Aris Fioretos väljs in i en av Europas äldsta kulturinstitutioner

Foto: Cato Lein

Datum

8 Juni 2022

Foto

Cato Lein

Akademie der Künste grundades 1696 och har medlemmar som Herta Müller och Ai Wei.

Aris Fioretos har valts in i Akademie der Künste, en tysk akademi för konst och musik i Berlin med uppgift att främja konst, musik, litteratur samt film- och mediakonst. Bland dess medlemmar finns Ai Wei, Olga Neuwirth, A.L. Kennedy, Herta Müller, William Forsythe och Bob Dylan. Akademin grundades 1696 och är en av Europas äldsta kulturinstitutioner.

I höst är Aris Fioretos aktuell med romanen De tunna gudarna, en roman om längtan och sårbarhet, nerver och elektricitet. Handlingen för från ett inbillat Alaska till downtown New York, från Thatchers London och Berlin efter 9/11 till Europas sydöstliga rand, och möjligen både till helvetet och himlen. Aris Fioretos skildrar en människa som sätts i brand.

Relaterat

Om boken

Ache Middler – rockmusiker i exil, dålig hälsa – får post från kvinnan han tillbringade en natt med för tolv år sedan. Det är andra gången hon skriver, nu som då om barnet hon fick. Kvinnan ber honom att rannsaka sig »inifrån och ut«.
Det blir tjugo brev till en okänd dotter, om vad han gjort och inte borde ha gjort i livet. De stolta drömmarna. Åren av hunger. Sin vårdslöshet. Vad händer om allt i livet kan bli konst? Är ensamhet priset för oberoende? Hur lever man med ett förflutet som inte går över?
De tunna gudarna är en roman om längtan och sårbarhet, nerver och elektricitet. Handlingen för från ett inbillat Alaska till downtown New York, från Thatchers London och Berlin efter 9/11 till Europas sydöstliga rand, och möjligen både till helvetet och himlen. Aris Fioretos skildrar en människa som sätts i brand.

Läs mer

Aris Fioretos

De tunna gudarna

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

2 januari 2024

Våra nya böcker i januari