Maria Brobergs hyllade debut är bokcirkelbok i Västerbotten läser 

Foto: Andreas Nilsson

Datum

23 September 2020

Foto

Andreas Nilsson

På lördag är det upptakt för höstens andra bok i bokcirkeln Västerbotten läser. Den utvalda boken är Bakvatten av Maria Broberg frånSorsele. Lycksele bibliotek håller i arrangemanget som består av ett samtal mellan Carl Axel Gyllenram, Litteratur- och läsfrämjandekonsulent på Region Västerbotten och författaren Maria Broberg. Hela samtalet livesänds på regionvasterbotten.se/play.

– Jag är väldigt glad att Bakvatten har valts till Västerbotten läser, säger författaren Maria Broberg. Jag har min viktigaste läsarskara i länet, i synnerhet i sådana områden och bland sådana människor som Bakvatten utspelar sig – det var för dem jag skrev boken. 

Berith Enkvist, Biblioteks- och kulturansvarig, Norsjö bibliotek, berättar att det finns ett stort intresse på biblioteket för böcker med Norrlandsperspektiv.

– Att känna igen sig i miljöer, bakgrund och kunna identifiera sig med en del av bokens karaktärer väcker intresse hos många, säger Berith Enkvist. 

Arrangemanget startar kl. 13:00 den 26/9 och hålls i Medborgarhusets biosalong som ligger vägg i vägg med Lycksele biblioteket. Anmälan behövs! Publikantalet är begränsat till 50 personer.

Kontakta: ABF 0950-380 80 eller Lycksele bibliotek 0950-168 25.

Flera bibliotek, bland andra Storumans bibliotek, kommer att visa livesändningen.

Sändningen går också att se i efterhand.

Relaterat

Om boken

"Västerbotten har fått ännu en stjärna på sin författarhimmel. Detta är vårens debut - vad ni än gör så missa den inte."
Stina Jackson

Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet, om före och efter.

Alla tror att Nilas har drunknat, att han har försvunnit i Vindelälvens vatten. Men Nilas ligger gömd under mossan med isblommor på kinderna, bredvid sugande myrmarker och ilande små skogsbäckar, på platsen där Hebbe dog. Det ska dröja många decennier innan vårfloden avslöjar vad som egentligen hände.

Bakvatten handlar om Assars förbjudna kärlek till Margareta, om Håkan som vill ha en pappa men som får en lillebror, och om Håkans sambo Petra som många år senare inte står ut längre utan vill att han berättar sanningen.

Det är en roman om ensamhet, längtan, byskvaller och hur långt samvetet kan sträcka sig.

Läs mer

Maria Broberg

Bakvatten

Relaterade artiklar

Foto: Andreas Nilsson

16 december 2020

Maria Broberg får Stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond 2020