Magnus Uggla: ”Den mest turbulenta tiden i min karriär”

Foto: Johan Bergmark

Datum

18 Augusti 2021

Foto

Johan Bergmark

Efter den stora succén med självbiografin Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen är Magnus Uggla nu tillbaka med boken Johnny the Fucker, som släpps den 20 augusti.

Året är 1978 och efter att äntligen ha slagit igenom stort, turnerat landet runt och blivit omsusad kändis befinner sig Uggla på väg neråt. Igen. Och när Produktchefen på CBS föreslår att han ska ställa upp i Melodifestivalen är verkligen botten nådd.

Men när inga andra möjligheter finns i sikte, utom att köra gig på pizzerior, så bestämmer han sig trots allt för att ställa upp i Schlagern. I sista stund. Det blir en kamp mot klockan, mot konkurrenternas tjuvknep och idiotiska idéer från skivbolaget och andra halvfigurer i branschen. Mot alla odds verkar det ändå som att det här kan få karriären att ta ny fart. Fast sen går det ändå åt pipan. Eller?

”Det här var utan tvekan den mest turbulenta perioden i min karriär, och det tog på krafterna att få ner allt på pränt. Men, sammanfattningsvis med facit i hand måste jag ändå säga att det nog är en av de bästa böcker jag har skrivit”, säger Magnus Uggla

Boken är en nyckelroman och bygger på historien om när Magnus Uggla ställde upp i Melodifestivalen 1979 - mot sin vilja - med låten Johnny the Rocker.

Relaterat

Om boken

"Upp som en hatad sol och ner som en ointressant pannkaka". Året är 1978 och efter att äntligen ha slagit igenom stort, turnerat landet runt och blivit omsusad kändis befinner sig Uggla i nedförslöpa. Igen. Och när produktchefen på CBS föreslår att han ska ställa upp i Melodifestivalen är verkligen botten nådd.

Men när inga andra möjligheter finns i sikte, utom att köra gig på Ålandsbåten Jätten Finn, så bestämmer han sig trots allt för att ställa upp i Mello. I sista stund. Det blir en kamp mot klockan, mot konkurrenternas tjuvknep och idiotiska idéer från skivbolaget och andra halvfigurer i branschen. Mot alla odds verkar det ändå som det här kan bli det nya genombrottet. Fast sen går det ändå åt pipan.
Eller?

Magnus Uggla skriver en nästan sann historia om när han första gången ställde upp i Melodifestivalen. Det är en halsbrytande satir om musikbranschen, full fart och vansinnigt roligt.

Läs mer

Magnus Uggla

Johnny the Fucker

Relaterade artiklar

Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023