Balsam Karam får SmåLits Migrantpris 2021

Foto: Carla Orrego Veliz

Datum

8 Januari 2021

Foto

Carla Orrego Veliz

SmåLits Migrantpris 2021 går i år till Händelsehorisonten av Balsam Karam. Juryns motivering lyder: ”Balsam Karam uppfinner stundtals ett helt eget språk för att kunna skildra en tillvaro i Utkanterna, en plats eller ett tillstånd där grundläggande rättigheter saknas. Händelsehorisonten är en djärv och tankeväckande roman som låter människor som förpassats till periferin vara i centrum.”

SmåLits Migrantpris delas ut av Smålands litteraturfestival och är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och går till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildar vår tids migration.

Idag lever nästan 80 miljoner människor i världen på flykt. Det är en snabbt ökande siffra som rymmer en stor tragik. Med priset vill SmåLit lyfta fram litteratur som fördjupar vår förståelse av de enskilda människoöden som ligger bakom statistiken. 

– Jag är hedrad över att få det här priset och med den motiveringen, säger Balsam Karam. För mig har skildringen av Utkanternas mödrar och döttrar varit en sådan väsentlig del av mitt skrivande och det jag vill förmedla. Det är därför fantastiskt fint att få ett pris som uppmärksammar det så väl.

Den 4 mars ukommer din nya roman Singulariteten. Både Händelsehorisonten och Singulariteten anknyter till rymden och svarta hål. Har böckerna fler gemensamma nämnare?

– Jag tror att det går att läsa Singulariteten som motsatsen till Händelsehorisonten om man vill. En plats där olika förluster gjort så att solidaritet och kärlek inte kan växa sig så starka och göra det motstånd som karaktärerna behöver. Jag tror också att vissa läsare kommer att känna igen några skildringar av Utkanternas sluttning och dike, 

Du beskriver Singulariteten som ett sorgearbete i tre delar. Vad är det för sorts sorgearbete det handlar om?

– För mig handlar sorgearbetet om trauma och vilken roll trauma spelar i olika liv. Förlusterna som karaktärerna i boken upplever hakar i och pockar på varandra, sätter sig i kropparna, gör dem vilse i tid och rum. Det är också min upplevelse att trauma av trauma - att den i mycket högre grad än glädje färgar av sig på såväl minnen som framtiden och blir till kluster. I bästa fall försöker den här romanen sätta några få ord på hur dessa kluster kan se ut.

Om Balsam Karam: Född 1983 och kom till Sverige som 7-åring. Har gått på Biskops Arnös författarskola och på Litterär gestaltning i Göteborg. Arbetar idag som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Debutromanen Händelsehorisonten utkom 2018. Den kommande romanen Singulariteten utkommer den 4 mars, 2021.

Om SmåLit: Smålands litteraturfestival arrangeras den 1-6 februari, 2021. Årets tema är Paus och hela programmet finns på smalit.se.

Relaterat

Om boken

En kvinna letar efter sitt barn. Hon letar längs cornichen där dottern brukade arbeta. Hon letar tills hon är vansinnig, galen av sorg.

Du är på semester, med ett barn som börjat växa i magen, och ser någon falla från cornichen. Senare ska du så länge som möjligt vägra att föda ditt döda barn, så länge barnet finns kvar inuti dig kan det inte helt tas ifrån dig.

Kvinnan som förlorat sitt barn minns sin mors förluster, förlusten av ett språk, ett land, en identitet. Kan man rangordna trauman?

Singulariteten är ett sorgearbete i tre delar.

Läs mer

Balsam Karam

Singulariteten

Om boken

Milde är en ung kvinna från Utkanterna, en plats bakom bergen, där mödrar och döttrar lever utanför samhället. Dit har de deporterats, där lever de utan rättigheter och under svåra omständigheter. Men Milde är upprorisk. Hon är sjutton år när hon - tillsammans med två vänner - kastar molotovcocktails mot stadsbyggnadskontoret i staden, det sägs att hon är hjärnan bakom upproret.

Hon grips, hålls fången, torteras och får ett slutgiltigt val: invänta avrättning i staden eller skickas ut i rymden, in i ett svart hål, in i Massan, inom ramen för ett forskningsprojekt. Milde väljer rymden - och evigheten.

Händelsehorisonten är en djupt existensiell och gripande - men också högst politisk - roman om centrum, förtryck, exil, solidaritet, trauma och förlust. Med en helt egen röst skriver Balsam Karam om en hopplöshet som aldrig blir uppgiven, om en ung kvinnas ihärdiga tro på en bättre värld och om att inte låta sig kuvas. Vi får följa Mildes väg från upproriskt barn till upprorsledare till fånge i ett kronologiskt uppbrutet narrativ där upprorselden får sista ordet - allt skrivet med stor värdighet..

Läs mer

Händelsehorisonten

Balsam Karam

Händelsehorisonten

Relaterade artiklar

Foto: Carla Orrego Veliz

2 november 2021

Agnes Lidbeck och Balsam Karam nominerade till SvD:s litteraturpris

NyheterAgnes Lidbeck