52 böcker
Populärvetenskap
Filter
52 böckerAktuell forskning och vetenskap skriven av våra främsta forskare och vetenskapsjournalister.
Om boken
Författaren skriver: "Varje operation är ett unikt utsnitt i tiden med en början och ett slut. Den har därmed berättelsens struktur. Alla kirurger dokumenterar också nogsamt så kallade operationsberättelser som återger dessa förlopp. Här kommenteras de praktiska frågorna. Djupare reflektioner kring själsliga funktioner lyser dock ofta med sin frånvaro. Men ibland har det hänt att jag tänkt att det skulle vara roligt att utvidga de här berättelserna så att de kom att omfatta även de existentiella frågorna på ett sätt som skulle kunna vara tillgängligt även för personer som inte är kirurger."
Läs mer
Rickard L. Sjöberg
Hjärnan och jaget
Om boken
thoughts”. Samvetet verkar på många sätt hopplöst förlegat. Så hur mår det idag? Har det förlorat sin kraft?Det är den fråga Cecilia Sjöholm ställer i den här boken. Genom att söka efter samvetets plats i filosofin och konsten genom historien hamnar hon här och nu. Finns samvetet i oss själva som individer, i den samhälleliga gemenskapen, eller någonstans mitt emellan?
Läs mer
Cecilia Sjöholm
Utan samvete?
Om boken
Under det senaste året har vi blivit bekanta med begrepp som de flesta av oss inte tänkt särskilt mycket på förut: reproduktionstal, superspridare och flockimmunitet är några av dem. De matematiska modeller som beskriver virusets spridning påverkar myndigheternas åtgärder och har stor effekt på våra liv.
Matematikern och epidemiologen Adam Kucharski har lyckats med konststycket att skriva en bladvändare utifrån dessa modeller. Forskning kring sjukdomsutbrott löper som en röd tråd i boken, men idag används samma modeller också för att förstå och förutspå smittsamma fenomen inom helt andra fält. Författaren beskriver dessa dolda lagar, han kopplar samman saker som ter sig vitt skilda och förklarar dem på nya sätt: hur finanskriser beter sig som sexuellt överförbara sjukdomar och hur metoder som användes för att utrota smittkoppor nu tas i bruk för att minska våld med skjutvapen. Han visar på mönster och logik i det som ter sig nyckfullt, enormt och ogreppbart.
Smitta berättar mycket om mänskligt beteende, den moderna världen och hur vi försöker förutspå framtiden.
Läs mer
Adam Kucharski
Smitta
Om boken
I Granskogsfolk tecknar David Thurfjell den svenska naturkärlekens religionshistoria, från fornnordiska föreställningar om en besjälad vildmark, via de katolska och lutherska periodernas folktro och troslära, till den moderna tidens exploatering och naturromantik. Det blir en berättelse om vår relation till den natur som vi älskar och är en del av, men som vi samtidigt ständigt söker dominera eller fjärma oss ifrån.
Läs mer
David Thurfjell
Granskogsfolk
Om boken
Kroglund reser i ålens spår och finner en fascinerande historia om förhållandet mellan människa och natur, och en kustkultur som kanske är lika hotad som ålen. Det handlar om vetenskapliga gåtor, fiskepolitik och illegal handel och blir en fascinerande omväg hem till barndomens fiskevatten där författaren fick sin första ål som bifångst, utan att veta vad han skulle göra av den.
Det här är en personlig berättelse och en hisnande resa in i en värld av forskare, fiskare och aktivister. Den kan verka marginell, men i ett större perspektiv angår den oss alla på djupet.
Läs mer
Torolf E. Kroglund
Resa med ål
Om boken
Senare tids hjärnforskning visar att känslor som trycks undan förstärks och blir inre distraktioner för hjärnan vilket i förlängningen kan leda till stress i kroppen. En oförmåga att handskas med känslor kan leda till konflikträdsla, dåligt självförtroende och såväl psykisk som fysisk ohälsa. Men trots att det finns mycket kunskap om att känslorna påverkar alla delar av livet, får de flesta av oss väldigt lite utbildning i ämnet under uppväxten. I den här boken får läsaren en chans att täppa till kunskapsluckorna, och får med sig många bra redskap för att hantera känslor.
Författarna tar hjälp av olika experter, bland annat en neuroforskare, en präst, en psykolog och en professor i kognitionsvetenskap, för att förklara och utforska känslor ur olika perspektiv. På ett pedagogiskt sätt reder de ut vad känslorna är, var de kommer ifrån och vad de försöker säga oss. De presenterar även konkreta metoder för att hjälpa läsarna förstå alla sorters känslor, och hur man kan möta, härbärgera och hantera dem på bästa sätt.
Känslosmart är en underhållande och tänkvärd handbok i att bygga hållbara relationer, inte bara med andra utan också med sig själv.
Läs mer
Maria-Pia Gottberg, Anna Eriksson Skarin
Känslosmart
Om boken
Tiden, som alltid var en faktor i Newtons beräkningar, lämnas i dagens fundamentala ekvationer helt åt sidan. Dåtid och framtid är inte längre varandras motsatser. Och det som inte längre är sant inom fysiken är något alla andra utgår från är sant - tiden här och nu. Varför minns vi det förflutna, men inte framtiden? Är det vi som existerar i tiden eller tiden som existerar i oss? Vad betyder det egentligen att tiden "går"? Hur är tiden kopplad till vår ställning som subjekt? Vad är det man hör när man hör tidens gång?
Detta är bara några av de många vetenskapliga frågor boken tar upp, tillsammans med en genomgång av vad fysiken brukade vara och vad den håller på att bli i dag.
Läs mer
Carlo Rovelli
Om tiden inte finns
Om boken
Den passionerade skogvaktaren Peter Wohlleben tar oss med på en resa till en hemlig värld av fascinerande växelverkan och dolda samband: Tranor som saboterar den spanska skinkproduktionen och barrträd som skapar regn. Kunnigt och nyfiket rör han sig mellan olika arter och livsmiljöer. Han berättar varför myrorna håller bladlöss som husdjur och hur en upplyst strandpromenad kan innebära slutet för en nykläckt havssköldpadda.
Det är en värld av intriger som rymmer både kärlek och ond bråd död. Ett noga avvägt system av jägare och jagade, utrotning och återkomst. Som när vargarna kommer tillbaka till Yellowstone och startar en kedjereaktion som får floderna att ändra sin väg genom landskapet. I naturens kretslopp är balansen skör och Wohlleben visar förbluffande och tankeväckande exempel på vad som händer när allt börjar gå i otakt.
Läs mer
Peter Wohlleben
Naturens dolda nätverk
Om boken
Peter Wohlleben lutar sig mot de senaste vetenskapliga rönen och utforskar de komplexa beteendemönstren och det emotionella livet hos både vilda djur och husdjur. Med Djurens gåtfulla liv gör han oss medvetna om att djuren står oss ännu närmare än vi har kunnat ana.
Läs mer
Peter Wohlleben
Djurens gåtfulla liv
Om boken
Det här är en bok om upptäckandets glädje. Den för läsaren till gränserna för våra kunskaper: till de allra minsta trådarna i rymdens väv, tillbaka till världsalltets ursprung och in i vårt innerstas funktioner: Här i yttersta utkanten av vårt vetande, alldeles intill det okändas oändliga hav skimrar världens mysterium och skönhet, skriver Rovelli. Och det gör oss andlösa.
Läs mer
Carlo Rovelli
Sju korta lektioner i fysik
Om boken
"Vi möter dagligen människor som tillämpar strutsprincipen när det kommer till ekonomi. Det vill säga, man stoppar huvudet i sanden och har inte koll på hur många kronor som lämnar kontot - eller kommer in, för den delen. Men! Nyckeln till att förbättra din ekonomi är att veta hur den ser ut idag - och varför du spenderar som du gör."
I Mer klirr i kassan guidar ekonomiexperterna Patrick Grimlund och Magnus Hedberg oss till hur vi kan ta kontrollen över vår egen ekonomi, så att vi slipper problem i framtiden. Med en minimal insats nu kan vi undvika fällor framöver.
Boken tar avstamp i en bedömning av hur din plånbok egentligen mår. I bokens första del lär vi oss att göra en pengaplan och att sätta upp ekonomiska mål, och självklart hur vi tar oss dit på bästa sätt. Konkreta och praktiska förändringar och råd, och hur man ska tänka för att maxa ekonomin efter ens egna förutsättningar. Vi lär oss dessutom hur alla kan bygga en buffert och hur man bäst undviker kreditfällan så många ramlar i. Tydliga förklaringar, tankesätt och råd gör det enkelt för alla att hänga med.
Bokens andra del tar upp livets olika situationer och vilka ekonomiska utmaningar som kan komma med dem, och självklart hur man ska tänka för att lösa dem eller undvika dem helt. Allt från att flytta hemifrån eller att börja jobba, till att köpa bostad, skaffa barn eller skilja sig. Och vad som händer om olyckan är framme och man blir sjuk eller arbetslös.
Mer klirr i kassan är en peppande och coachande bok som på konkreta och praktiska sätt hjälper dig att få pengarna att räcka till och att skapa en problemfri och sund ekonomi. Med träffsäkra exempel visar Lyxfällan-experterna på de vanligaste problemen och fällorna och hur du på effektivaste sätt undviker dem.
Läs mer
Ulrika Ek, Patrick Grimlund, Magnus Hedberg
Mer klirr i kassan
Om boken
Och när du äntligen lyckats måste förstås succén förvaltas, och allra helst upprepas. Med handfasta råd och personliga reflektioner inspirerar författaren till upprepade succéer och nya idéer. Även den mest drivna och talangfulla entusiasten kan råka ut för svackor och motgångar. Då finns det recept på motgift. Andreas guidar dig åt rätt håll och tipsar om omvägar kring idétorka, ängslighet och negativa tankar.
I boken intervjuas också andra kända artister och entreprenörer som har lyckats leva ut sina drömmar och bygga starka personliga varumärken, till exempel Gene Simmons, Richard Branson och Katy Perry.
Andreas Carlsson går sin egen väg och vågar sudda ut gränserna mellan musik, reklam, varumärkesbyggande och entreprenörskap. I boken delar han också med sig av sina tankar om vardagen, kändiskapet, kärleken, framtiden och sin något ovanliga syn på livet. Livet där vi alla vill vara vinnare.
Läs mer
Andreas Carlsson
Från idé till succé
Om boken
Då kan Medvetandets gåta bli en av de viktigaste böckerna du läser, oavsett om du är religiös fundamentalist, hårdnackad naturalist eller en lagom vilsen och nyfiken människa mitt i livet precis som de flesta av oss.
Vetenskapsförfattaren och arkeologen Jonathan Lindström tar med oss på ett hisnande forskningsäventyr. Han diskuterar maskhjärnor och schimpansritualer, berättar om istidsjägarnas begravningar och medeltidsbiskoparnas själsföreställningar. Han kastar sig över den moderna hjärnforskningen och kosmologins yttersta frågor, förklarar och visar att det som räknas som vetenskapens svåraste ämnesområden faktiskt är begripliga för vem som helst.
Vad är nära-döden-upplevelser? Varför tror människor på själsresor? Vad betyder det om universum är oändligt? Försvinner jag för alltid när jag dör?
Boken kommer att ruska om din invanda uppfattning om den verklighet och vardag du tar för självklar.
Läs mer
Jonathan Lindström
Medvetandets gåta
Om boken
"På vilket sätt kan vi förstå den värld vi befinner oss i? För över tjugo år sedan försökte jag i boken Kosmos - en kort historik förklara universums ursprung och vart det var på väg. Men den boken lämnade några viktiga frågor obesvarade. Varför finns det ett universum - varför finns det någonting snarare än ingenting? Varför finns vi? Varför är universums lagar som de är? Hade universum en designer och skapare?
Det var Einsteins dröm att upptäcka universums stora plan, teorin för allting.
Hur det än förhåller sig med den saken så hade fysikerna på Einsteins tid inte gjort tillräckligt stora framsteg när det gällde förståendet av naturens krafter för att det skulle vara en realistisk målsättning. Och vid den tid då jag började skriva Kosmos - en kort historik hade ännu inte de hinder som blockerade vägen för att uppfylla Einsteins dröm undanröjts. Men under de senaste åren har utvecklingen av M-teorin, som går från det generella till det specifika inom kosmologin, och de nya observationer som gjorts av NASA-satelliterna COBE och WMAP fört oss närmare teorin för allting än någonsin samt gjort det möjligt att besvara de mest grundläggande av frågor. Jag och Leonard Mlodinow satte således igång med att skriva en uppföljare till Kosmos - en kort historik i ett försök att besvara Livets Yttersta Fråga, om Universum och Alltet. Resultatet är Den stora planen, frukten av fyra års strävan.
I Den stora planen förklarar vi varför kosmos, enligt kvantteorin, inte har enbart en enda existens eller historia, utan snarare att varje möjlig historik om universum existerar samtidigt. Vi ifrågasätter den gängse uppfattningen om verkligheten och lyfter i stället fram en "modellstyrd" teori om verkligheten.
Vi diskuterar vidare hur lagarna för vårt eget universum är särdeles finjusterade för att möjliggöra vår egen existens, och visar varför kvantteorin kan förutsäga multiversum - föreställningen om att vårt universum bara är ett av många universum som uppstod spontant ur intet, vart och ett med sina egna naturlagar. Och vi utvärderar M-teorin, en förklaring av de lagar som styr multiversum, och den enda praktiskt genomförbara kandidaten till en fullständig "teori för allting". Svaret som vi utlovar i öppningskapitlet till Den stora planen är, till skillnad från svaret på den Slutliga Frågan som ges i Liftarens guide till galaxen, inte bara '42'."
Stephen Hawking
Läs mer
Leonard Mlodinow, Stephen Hawking
Den stora planen
Om boken
Vad undrar vi svenskar om naturen? Det vet Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. Sedan drygt tio år svarar han på våra vanligaste, galnaste och svåraste frågor om djur och natur. Folk kontaktar honom därför att de är nyfikna, förundrade, livrädda eller därför att de helt enkelt måste ha svaret på en fråga.
Jourhavande biolog har som institution funnits sedan 1960-talet och figurerar ofta i media när naturen är med och skapar rubriker som "Flygmyrorna attackerar Stockholm", "Albinoräven på besök" eller "Coloradoskalbagge i de frysta grönsakerna."
Den här boken baseras på allmänhetens frågor till Jourhavande biolog. Frågorna väcker lusten att lära och veta mer. En häpnadsväckande händelse eller observation är ofta starten, sedan utvecklas ämnet med spännande fakta och resonemang. Det kan handla om rödhakens magnetsinne, hur katter spinner eller varför insekter inte kan bli feta. Huruvida fiskar kan simma baklänges och att man på en spindel har hittat 78 000 hår per fot.
Med glimten i ögat, en enorm kunskap och stor respekt för djur och natur beskriver Lars-Åke Janzon hur det går till i insekternas, däggdjurens och fåglarnas värld. Han avlivar myter som den att kräftorna kryper baklänges och att svanäktenskap varar livet ut. Han listar toppfarter för våra vanligaste djur, vilka djur som blir äldst och vilka som är utrotningshotade.
Läs mer
Lars-Åke Janzon
Hur mycket blåst klarar en fluga?
Om boken
Läs mer
David Bodanis
E=mc2
Om boken
I åtminstone två tusen år hade människan grubblat på varför himlakropparna rörde sig som ett urverk. När Isaac Newton år 1687 gav ut världens kanske viktigaste bok, Naturfilosofins Matematiska Principer, var det bara en handfull lärda män som insåg att denne egensinnige engelske fysiker på egen hand lyckats med bedriften som alla andra gått bet på. Han visade att det var samma gravitationskraft som fick såväl månen, planeterna och kometerna som den kastade stenen här på Jorden att röra sig i vissa exakta banor. Banor som han med omänsklig precision kunde beräkna. Rymdfärder som Christer Fuglesangs hade inte varit möjliga utan Newtons upptäckter.
Isaac Newtons liv är en gripande historia som visar att en enskild människa från enkla förhållanden kan förändra världen om han drivs av en passionerad skaparkraft och hamnar på rätt plats. Men det är ingen enkel framgångssaga med en hjälte som ställer allt tillrätta. Vi möter en sökande, psykiskt labil person som radikalt kom att förändra vår världsbild och brottas med de stora livsfrågorna.
Newtons fysik utgjorde ett paradigm i över tvåhundra innan Albert Einstein visade att gravitationen ruvade på hemligheter som inte ens Newton kunde ana. Vad Einstein rent matematiskt, i sin berömda allmänna relativitetsteori, visade var att gravitationen skapade rum och tid, vilket var en helt ny tanke med omvälvande konsekvenser inom främst kosmologin.
Boken är framför allt vetenskapshistorisk och berättar om hur vetenskapen har utvecklats från antiken till idag och är ett försök att överbrygga motsättningen mellan naturvetenskap och humaniora.
Läs mer
Jörgen Sjöström
Newton och gravitationen
Om boken
Idag finns teknik som gör att man kan ta närbilder av huvudet på en vild varg med kameran monterad i en helikopter som flyger så högt att motorljudet inte stör djuret. En satellit ute i rymden fångar en hel kontinent och det är fullt möjligt att utforska den mikroskopiska världen inne i en vattendroppe.
Planeten jorden visar upp världen så som vi aldrig tidigare sett den. Tyvärr är detta också en värld som inom bara några år aldrig mer kommer att bli sig lik. Vår planets mest avlägsna och orörda områden, där många vilda djur lever, befinner sig i farozonen. Regnskogar avverkas hänsynslöst och oljeledningar dras över den arktiska tundran. Haven smutsas ner och korallreven försvinner. Därför är det här inte bara en hyllning till vår planet. Det är också en uppmaning till oss att bry oss om och skydda de mirakel som ännu finns omkring oss.
Närmare 400 fantastiska foton tillåter oss att frossa i såväl magiska platser och märkliga väderfenomen som tidigare oåtkomliga och gömda arter.
Med ett engagerande tilltal tar Alastair Fothergill, som också producerat TV-serien med samma namn, oss med på en resa från polerna till ekvatorn, över de stora skogarna, slätterna och öknarna, upp i bergen och ner i underjordens och oceandjupens mörker. Tillsammans med fotografierna blir det en fantastisk ögonblicksbild och en fängslande historia om livet på vår planet.
Läs mer
Alastair Fothergill
Planeten jorden
Om boken
Siffror och tal, staplar, kvadrater och cirklar - överallt finns de där och påverkar våra liv. Men vad betyder de egentligen, alla siffror? Och varifrån kommer de? Varför är vi så många som har så stor respekt för dem? Men nu är det slut med det. Med hjälp av Allan Gut får vi en möjlighet att titta lite närmare på alla tal och staplar och se vad de egentligen betyder. För det är inte självklart alla gånger. Men vansinnigt lärorikt och roligt. Och inte fullt så svårt visar det sig. Allan Gut har tidigare uppenbarat sannolikhetsteoriernas mysterier för oss, nu avslöjar han fifflet och trickset och sanningen bakom siffrorna i statistikens och matematikens sköna värld. Läs om likheterna mellan sudoku och gödselforskning, varför extremt väder är så extremt vanligt eller varför statistiken aldrig ljuger.
Läs mer
Allan Gut
Konsten att räkna
Om boken
I kapitel som "Den seende hjärnan" och "Den lyssnande hjärnan" åskådliggörs förhållandet mellan våra sinnesorgan och hjärnan; i "Den kännande hjärnan" får vi bland annat veta varför magen ibland omtalas som den tredje hjärnan (att gå på "magkänsla" är ofta förnuftigt!).
Enkelt och lättfattligt förklaras sammansatta funktioner i människans "styrsystem", med tonvikten lagd på vardagliga situationer och sådant som vi alla kan känna igen. Varför hittar jag inte nyckelknippan som ligger framför näsan på mig när jag har bråttom till bussen? Varför är alla stoppsignaler i världen röda och inte blå? Varför får föreläsaren med den entoniga rösten oss att somna, hur intressant ämnet än är?
Författaren ger oss svaren på ett personligt och lustfyllt sätt och lockar fram aha-upplevelser. Hon resonerar dessutom kring hur vi kan göra bruk av våra kunskaper för att förbättra vår tillvaro, i arbetslivet och privat. Här finns praktiska råd om hur vi kan förändra vår arbetsmiljö - till exempel för att undvika skador vid stillasittande arbete - liksom tankar kring hur vi bäst fungerar som sociala individer. Den mänskliga hjärnan kan läsas med stor behållning av såväl den allmänt intresserade som av alla som i sin yrkesverksamhet har att göra med andra människor: arbetsledare, pedagoger med flera. En bok i sann folkbildaranda!
Läs mer
Gunilla Ladberg
Den mänskliga hjärnan - en upptäcktsfärd
Om boken
Läs mer
Brian Greene
Det stoff varav kosmos väves
Om boken
Läs mer
David Bodanis
Elektricitet Historien om universums mäktigaste kraft
Om boken
Läs mer
Per Ahlin, Björn Stenholm, Anita Sundman
Astronomisk uppslagsbok
Om boken
Läs mer
Allan Gut
Sant eller sannolikt
Om boken
Läs mer
Paul Broks
I tystnadens land
Om boken
Läs mer
Kitty Ferguson
Tycho Brahe och Johannes Kepler
Om boken
Läs mer
Janna Levin
Hur universum fick sina fläckar
Om boken
Läs mer
Simon Singh
Kodboken
Om boken
Läs mer
Chet Raymo
Natthimlen
Om boken
Läs mer
Stephen Hawking
Universum i ett nötskal
Om boken
Läs mer
David Bodanis
E=mc²
Om boken
Läs mer
Brian Greene
Ett utsökt universum
Om boken
Läs mer