Agnes Lidbeck: ”Vi står på randen till något helt nytt”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

28 December 2018

Foto

Kajsa Göransson

Författaren Agnes Lidbeck slog igenom stort med sin debutroman Finna sig 2017 och i år fortsatte kritiker- och läsarframgångarna med boken Förlåten. Till våren kommer del tre i den fristående trilogin, Gå förlorad, och vi bad henne summera året som gått.

Hur har ditt år varit?

– Året har varit omtumlande! Jag har jobbat som en dåre med Gå förlorad som kommer i vår - levt ganska mycket inne i huvudet på Anders som är huvudpersonen i den boken. Lite av ett äventyr, att leva i just det huvudet. Och omtumlande just för att det varit så långt ifrån mitt eget. Att försöka förstå nån annan, i ett år... inte det lättaste.

Finns det någon särskild händelse du kommer att förknippa med 2018?

– Jag vet inte om det är nån särskild händelse jag kommer minnas, mer av ett känsloläge, av att så mycket står och väger i världen, att vi står på randen till något helt nytt som nog kan bli mycket smärtsamt. De förändringar som kommer av klimatfrågan kommer kräva mycket av oss, och allt kommer inte vara så lätt som att sopsortera. För mig blir den där känslan text, såklart, som kanske någon gång kan bli något.

Vad ser du fram emot 2019?

– 2019 fyller min minsta fyra! Med de andra barnen har det inneburit gigantiska förändringar, så jag ser verkligen fram emot att komma ur (håll tummarna) en episk trotsålder. (Och säkert in i nån annan fas för något annat barn, men men).

Relaterat

Om boken

När Ellens och Marias pappa går bort ärver de familjens sommarställe i Stockholms skärgård. I arbetet med att reda ut dödsboet tvingas de för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och längtan.

Kan det finnas förståelse och ömhet mellan dem som förväntas stå varandra närmast? Kan det förflutna hålla systrarna samman? Eller är avunden och vanmakten det enda de har gemensamt? På barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen och mening, ställs allt på sin spets.

Förlåten är ett närgånget, detaljerat porträtt av Ellen och Maria, det komplexa systerskapet och relationen till de människor som kretsar kring dem: föräldrarna, männen och barnet.

Agnes Lidbeck debuterade våren 2017 med den hyllade romanen Finna sig, som skärskådade den moderna kvinnorollen. I Förlåten fortsätter författaren sitt utforskande av vad det är att vara kvinna i dag.

Läs mer

Agnes Lidbeck

Förlåten

Om boken

Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död.

I alla dessa skeenden är hon klaustrofobiskt låst, styrd av en sträng disciplin, som i stunder ändå känns paradoxalt befriande.

Agnes Lidbecks debut är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller.

Läs mer

Finna sig

Agnes Lidbeck

Finna sig

Relaterade artiklar

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023