Agnes Lidbeck får Borås Tidnings debutantpris

Foto: Patrik Hedljung

Datum

20 Februari 2018

Foto

Patrik Hedljung

Agnes Lidbeck är född 1981 och bor i Stockholm. Hon debuterade förra året med romanen Finna sig, som hyllades av en enig kritikerkår och nådde en bred läsarskara.

Romanens huvudkaraktär Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död.

”För en knivskarp roman om konsekvenserna för hon som finner sig i den kvinnliga treenigheten: moder, älskarinna och sköterska”, lyder juryns motivering.

Priset, 100 000 kronor, delades ut under en gala i Borås på måndagskvällen. Vi fångade Agnes Lidbeck direkt efter prisutdelningen.

Agnes, Hur känns det?

– Det känns fantastiskt, jag är jätteglad! Jag har fått jättemycket blommor och ett ägg, tror jag, som väntar på att få kläckas.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag har lovat att inte berätta det, det är en hemlis.

Stort grattis, vi är så stolta över dig!

– Tack, jag är också stolt!

Redan om ett par veckor kommer Agnes Lidbecks andra roman, Förlåten, där två systrar ärver ett sommarhus och tvingas konfrontera varandras likheter och olikheter.

Relaterat

Om boken

När Ellens och Marias pappa går bort ärver de familjens sommarställe i Stockholms skärgård. I arbetet med att reda ut dödsboet tvingas de för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans och måste därför konfrontera sina likheter och olikheter, sin svartsjuka och längtan.

Kan det finnas förståelse och ömhet mellan dem som förväntas stå varandra närmast? Kan det förflutna hålla systrarna samman? Eller är avunden och vanmakten det enda de har gemensamt? På barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen och mening, ställs allt på sin spets.

Förlåten är ett närgånget, detaljerat porträtt av Ellen och Maria, det komplexa systerskapet och relationen till de människor som kretsar kring dem: föräldrarna, männen och barnet.

Agnes Lidbeck debuterade våren 2017 med den hyllade romanen Finna sig, som skärskådade den moderna kvinnorollen. I Förlåten fortsätter författaren sitt utforskande av vad det är att vara kvinna i dag.

Läs mer

Agnes Lidbeck

Förlåten

Om boken

Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död.

I alla dessa skeenden är hon klaustrofobiskt låst, styrd av en sträng disciplin, som i stunder ändå känns paradoxalt befriande.

Agnes Lidbecks debut är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller.

Läs mer

Finna sig

Agnes Lidbeck

Finna sig

Relaterade artiklar

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023