Bellmanpriset till Magnus Uggla

Foto: Johan Bergmark

Datum

27 April 2023

Foto

Johan Bergmark

”Med Stockholm som fond har han i ett halvt sekel återskapat sig själv och sin publik”, skriver juryn i sin motivering.

Magnus Uggla har tilldelats Bellmanpriset 2023. Priset delas ut en gång per år och kan gå till en person, förening, grupp eller festival som är verksam i Stockholmsområdet.

Magnus Uggla är en av Sveriges största artister. Han slog igenom 1977 och har totalt gett ut över tjugo album. Senaste åren har han haft makalösa framgångar med sina föreställningar Hallå! Popmusik, kickar å kläder och Varning på stan nu mår kung i baren illa igen. Hans memoarbok Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen utkom 2018 och blev rosad av både recensenter och läsare. 2021 kom den hyllade romanen Johnny the Fucker och hösten 2022 kom hans barnboksdebut, Frasse och den magiska brygden, med illustrationer av Ruben Uggla, på Rabén & Sjögren.

Bellmanpriset belönar en person, förening, grupp eller festival som i sitt konstnärliga arbete har lyft fram Stockholm ur ett konstnärligt perspektiv, använt staden sceniskt i det konstnärliga uttrycket eller bidragit till att ge en positiv bild av Stockholm som kulturstad i ett internationellt sammanhang.

Kommunstyrelsen fattar beslut om pristagare och prisutdelningen äger rum i Stadshuset. Prissumman är 100 000 kronor.

Juryns motivering:

”Få artister lyckas med konststycket att vara den ständige provokatören och en folkkär artist. Som en Bellman av vår tid gäckar han makten, det vackra folket och finkulturen – ingen företeelse för liten, ingen auktoritet för stor. Med Stockholm som fond har han i ett halvt sekel återskapat sig själv och sin publik; en allkonstnär med rötterna i musiken där det skrivna ordet och den sceniska gestaltningen på senare år tagit allt större plats. Den främmande fågeln i de fina salongerna har vunnit såväl publikens som kritikernas gunst. Bellmanpriset 2023 tilldelas Magnus Uggla!”

Relaterat

Om boken

"Upp som en hatad sol och ner som en ointressant pannkaka". Året är 1978 och efter att äntligen ha slagit igenom stort, turnerat landet runt och blivit omsusad kändis befinner sig Uggla i nedförslöpa. Igen. Och när produktchefen på CBS föreslår att han ska ställa upp i Melodifestivalen är verkligen botten nådd.

Men när inga andra möjligheter finns i sikte, utom att köra gig på Ålandsbåten Jätten Finn, så bestämmer han sig trots allt för att ställa upp i Mello. I sista stund. Det blir en kamp mot klockan, mot konkurrenternas tjuvknep och idiotiska idéer från skivbolaget och andra halvfigurer i branschen. Mot alla odds verkar det ändå som det här kan bli det nya genombrottet. Fast sen går det ändå åt pipan.
Eller?

Magnus Uggla skriver en nästan sann historia om när han första gången ställde upp i Melodifestivalen. Det är en halsbrytande satir om musikbranschen, full fart och vansinnigt roligt.

Läs mer

Magnus Uggla

Johnny the Fucker

Om boken

"Jag har aldrig känt mig manad att sätta mina personliga livsöden på pränt. Jag är 63 år - snart pensionär, jag vet - och jag har aldrig ens tänkt tanken på att skriva en bok. Förrän nu.

Det skall sägas att egentligen ogillar jag böcker starkt. Till skillnad från mina föräldrar som läste för jämnan när jag var barn. Mammas ständiga devis var att "har man bara en bok har man aldrig tråkigt" och eftersom både hon och pappa levde enligt den devisen blev också böckerna min största konkurrent om mina föräldrars uppmärksamhet.

Att jag detta till trots lyckats plita ner 300 sidor, av förvisso rätt ointressanta anekdoter från min uppväxt, ska därför ses som en bedrift. Och det hade troligtvis aldrig hänt om jag inte beslutat mig för att göra en ADHD-utredning för att komma tillrätta med min ständiga rastlöshet. Att tvingas berätta för en psykolog om sin barndom sätter igång en del tankar.

När jag sen fick en roll i My Fair Lady på Stadsteatern som Elizas pappa - i min enfald trodde jag att jag förärats en av huvudrollerna - visade det sig att min medverkan i musikalen var ringa. Under den långa repetitionsperioden kom rastlösheten åter krypande. Vad skulle jag sysselsätta mig med hela dagarna?

En morgon kom titeln på mina ännu oskrivna memoarer farandes. Bara sådär. Den sammanfattade det mesta och det kändes på något sätt omöjligt att inte slå sig ned vid datorn och ge liv åt titeln".

Magnus Uggla
Magnus Uggla är en av Sveriges största artister. Det här är en memoarbok som tar sin utgångspunkt i hans beslut att göra en ADHD-utredning. Samtalen med psykologen tvingar honom att berätta och gå tillbaka till uppväxtåren, familjerelationerna och den tidiga önskan om att bli berömd, slå igenom som musikartist.

Det är en öppenhjärtig, drastisk och rapp berättelse om en ung man vars rastlöshet både sätter krokben för honom och ständigt driver honom framåt trots nya motgångar. Redan som barn har han ett stort behov av bekräftelse vilket han skildrar med stor insikt och humor.

Vi får följa honom från tidig barndom med ständiga flyttar och uppbrott, via de vilda glamåren och fram till skivdebuten, som inte blev den hyllade framgång han hade hoppats på. Men van vid motgångar ger Magnus Uggla aldrig upp och snart står han inför sitt stora genombrott.

Läs mer

Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen

Magnus Uggla

Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen

Relaterade artiklar

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023