Gina Dirawi romandebuterar

Foto: Daniel Stigefelt

Datum

17 Oktober 2019

Foto

Daniel Stigefelt

Svenska folket känner henne som programledare, artist, komiker, låtskrivare och skådespelare. 

Nu debuterar Gina Dirawi som skönlitterär författare med romanen Paradiset ligger under mammas fötter som utspelar sig både i Norrland och i ett palestinskt flyktingläger i Beirut.  Romanen är en frispråkig, knivskarp och rolig berättelse om livsviktig vänskap, komplicerad frigörelse och världens stora orättvisor.

– Jag började skriva boken i en tid i mitt liv där jag kände mig kvävd. Jag tyckte att världen jag verkade i hade för många regler, var för endimensionell och ängslig, och att jag som människa inte fick plats. Så jag valde att skapa en egen värld där jag fick umgås med människor jag kände igen mig i, säger Gina Dirawi.

Huvudpersonerna Mila, Mona och Nour tvingas bära världen på sina axlar och ta strid mot fördomar och förväntningar – och någonstans på vägen börjar de hitta sig själva. Gatukonst, feminism, psykisk ohälsa och kulturkrockar är några teman som vi möter i boken.

– Det här är en historia om vänskap och kvinnor som vill forma sina egna liv. Boken speglar hur mycket de får kämpa för att hitta sig själva i en värld där man ständigt motarbetar dem som inte vill leva enligt den endimensionella schablonbild som tilldelas. De bryter mot reglerna, villigt och motvilligt, men inser snabbt att priset är högt. För vad brukar världen göra med kvinnor som vill ha mer än det som serveras? 

Paradiset ligger under mammas fötter släpps den 19 mars men det går redan nu att förhandsbeställa ett signerat exemplar hos Adlibris. 

Gina Dirawi, född 1990 i Sundsvall, är prisbelönt programledare, komiker, skådespelare och artist. Paradiset ligger under mammas fötter är hennes debut som romanförfattare.

Relaterade artiklar

23 maj 2020

Gina Dirawi får Lena Nyman-priset 2020

IntervjuerNyheter