Vardagsmat som gör skillnad!

Datum

24 Februari 2020

Med över tio års erfarenhet från dietistyrket har Johanna Andersson och Caroline Wilbois med egna ögon sett hur det vi äter kan göra stor skillnad för hälsan. Denna kunskap samlar de nu i boken Dietistens val.

– Bland många hälsotrender tyckte vi det var dags för en bok som sätter vardagsmaten främst och är fri från förbud och dieter. För det är vad vi äter oftast som spelar roll. Så här kommer över 70 recept på temat gott, hälsosamt och enkelt.

Dietistens val passar alla som vill äta god mat, som ofta är enkel att göra och som på köpet är bra för hälsan. Här finns frukostar, fräscha enkla luncher och middagar, smarta mellanmål och lite lagom sött - allt du behöver för att få ihop matpusslet på ett lätt och hälsosamt sätt. Givetvis hittar du även lättillgängliga fakta om hälsa och mat som friskfaktor så att du kan navigera rätt och göra matsmarta (och klimatsmarta!) val som passar just dig.

Har ni något favoritrecept i boken?

–  Det måste vara vår bakade havre med äpple och ingefära som kan varieras i det oändliga och har räddat många tidiga mornar och hungriga eftermiddagar. Och så konceptet att alltid laga lite extra mat när man ändå är igång- helst något som enkelt kan förädlas till en ny rätt senare i veckan. I boken kallar vi det 2 i 1.

 

Johanna och Carolines tre bästa tips!

  • Ät mer från växtriket! och i olika färger. Lägg till grönsaker där du kanske vanligen inte äter så mycket, som till frukost exempelvis. Finriven morot ihop med kanel och kardemumma i morgongröten, rödkål i smoothien eller grön ärthummus på smörgåsen. 
  • Ät mer hälsosamma fetter! Ha nötsmör på smörgåsen, gör sås på majonnäs, ringla rapsolja på grönsakerna, ät valnötter till mellis och välj gärna fisk på tallriken några gånger i veckan
  • Ha alltid grönsaker och bär i frysen! Häll ner ärtor eller broccoli sista kokminuten på quinoan, matvetet eller pastan så kommer grönt på köpet. Ät gärna bär varje dag, på gröten, i smoothie, till en klick keso eller på salladen och variera gärna mellan olika sorter så som blåbär, lingon, björnbär, havtorn och svarta vinbär. 

Relaterat

Om boken

Caroline Wilbois och Johanna Anderssons motto är att lägga till istället för att ta bort, och framför allt att skippa dieter av olika slag. Det är inte gluten, tillsatser eller mjölk som gör att vi blir sjuka, på samma sätt som det inte är spirulina, gurkmeja eller gröna juicer som gör oss friska. Genom att äta näringsrik vardagsmat kommer vi att göra störst skillnad för hälsan, och samtidigt skapa utrymme för en nybakad bulle då och då.

Här finns frukostar, fräscha enkla luncher och middagar, smarta mellanmål och lite lagom sött - allt du behöver för att få ihop matpusslet på ett lätt och hälsosamt sätt. Vill du få fram middagen extra snabbt? Kolla in 2 i 1, där grunden till en rätt ena dagen blir en ny middag senare i veckan! Givetvis hittar du även lättillgängliga fakta om hälsa och mat som friskfaktor så att du kan navigera rätt och göra matsmarta (och klimatsmarta!) val som passar just dig.

Så lagar vi mat, riktig mat. Inga dieter, det är ute.

Läs mer

Caroline Wilbois, Johanna Andersson

Dietistens val

Relaterade artiklar

25 november 2020

En rad vinnare från Norstedts i Gourmand Awards