Agnes Lidbeck nominerad till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris

Foto: Göran Segeholm

Datum

29 Juni 2017

Foto

Göran Segeholm

Listan över de 16 nominerade författarna till Studieförbundet Vuxenskolans har släppts. Bland namnen finns Agnes Lidbeck, som debuterade med sin uppmärksammade roman Finna sig tidigare i år. Vinnaren presenteras i anslutning till bokmässan i höst. Prissumman är 50 000 kronor.

Priset tilldelas en person som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär. Utmärkelsen delades ut första gången 1954. Tidigare pristagare är bland andra Catrin Ormestad, Torgny Lindgren och Carin Hjulström.

En jury läser böcker av de nominerade författarna. Vinnaren utses av juryn.

Prissumman är 50 000 kronor. Priset delas ut i Studieförbundet Vuxenskolans monter på bokmässan i Göteborg. Därefter erbjuds vinnaren en möjlighet att turnera med Studieförbundet Vuxenskolan.

Läs mer om priset och se hela listan över de nominerade författarna här.

Relaterat

Om boken

Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död.

I alla dessa skeenden är hon klaustrofobiskt låst, styrd av en sträng disciplin, som i stunder ändå känns paradoxalt befriande.

Agnes Lidbecks debut är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller.

Läs mer

Agnes Lidbeck

Finna sig

Relaterade artiklar

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023