”Agnes Lidbeck har åstadkommit ett praktverk”

Foto: Elvira Glänte

Datum

26 Oktober 2021

Foto

Elvira Glänte

Agnes Lidbecks roman Nikes bok inleds under tidigt 1980-tal i Kummelvik på Österlen. Vi möter Janne, vars familj har fiskat torsk så länge man minns, och Rosmarie som vet precis hur livet kommer att bli – som mammas. Tommy och Karin dricker svala drinkar, barnen leker under ekarna på Näs, ett paradis. Alla har sin plats.

Så kommer det okända in. Olle, Sonja och Nike. En helt annan sorts familj. Med dem kommer kärleken och dess livsfarliga konsekvenser.

De svenska kritikerna imponeras av Nikes bok.

”Agnes Lidbeck har åstadkommit ett praktverk. Omfånget är imponerande, visst, men genomförandet desto mer så. Med den här romanen framträder något helt nytt i författarskapet, en distinkt skillnad mot de tidigare romanernas korta, närmast schematiska effektivitet.”
Svenska Dagbladet

”... till sist knyter Lidbeck ihop allting så snyggt att jag närapå sitter och gapar … med Nikes bok känns det som att hon har brutit sig loss ur en estetik som i längden riskerade att stelna och i den piskande vinden från Östersjön hittat en förlösande litterär frihet.”
Dagens Nyheter

”Lidbeck är en skicklig, mångbottnad berättare som vet hur man driver handlingen framåt och hur man manipulerar känslor hos läsaren…”
Göteborgs-Posten

”Lidbecks främsta verk hittills … För mig är Nikes bok en ytterst gripande historia, skriven i en stram form … briljant hopkommen och har naturligtvis varit ett enormt kraftprov att genomföra.”
Skånska Dagbladet

Relaterat

Om boken

Det är tidigt 1980-tal i Kummelvik på Österlen. En bortglömd pärla till by. Jannes familj har fiskat torsk så länge man minns. Rosmarie vet precis hur livet kommer att bli - som mammas. Tommy och Karin dricker svala drinkar, barnen leker under ekarna på Näs, ett paradis. Alla har sin plats.

Så kommer det okända in. Olle, Sonja och Nike. En helt annan sorts familj. Med dem kommer kärleken. Och kärlekens livsfarliga konsekvenser.

Nikes bok är ett detaljerat porträtt av en tid och en plats. Generationer kopplas ihop och frigör sig, ljuger och längtar. I bakgrunden sker de stora samhällsförändringarna. Motsättningarna skärps, dörrar öppnas. Och så finns de som hittar hem. Som hittar rätt.

Läs mer

Agnes Lidbeck

Nikes bok

Relaterade artiklar

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023