Norstedts bokcirkel: Paradiset ligger under mammas fötter av Gina Dirawi

Datum

20 April 2020

Gina Dirawi romandebuterade tidigare i år med Paradiset ligger under mammas fötter, en sylvass och rapp berättelse som väcker många frågor kring vad som anses acceptabelt i vårt samhälle och varför. Här finns massor att diskutera efter läsningen.

Så samla dina bästa bokkompisar (digitalt eller kanske utomhus, just nu!) och bjud in till en mysig bokcirkel. Här finns en guide över några saker som är bra att tänka på innan ni sätter igång! Nedan följer frågor att använda om ni väljer Gina Dirawis bok till er bokcirkel. Använd gärna hashtaggen #norstedtsbokcirkel i sociala medier så vi får hänga med! 

Trevlig läsning!

 

Bokcirkelfrågor till Gina Dirawis Paradiset ligger under mammas fötter

 

Karaktärer. Huvudpersonerna Mona, Mila och Nour är alla i 20-årsåldern. Finns det drag hos dem som går att känna igen i andra åldersgrupper? Vad kännetecknar de olika personerna? Hur hanterar de motgångar? Finns det någon bikaraktär som ni tyckte särskilt om – eller inte tyckte om?

Vänskap och kvinnlig gemenskap. Hur skildras vänskap i boken? Känner ni igen er i skildringen? Det finns flera sammanhang där kvinnor samlas utan män – vad fyller de för funktion för kvinnorna i boken?

Familjerelationer. Båda huvudpersonerna bor hemma fortfarande, men är på väg att ta steget ut i världen. Hur påverkas de av sina familjerelationer? Vad finns det för olika typer av relationer i boken?

Att befinna sig i och mellan två olika världar. I den norrländska orten har Mona och Mila tillgång till två världar – en i skolan, och en i hemmen. Hur hanterar de det? Möts de av förståelse? Hur förändras det när de kommer till Libanon? Finns det fler exempel på dubbla världar?

Frihet att vara som man vill – hur förhåller sig Mona, Mila och Nour till omvärldens förväntningar? Hur beter sig vuxenvärlden? Finns det någon i boken som kan vara sig själv fullt ut?

Frihet att prata – på vilka sätt möter personerna i boken motstånd när de försöker ta upp vissa ämnen? Vad väljer de för andra vägar?

Kropp och sinnen. Vilka typer av sinnesintryck beskriver författaren? Vad spelar kroppen för roll för karaktärerna i boken?

Språk och rytm. Vad kännetecknar författarens språk? Om du har lyssnat på ljudboken, vad tillförde författarens inläsning?

Humor. På vilka sätt arbetar författaren med humor? Vad tycker ni är roligt i boken? Är språket viktigt för humorn?

Tema. Vad ser ni för övergripande teman i boken? Finns det politiska budskap?

Miljöer. Finns det miljöer i boken som ni känner igen er i? Som är nya att läsa om?

Hemligheter. Det finns flera personer i boken som lever med stora hemligheter. Vilka tänkte ni på under läsningen?

Sorg. Flera personer i boken har drabbats av förluster av människor som står dem nära. Hur påverkas de? Kan de dela sin upplevelse med andra?

Relaterat

Om boken

Gina Dirawis debutbok är en knivskarp, frispråkig roman om frigörelse, vänskap och världens orättvisor.

Mona längtar efter frihet, revolution och att slippa alla hyenor i småstaden som inte fattar att hon är en alfakrigarinna. Både de i moskén och skolan är hatare, till och med Mila har blivit en feg slavinna. Men bara oupplysta kan kalla Monas graffiti för klotter - det är konst som visar sanningen.

Hennes bästa vän Mila måste skaffa flawless betyg för att komma in på läkarlinjen och flytta från Norrland. Det är dags att visa världen att hon är mer än ett hijabispöke som inte går på andra fester än sin mammas mångfaldsgrupp. Ja, Mila kanske inte har nått sin målvikt än och hjärnan har inte funkat som den ska på sistone, men hon vet att hon har Allah på sin sida. Måste Mona vara så extrem bara?

Nour bor i ett palestinskt flyktingläger i Beirut - en sliten stadsdel som styrs av en grupp korrupta män. På skönhetssalongen samlas kvinnorna varje dag för att avhandla det senaste skvallret och hemligheterna som kan förstöra människors liv.

Hur fuck ska en kvinna kunna skina när livet bara dumpar khara på en? Det enda som återstår är att ta världen på sina egna axlar och rensa upp i orättvisan - och nånstans börja hitta sig själv på vägen. Men vad brukar världen göra mot kvinnor som vill ha mer än det som serveras?

Läs mer

Gina Dirawi

Paradiset ligger under mammas fötter

Relaterade artiklar

23 maj 2020

Gina Dirawi får Lena Nyman-priset 2020

IntervjuerNyheter