Bakvatten

Författare

Maria Broberg

Bakvatten

Svenska

2020-03-11

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Författare

Recensionsdag

2020-03-30

Publiceringsdatum

2020-03-11

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket, E-bok, Ljudbok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113098470

Antal Sidor

270

Vikt (kg)

0.42

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

142

Klimatpåverkan

220g CO2e
Papper
ca 173 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 9 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 37 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Bakvatten

Recensioner

”Romanens sista del har thrillerartad intensitet. Det är inte förrän på de allra sista sidorna vi får veta vad som verkligen hände Nilas den där dagen för länge sen. Men även om just den gåtan får sin lösning är Maria Broberg klok nog att låta andra gåtor förbli just gåtor. Bakvatten är i mångt och mycket en roman om det som ”bara blev”, men kanske allra mest om det som inte blev” ”...det hon har skrivit är en lågmält dramatisk berättelse...” ”...ett komplext porträtt...”

“I dessa coronatider har många mer tid än vanligt att läsa romaner. Gör det, och börja gärna med Bakvatten!”

“Jag sträckläser Bakvatten och imponeras av den lätta rörelsen i det komplicerade bygget och hur vissa detaljer ekar genom hela berättelsen. Det är en väldigt stark debut, som skapar nyfikenhet på Brobergs nästa drag.”

“Det är vid första anblick svårt att tro att Maria Broberg, född 1977, är debutant. I Bakvatten är det inte bara en färdig, utan dessutom språkligt fullfjädrad författare, vital uti varenda detalj, som tar sig an pojken Nilas försvinnande på sextiotalet. “ “Det är ju så sällan en debutant slår sig ned med så tung episk gump. Broberg är härmed etablerad. Det bådar väldigt gott”

Böcker av författaren

Om boken

Anna följer med sin mamma till den lilla fjällbyn vid vägens slut. Mamman behöver rensa ut dödsboet efter sina föräldrar, Anna ska mest fördriva tiden, jobba i äldrevården, lyssna på musik, röka. Det är sista sommaren innan vuxenlivet.
Men efter att de vackra syskonen i läkarvillan dyker upp blir inget sig likt. Sebastian och Sylvia har en förmåga att förhöja verkligheten, få varje stund att kännas laddad och spännande. Tillsammans med Levi från macken och syskonens förkläde Janne bildar de en enhet, en gemenskap. De rör sig mellan den lummiga trädgårdens lojhet, strändernas dekadens och skogens eufori. Kör genom julis nattljus. Men den uppskruvade tillvaron suddar ut gränserna mellan rätt och fel. Vem blir egentligen Anna under den oändliga sommaren? Den som hon ska minnas i resten av sitt liv, mäta allt emot.Maria Brobergs andra roman är en tät och stämningsfull berättelse om att lämna barndomen bakom sig. Om mödrar, döttrar och män. Om skönhetens magi och brutalitet.

Läs mer

Maria Broberg

Nattljus

Om boken

"Västerbotten har fått ännu en stjärna på sin författarhimmel. Detta är vårens debut - vad ni än gör så missa den inte."
Stina Jackson

Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet, om före och efter.

Alla tror att Nilas har drunknat, att han har försvunnit i Vindelälvens vatten. Men Nilas ligger gömd under mossan med isblommor på kinderna, bredvid sugande myrmarker och ilande små skogsbäckar, på platsen där Hebbe dog. Det ska dröja många decennier innan vårfloden avslöjar vad som egentligen hände.

Bakvatten handlar om Assars förbjudna kärlek till Margareta, om Håkan som vill ha en pappa men som får en lillebror, och om Håkans sambo Petra som många år senare inte står ut längre utan vill att han berättar sanningen.

Det är en roman om ensamhet, längtan, byskvaller och hur långt samvetet kan sträcka sig.

Läs mer

Bakvatten

Maria Broberg

Bakvatten

Nyheter

Foto: Andreas Nilsson

16 december 2020

Maria Broberg får Stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond 2020

Nyheter