Mats Strandbergs teambuilding från helvetet

Foto: Henric Lindsten

Datum

16 April 2021

Foto

Henric Lindsten

Mats Strandbergs nya roman Konferensen är en blodig thriller om den värsta teambuildingen någonsin. Det handlar om de människor vi tillbringar större delen av vår vakna tid med, men inte valt själva: kollegorna. Genom Mats Strandbergs förmåga att krypa in under skinnet på sina romangestalter framträder också bilden av ett Sverige i förändring.

Efter ett år av hemarbete är det nog många som längtar efter att få åka på konferens, men kanske inte just den här? Berätta om din nya bok!

– Haha, ja, den här boken kanske kan lindra lite av längtet. Konferensen handlar helt enkelt om en ganska dysfunkionell grupp anställda på en mindre kommun i Sverige, som åker till en enslig stugby för att ha konferens. Men i skogen gömmer sig någon som är ute efter hämnd på dem alla. När mörkret faller försvinner de, en efter en. De försöker både överleva och lista ut vem som gör det här mot dem. Boken är inspirerad av både Agatha Christie och Fredagen den 13:e. Man kan väl säga att en deckare skulle börja där Konferensen slutar. Här är det offren som är huvudpersonerna, och spänningen ligger i vilka som överlever. 

Hur fick du idén att förlägga handlingen på just en konferens?

– Jag är fascinerad av jobbrelationer. Några av mitt livs starkaste och mest givande relationer har varit med folk jag jobbat med. Men det finns heller inget som kan driva en till vansinne som en kollega som inte gör sitt jobb ordentligt. Det är personer man tillbringar hälften av sin vakna tid med, men inte valt själv. En arbetsplats är också ett av få ställen där vi umgås över generationsgränserna. 

– För mig som är rätt så introvert är ju konferenser rena skräcken i sig. Jag vill inte se min chef sitta aspackad i en badtunna, liksom. Jag vill inte dansa salsa inför kollegorna. Fruktansvärt. Men som författare fanns det något oerhört roligt att dra idén om teambuilding till sin yttersta spets. Här tvingas de verkligen lära sig samarbeta för att överleva. Och det är kanske inte alltid den man tror som blir en hjälte. 

Relaterat

Om boken

En dysfunktionell arbetsgrupp på konferens blir jagade av en hämndlysten mördare. Nu måste de lära sig att samarbeta på allvar - om de ska ha en chans att överleva.

En grupp anställda på kommunens exploateringsenhet anländer till den pittoreska lilla stugbyn vid Kolarsjöns strand. De är där för att ha konferens om ett kontroversiellt projekt som väcker starka känslor, både på bygden och bland personalen.

Vad konferensdeltagarna inte vet är att någon iakttar dem från andra sidan sjön. Någon som är ute efter hämnd. När mörkret faller börjar de försvinna, en efter en.

Konferensen är en blodig thriller om den värsta teambuildingen någonsin. Det handlar om de människor vi tillbringar större delen av vår vakna tid med, men inte valt själva: kollegorna. Genom Mats Strandbergs förmåga att krypa in under skinnet på sina romangestalter framträder också bilden av ett Sverige i förändring.

"Mats Strandbergs storhet ligger i den kärlek och omsorg med vilken han tecknar de människor som befolkar hans mörka värld - men han är minst lika bra på att ta död på dem."
Niklas Natt och Dag

Läs mer

Mats Strandberg

Konferensen

Relaterade artiklar

Foto: Peter Knutsson

13 maj 2024

Mats Strandbergs skräckroman blir film