Balsam Karam nominerad till Katapultpriset

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

17 Januari 2019

Foto

Magnus Liam Karlsson

Balsam Karam gav förra våren ut sin debutroman Händelsehorisonten som hyllades av kritikerna. Nu är boken nominerad till Katapultpriset som delas ut under Littfest i Umeå den 16 mars.

Skönlitterära sektionen inom Sveriges Författarförbund har nominerat fem författare till Katapultpriset. Priset delas ut till 2018 års bästa skönlitterära debut.

– Årets böcker rör sig från Sveriges inland till yttre rymden, från öknar till laboratorier, det handlar om mödrar och döttrar, om frivillig och ofrivillig exil, berättar Jörgen Lind som har lett arbetet i Katapultjuryn.

Katapultkvällen, då de nominerade läser ur sina böcker, äger rum på Littfest i Umeå den 15 mars klockan 16.00 i Idun-salen. Musik av jazzbandet PM Fourtet. Konferencier är författaren Malin Nord.

Vinnaren offentliggörs den 16 mars klockan 12.00. Prisutdelare: Amanda Svensson.

Katapultpriset är ett litterärt pris som instiftades av Sveriges Författarförbund 1991. Priset delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år. Priset består av 40 000 svenska kronor. Bland tidigare pristagare finns Alexander Skantze, Cilla Naumann, Ida Börjel och Stina Stoor.

Relaterat

Om boken

Milde är en ung kvinna från Utkanterna, en plats bakom bergen, där mödrar och döttrar lever utanför samhället. Dit har de deporterats, där lever de utan rättigheter och under svåra omständigheter. Men Milde är upprorisk. Hon är sjutton år när hon - tillsammans med två vänner - kastar molotovcocktails mot stadsbyggnadskontoret i staden, det sägs att hon är hjärnan bakom upproret.

Hon grips, hålls fången, torteras och får ett slutgiltigt val: invänta avrättning i staden eller skickas ut i rymden, in i ett svart hål, in i Massan, inom ramen för ett forskningsprojekt. Milde väljer rymden - och evigheten.

Händelsehorisonten är en djupt existensiell och gripande - men också högst politisk - roman om centrum, förtryck, exil, solidaritet, trauma och förlust. Med en helt egen röst skriver Balsam Karam om en hopplöshet som aldrig blir uppgiven, om en ung kvinnas ihärdiga tro på en bättre värld och om att inte låta sig kuvas. Vi får följa Mildes väg från upproriskt barn till upprorsledare till fånge i ett kronologiskt uppbrutet narrativ där upprorselden får sista ordet - allt skrivet med stor värdighet..

Läs mer

Balsam Karam

Händelsehorisonten

Relaterade artiklar

Foto: Carla Orrego Veliz

2 november 2021

Agnes Lidbeck och Balsam Karam nominerade till SvD:s litteraturpris

NyheterAgnes Lidbeck