterade artiklar

Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

7 oktober 2022

Malou von Sivers: Alla familjer har något man inte vill tala om

IntervjuerNyheter