Agnes Lidbeck nominerad till Borås Tidnings debutantpris

Foto: Patrik Hedljung

Datum

10 Januari 2018

Foto

Patrik Hedljung

Agnes Lidbecks Finna sig var en av förra årets mest uppmärksammade romaner. Berättelsen om Anna, vars självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma, hyllades av både kritiker och läsare.

Till Borås Tidning säger Agnes Lidbeck:

– Jag blev väldigt glad för nomineringen! Det är roligt när jag tänker på hur det kändes förra året innan boken kom ut. Då var det bara jag själv och en förläggare som trodde på boken och jag hade inga stora förväntningar. Nu är det stor skillnad med tanke på hur bra det har gått.

– Jag blir jätteglad över att boken uppmärksammas en gång till i och med nomineringen till det här priset.

Borås Tidnings debutantpris delas ut under en gala i Borås måndagen den 19 februari. Övriga nominerade är Isabelle Ståhl (Just nu är jag här), David Väyrynens (Marken), Linus de Faire (Boken om Yousef) och Viktoria Jäderling (Åh Lunargatan).

Relaterat

Om boken

Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död.

I alla dessa skeenden är hon klaustrofobiskt låst, styrd av en sträng disciplin, som i stunder ändå känns paradoxalt befriande.

Agnes Lidbecks debut är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller.

Läs mer

Agnes Lidbeck

Finna sig

Relaterade artiklar

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023