Agnes Lidbeck och Balsam Karam nominerade till SvD:s litteraturpris

Foto: Carla Orrego Veliz

Datum

2 November 2021

Foto

Carla Orrego Veliz

Svenska Dagbladets litteraturpris har delats ut i över 75 år. Priset går till ”en aktuell bok av en lovande svensk författare vars författarskap är under stark utveckling”. 

I år finns Agnes Lidbecks Nikes bok och Balsam Karams Singulariteten bland de nominerade. 

Agnes Lidbeck är född 1981 och och Nikes bok är hennes femte bok. Hon tilldelades Borås Tidnings debutantpris för romanen Finna sig 2017. Nikes bok sträcker sig över generationer och utspelar sig i Kummelvik på Österlen.

Svenska Dagbladets kritker Therese Eriksson skriver i sin recension att det är ”ett praktverk Agnes Lidbeck har åstadkommit” med Nikes bok.

Balsam Karam, född 1983, debuterade med romanen Händelsehorisonten 2018. Hennes andra bok Singulariteten kom i år och är en bok i tre delar som alla kretsar kring förlusten av ett barn och den efterföljande sorgen.

”Det är ett säreget språk – jag kan inte komma på någon annan i svensk samtidslitteratur som skriver som Karam – med en påfallande skönhet”, skriverTherese Eriksson i sin recension av boken.

Vem som får priset avslöjas i december.

Juryn består i år av Lisa Irenius och Madelaine Levy från SvD samt kritikerna Therese Eriksson, Sebastian Lönnlöv, Henrik Sahl Johansson och Jenny Aschenbrenner. 

Relaterat

Om boken

Det är tidigt 1980-tal i Kummelvik på Österlen. En bortglömd pärla till by. Jannes familj har fiskat torsk så länge man minns. Rosmarie vet precis hur livet kommer att bli - som mammas. Tommy och Karin dricker svala drinkar, barnen leker under ekarna på Näs, ett paradis. Alla har sin plats.

Så kommer det okända in. Olle, Sonja och Nike. En helt annan sorts familj. Med dem kommer kärleken. Och kärlekens livsfarliga konsekvenser.

Nikes bok är ett detaljerat porträtt av en tid och en plats. Generationer kopplas ihop och frigör sig, ljuger och längtar. I bakgrunden sker de stora samhällsförändringarna. Motsättningarna skärps, dörrar öppnas. Och så finns de som hittar hem. Som hittar rätt.

Läs mer

Agnes Lidbeck

Nikes bok

Om boken

En kvinna letar efter sitt barn. Hon letar längs cornichen där dottern brukade arbeta. Hon letar tills hon är vansinnig, galen av sorg.

Du är på semester, med ett barn som börjat växa i magen, och ser någon falla från cornichen. Senare ska du så länge som möjligt vägra att föda ditt döda barn, så länge barnet finns kvar inuti dig kan det inte helt tas ifrån dig.

Kvinnan som förlorat sitt barn minns sin mors förluster, förlusten av ett språk, ett land, en identitet. Kan man rangordna trauman?

Singulariteten är ett sorgearbete i tre delar.

Läs mer

Singulariteten

Balsam Karam

Singulariteten

Relaterade artiklar

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023