Norstedts bokcirkel: Dina händer var fulla av liv av Suad Ali

Datum

10 December 2020

Suad Alis debutroman Dina händer var fulla av liv har hyllats av både kritiker och läsare. Den är en given bokcirkelbok, full av tankeväckande ingångar.

Boken skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Romanen ställer frågor som: vad händer med en människa som vuxit upp i en privilegierad miljö och sedan förlorar allt, en kvinna som varit lyckligt gift och Mogadishus bästa gymnasielärare som hamnar som ung änka i Sandviken och tvingas försörja sig genom att städa skolkorridorer?

Nedan bjuder vi på frågor till bokcirkeln. Här hittar du fler allmänna tips och fler bokcirkelböcker. Tagga oss gärna med #norstedtsbokcirkel om ni delar era träffar och tankar i sociala medier!

 

Frågor

Karaktärer i boken. Beskriv dem! Kände du igen dem från ditt eget liv eller hade de personlighetsdrag du kände igen dig själv i? Eller kanske var det precis tvärtom? Försök beskriva din upplevelse av karaktärerna. 

Miljöbeskrivningar i boken. Fanns det miljöbeskrivningar i boken? Hur användes de för att framställa till exempel en karaktärs sinnesstämning eller en ny scen?

Rytmen och språket. Försök beskriva hur du upplevde rytmen och språket i berättelsen. Ändrade sig rytmen under berättelsens gång? Hade berättelsen och dess karaktärer ett språk som du tyckte om? Liknar boken något annat du läst tidigare?

Huvudkaraktären Nora. Berättelsen tar sin början i Baidoa i Somalia någon gång på 90-talet. Nora är då ett barn. Vem är hon? Och under vilka omständigheter hon växer upp?

Vem är Ahmed? Och varför får han så stor betydelse för Nora genom livet?

Flykten. Vad är det som händer när Nora tvingas fly Somalia? Hur upplever Nora allt detta och hur förändras hon som person.

Efter flykten. Hur blir Noras liv i Sverige och varför blir det så?

Relaterat

Om boken

Läs mer

Suad Ali

Dina händer var fulla av liv

Relaterade artiklar

10 december 2020

Norstedts bokcirkel: Dina händer var fulla av liv av Suad Ali

Foto: Kajsa Göransson

3 december 2020

Köp Suad Alis bok – skänk pengar till UNHCR