Tekla Berg – akutläkaren som provocerar alfahannar

Foto: Kajsa Göransson

Datum

28 Mars 2019

Foto

Kajsa Göransson

Christian Unges Går genom vatten, går genom eld är startpunkten för en ny serie som utspelar sig i dramatikens högborg: akutmottagningen på ett av Stockholms största sjukhus, det fiktiva Nobelsjukhuset. En plats för diagnoser på liv och död, politiska intriger och våldsamma uppgörelser i den undre världen.

Möt Tekla Berg, akutläkare med en speciell förmåga: ett exakt fotografiskt minne. Hennes största gåva och värsta fiende.

– Teklas fotografiska minne provocerar konkurrerande alfahanar, berättar Christian Unge. Det ligger henne också i fatet. För hur blir man av med alla bilder man samlat på sig under dagen? Tekla utvecklar sina egna metoder för att sortera minnen och komma ner i varv. Samtidigt försöker hon rädda sin älskade bror från heroinet som han både använder och langar.

Christian Unge är till vardags överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, något han skildrade öppenhjärtigt i boken Har jag en dålig dag kanske någon dör som kom ut förra året. Har han lånat något från sin egen yrkesvardag till den här boken?

– I princip allt. Jag har använt mig av mina egna drömmar, tillkortakommanden och patientmöten som läkare, blandat in olika drag från färgstarka läkare jag mött, från Norrland till Paris, Kongo och Los Angeles. Och i fokus finns hela tiden de medicinska gåtorna, de kluriga diagnoserna som alltid fascinerat mig. Blandat med adrenalinet som tillkommer varje gång jag går in i akutrummet.

Nobelsjukhuset är den södra, anrika konkurrenten till det nya skrytbygget NSK i norr, och styrs med järnhand av direktör Monica Carlsson. Hon har en helt egen agenda för sjukhuset och hennes motiv för att lyfta fram Tekla Berg som sjukhusets nya stjärnläkare är kanske inte helt nobla.

– Teklas värld, med Nobelsjukhuset i centrum, är som en blandning mellan The Wire och Nurse Jackie, med ett stänk av Breaking Bads ”larger than life”-känsla, säger Christian Unge.

Hur föddes Tekla Berg och Går genom vatten, går genom eld?

– Den här boken är resultatet av tjugo års skrivande och tre års sökande efter den perfekta arenan och den optimala huvudkaraktären. Tekla är på många sätt ett destillat av alla fantastiska, och samtidigt komplexa, kvinnliga läkare jag har stött på under alla år i sjukvården.

Relaterat

Om boken

Tekla är akutläkare på Nobelsjukhuset i Stockholm, en blivande stjärna i sitt yrke, stresstålig och handlar våghalsigt i de mest utsatta situationerna på akuten. Samtidigt bär hon på flera hemligheter. Uppväxten i en missbrukande miljö, sina egna "bomber" - och så har hon en förmåga som är hennes främsta tillgång och största svaghet: hon kan inte glömma något.

Men den som minns allt blir också lätt farlig för andra personer.

En stor explosionsbrand i ett höghus orsakar katastroflarm i Stockholm. Mycket tyder på att det är en terroristattack med många dödsoffer. Tekla är en av de första på platsen och räddar bland annat livet på en svårt brännskadad man. Vem är han? En av terroristerna? Ett oskyldigt offer? Eller kan han vara någon som står Tekla mycket nära, någon som hon skulle offra sitt liv för?

Branden orsakar en dominoeffekt och berör snart både sjukhusledningen, polisen och kriminella nätverk. Inte minst det som leds av patriarken Victor Umarov som ser sitt familjeimperium hotas av de krafter som satts i gungning.

Läs mer

Christian Unge

Går genom vatten, går genom eld

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

3 maj 2023

Sommarens nya böcker