Maria Brobergs debut hyllas av kritikerna

Foto: Andreas Nilsson

Datum

6 April 2020

Foto

Andreas Nilsson

Maria Brobergs debutroman Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet, om före och efter.

– Det finns en bild av att glesbygd är ensamt och ensligt, berättar Maria Broberg i vår intervju med henne. Det är det inte – tvärtom, vill jag påstå. Vi har i och för sig mycket landyta per person, men är så få att det knappt existerar någon anonymitet. Det är på både gott och ont, det kan lika gärna leda till fullständig tillit som misstänksamhet.

Den svenska kritikerkåren övertygas av boken.

Expressens Daniel Sjölin skriver:

“Det är vid första anblick svårt att tro att Maria Broberg, född 1977, är debutant. I Bakvatten är det inte bara en färdig, utan dessutom språkligt fullfjädrad författare, vital uti varenda detalj, som tar sig an pojken Nilas försvinnande på sextiotalet. “

“Det är ju så sällan en debutant slår sig ned med så tung episk gump. Broberg är härmed etablerad. Det bådar väldigt gott”

Svenska Dagbladets Jonna Fries:

“Jag sträckläser Bakvatten och imponeras av den lätta rörelsen i det komplicerade bygget och hur vissa detaljer ekar genom hela berättelsen. Det är en väldigt stark debut, som skapar nyfikenhet på Brobergs nästa drag.”

Aftonbladets Lennart Bromander:

“I dessa coronatider har många mer tid än vanligt att läsa romaner. Gör det, och börja gärna med Bakvatten!”

Tidningen Vi:s Therese Eriksson:

“Broberg skriver med ett lågmält lugn som känns ovanligt för en debutant; hon är fri från åthävor, trygg i att storyn bär sig själv.”

Västerbottens-Kurirens Lena Kjersén Edman:

Bakvatten en dramatisk, intensiv och subtil berättelse med stark närvaro. Mångbottnad och mångstämmig. Jag är djupt imponerad av Maria Brobergs språk – den västerbottniska klangen är suveränt fångad – och av hennes förmåga att teckna nyanserade och komplexa personporträtt.”

Relaterat

Om boken

"Västerbotten har fått ännu en stjärna på sin författarhimmel. Detta är vårens debut - vad ni än gör så missa den inte."
Stina Jackson

Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet, om före och efter.

Alla tror att Nilas har drunknat, att han har försvunnit i Vindelälvens vatten. Men Nilas ligger gömd under mossan med isblommor på kinderna, bredvid sugande myrmarker och ilande små skogsbäckar, på platsen där Hebbe dog. Det ska dröja många decennier innan vårfloden avslöjar vad som egentligen hände.

Bakvatten handlar om Assars förbjudna kärlek till Margareta, om Håkan som vill ha en pappa men som får en lillebror, och om Håkans sambo Petra som många år senare inte står ut längre utan vill att han berättar sanningen.

Det är en roman om ensamhet, längtan, byskvaller och hur långt samvetet kan sträcka sig.

Läs mer

Maria Broberg

Bakvatten

Relaterade artiklar

Foto: Andreas Nilsson

16 december 2020

Maria Broberg får Stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond 2020