Maria Broberg får Stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond 2020

Foto: Andreas Nilsson

Datum

16 December 2020

Foto

Andreas Nilsson

Svenska Akademien har tilldelat Maria Broberg Stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond för år 2020. Stipendiet, som instiftades 1992, skall tilldelas unga, lovande författare. Prisbeloppet är 75 000 kronor.

Maria Broberg är författare, kulturjournalist, kommunikatör och politiker. Hon debuterade 2020 med romanen Bakvatten som utspelar sig i en fiktiv by vid Vindelälven och spinner sig kring en pojkes mystiska försvinnande i Västerbottens inland i mitten av 1960-talet.

Bakvatten hyllades av de svenska kritikerna när den gavs ut i våras. Bland annat skriver Expressens Daniel Sjölin:

”Det är vid första anblick svårt att tro att Maria Broberg, född 1977, är debutant. I Bakvatten är det inte bara en färdig, utan dessutom språkligt fullfjädrad författare, vital uti varenda detalj, som tar sig an pojken Nilas försvinnande på sextiotalet. “

”Det är ju så sällan en debutant slår sig ned med så tung episk gump. Broberg är härmed etablerad. Det bådar väldigt gott”

Relaterat

Om boken

"Västerbotten har fått ännu en stjärna på sin författarhimmel. Detta är vårens debut - vad ni än gör så missa den inte."
Stina Jackson

Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet, om före och efter.

Alla tror att Nilas har drunknat, att han har försvunnit i Vindelälvens vatten. Men Nilas ligger gömd under mossan med isblommor på kinderna, bredvid sugande myrmarker och ilande små skogsbäckar, på platsen där Hebbe dog. Det ska dröja många decennier innan vårfloden avslöjar vad som egentligen hände.

Bakvatten handlar om Assars förbjudna kärlek till Margareta, om Håkan som vill ha en pappa men som får en lillebror, och om Håkans sambo Petra som många år senare inte står ut längre utan vill att han berättar sanningen.

Det är en roman om ensamhet, längtan, byskvaller och hur långt samvetet kan sträcka sig.

Läs mer

Maria Broberg

Bakvatten

Relaterade artiklar

Foto: Andreas Nilsson

16 december 2020

Maria Broberg får Stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond 2020