Gina Dirawi får Lena Nyman-priset 2020

Datum

23 Maj 2020

Gina Dirawi, som tidigare i år romandebuterade med Paradiset ligger under mammas fötter, får Lena Nyman-priset 2020. Priset delas årligen ut till en ”begåvad konstnär som verkar i Nymans anda”.

– Jag blev otroligt rörd och tårögd, berättar Gina Dirawi. Speciellt när jag fick höra om kriterierna. Att priset går till någon som lever och verkar i Lena Nymans anda, som är lite ”galen”, modig och har konstnärlig bredd, slog mig rakt i hjärtat. Jag har under så många år tampats med de delarna av mig, då de egenskaperna, i vissa rum, anses vara skrämmande eller ”för mycket”. Så att få pris för det som många velat att man ska tona ner är ganska ironiskt, haha. 

– Men faktumet att hon vågade leva i sin sanning stärker ännu mer min egen vilja att leva i min, hur ”galen” och ”underlig” den än må vara.

Nu har det gått drygt två månader sedan du gav ut din debutroman, hur har läsarna reagerat på boken?

– Otroligt starkt. Jag måste ha fått hundratals brev och kommentarer av läsare som är helt knockade. De skrattar, gråter, äcklas och engagerar sig i mina tjejer till den nivå att de tvingar deras familjemedlemmar och vänner att läsa. Speciellt de som aldrig känt igen sig i litteraturen på det här sättet. 

– Det är verkligen mäktigt hur en skildring av en värld som normalt inte får så mycket utrymme, kan förändra så mycket för mig som skrev den, men också för den som läser. Förhoppningsvis är det inte sista gången det perspektivet får plats i svensk litteratur. 

Priset består av en flaska Dom Pérignon – Lena Nymans favoritskumpa – och delas ut vid en ceremoni vid skådespelerskans grav i Solna.

Bland tidigare pristagare finns bland andra Sara Danius, Andreas T Olsson och Liv Strömquist.

Hela motiveringen till Lena Nyman-priset 2020 lyder:

”Gina Dirawi! 

Du får Lena Nyman-priset för att du presterat ett egensinnigt och modigt skapande; från de första videoklippen med syster Khadidje – via Melodifestivalen, egna shower, skådespeleri och musik – till romandebuten denna vår 2020.

För att du med ett helt eget uttryck vågar – och lyckas – experimentera med former och genrer. Och för att du med skicklighet i utförandet nått rakt in i publikens hjärtan och hjärnor.

Vi hoppas att du ska fortsätta med det! 

Du verkar verkligen i Lena Nymans anda. Grattis!”

Relaterat

Om boken

Gina Dirawis debutbok är en knivskarp, frispråkig roman om frigörelse, vänskap och världens orättvisor.

Mona längtar efter frihet, revolution och att slippa alla hyenor i småstaden som inte fattar att hon är en alfakrigarinna. Både de i moskén och skolan är hatare, till och med Mila har blivit en feg slavinna. Men bara oupplysta kan kalla Monas graffiti för klotter - det är konst som visar sanningen.

Hennes bästa vän Mila måste skaffa flawless betyg för att komma in på läkarlinjen och flytta från Norrland. Det är dags att visa världen att hon är mer än ett hijabispöke som inte går på andra fester än sin mammas mångfaldsgrupp. Ja, Mila kanske inte har nått sin målvikt än och hjärnan har inte funkat som den ska på sistone, men hon vet att hon har Allah på sin sida. Måste Mona vara så extrem bara?

Nour bor i ett palestinskt flyktingläger i Beirut - en sliten stadsdel som styrs av en grupp korrupta män. På skönhetssalongen samlas kvinnorna varje dag för att avhandla det senaste skvallret och hemligheterna som kan förstöra människors liv.

Hur fuck ska en kvinna kunna skina när livet bara dumpar khara på en? Det enda som återstår är att ta världen på sina egna axlar och rensa upp i orättvisan - och nånstans börja hitta sig själv på vägen. Men vad brukar världen göra mot kvinnor som vill ha mer än det som serveras?

Läs mer

Gina Dirawi

Paradiset ligger under mammas fötter

Relaterade artiklar

23 maj 2020

Gina Dirawi får Lena Nyman-priset 2020

IntervjuerNyheter