Gina Dirawi: “Hoppas boken når de som önskar vara mer än samhället tillåter”

Foto: Daniel Stigefelt

Datum

4 Mars 2020

Foto

Daniel Stigefelt

Gina Dirawi romandebuterar med Paradiset ligger under mammas fötter, en sylvass och rapp berättelse som ställer en central fråga: Vad brukar världen göra mot kvinnor som vill ha mer än det som serveras?

– Jag visste tydligt från början att jag ville ha en bok fylld av olika typer av kvinnor som fick ha flera sidor, berättar Gina Dirawi. Jag var trött på verkligheten där rollen för kvinnor, och människan i allmänhet, är alldeles för snäv och endimensionell. 

I boken möter vi Mona som vill ha revolution och frihet – och Mila som på många sätt är Monas motsats. Gina Dirawi berättar att hon ville att hennes karaktärer skulle få vara allt. “Rebelliska, pryda, religiösa, sexuella, starka, svaga, äckliga och grova i käften”. 

– Mona är en sanningssägare som målar provocerande graffiti som hämnd, men hon bär också på en otrolig sorg och har väldigt lite tillit till människan och vuxenvärlden i allmänhet. En intelligent, arrogant, uppkäftig oppositionskaraktär som inte är rädd att säga vad hon tycker. För Mila däremot handlar hela hennes värde om prestation, vare sig det är att ha de bästa betygen eller den bäst sittande hijaben. Hon har otroliga kontrollbehov, gällande sin framtid, bakterier och vikt. Mila klarar inte av att vara sig själv eller stå upp för sin egen person, utan blir lätt som sin omgivning, vilket får Mona att se henne som en ryggradslös feg slavinna utan personlighet. 

– Mona och Mila har en slags medberoende, hatkärleksrelation till varandra. Som ett gammalt gift par som egentligen inte passar ihop, men stannar kvar för att det inte finns några bättre alternativ. 

Gina Dirawi, som fick sitt genombrott som komiker och sedan dess bland mycket annat varit programledare och artist, ville att mörker och ljus skulle samspela i Paradiset ligger under mammas fötter

– Jag dras till svart humor, så det genomsyrar definitivt den här storyn. Allt i boken kom till mig i filmscener. I början av min skrivprocess hade jag bara scener från starten och glimtar av slutet, men jag hade ingen aning om hur jag skulle nå dit eller hur det ens var sammanhängande. Så det var verkligen mina karaktärers röster som vägledde mig, för jag hade i princip ingen aning om vart jag var på väg, haha. 

Vem hoppas du ska läsa boken?

– Jag önskar såklart att ALLA möjliga läser den, men jag hoppas lite extra att den når de som önskar att vara nåt mer än det samhället tillåter, men kanske inte vågar. Jag tror de här tjejerna kan ge lite mod, eller i alla fall förståelse för den typen av känslor. 

Du har erövrat många olika kreativa fält och debuterar nu som författare, hur känns det?

– U-N-D-E-R-B-A-R-T! Det här är en av de vackraste ögonblicken i mitt liv. Att jag, planetens minst tålmodiga person, har kunnat skriva en skönlitterär roman, gör mig så stolt och lycklig på ett sätt jag aldrig varit förut.

Relaterat

Om boken

Gina Dirawis debutbok är en knivskarp, frispråkig roman om frigörelse, vänskap och världens orättvisor.

Mona längtar efter frihet, revolution och att slippa alla hyenor i småstaden som inte fattar att hon är en alfakrigarinna. Både de i moskén och skolan är hatare, till och med Mila har blivit en feg slavinna. Men bara oupplysta kan kalla Monas graffiti för klotter - det är konst som visar sanningen.

Hennes bästa vän Mila måste skaffa flawless betyg för att komma in på läkarlinjen och flytta från Norrland. Det är dags att visa världen att hon är mer än ett hijabispöke som inte går på andra fester än sin mammas mångfaldsgrupp. Ja, Mila kanske inte har nått sin målvikt än och hjärnan har inte funkat som den ska på sistone, men hon vet att hon har Allah på sin sida. Måste Mona vara så extrem bara?

Nour bor i ett palestinskt flyktingläger i Beirut - en sliten stadsdel som styrs av en grupp korrupta män. På skönhetssalongen samlas kvinnorna varje dag för att avhandla det senaste skvallret och hemligheterna som kan förstöra människors liv.

Hur fuck ska en kvinna kunna skina när livet bara dumpar khara på en? Det enda som återstår är att ta världen på sina egna axlar och rensa upp i orättvisan - och nånstans börja hitta sig själv på vägen. Men vad brukar världen göra mot kvinnor som vill ha mer än det som serveras?

Läs mer

Gina Dirawi

Paradiset ligger under mammas fötter

Relaterade artiklar

23 maj 2020

Gina Dirawi får Lena Nyman-priset 2020

IntervjuerNyheter