Memoarer

Författare

Bob Dylan

Översättare

Mats Gellerfelt

Memoarer

Svenska

2016-11-03

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Översättare

Mats Gellerfelt

Författare

Publiceringsdatum

2016-11-03

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originaltitel

Chronicles Volume One

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok, Pocket

Produktdetaljer

ISBN

9789113079400

Böcker av författaren

Om boken

Med moderna klassiker som Like a Rolling Stone, Mr. Tambourine Man and The Times They Are a-Changin är Bob Dylan en av vår samtids mest betydande låtskrivare och musikpoeter. Här samlas texter från början av hans karriär till idag för första gången försedda med hans egna redigeringar och omarbetningar. Dylan är känd för att ändra i sina texter, till och med i sina mest älskade sånger, vilket gör den här utgåvan till ett måste för såväl fans som fanatiker.

Den svenska utgåvan av Sångtexter 1961-2012 innehåller ett helt nyskrivet förord av Fredrik Virtanen.

Läs mer

Bob Dylan

Sångtexter 1961-2012

Om boken

För många av oss - icke minst för fyrtiotalisterna - framstår Bob Dylan som en av 1900-talets största portalfigurer alla kategorier!

Trots att Dylan har skrivit mer än 500 sånger har han tidigare bara skrivit en enda bok, Tarantula, som utkom 1966 när Dylan var 25 år (på svenska 1999, Bakhåll).
Bob Dylan har däremot givit ut över 50 skivor och medverkat på ett åttiotal andra plattor. Här har han "uppnått det slags mästerskap som zen-buddhistiska bågskyttar eftersträvar", för att citera Kaj Svensson i Helsingborgs Dagblad 1989.
År 2000 fick Bob Dylan Polarpriset. Juryns motivering löd:

"Bob Dylans förmåga att sammansmälta poesi, harmoni och melodi till en meningsfull - ofta provokativ - helhet har fängslat människor i alla åldrar och i de flesta kulturer världen över. Genom sitt anspråkslösa men övertygande musikaliska uttryckssätt har han visat en imponerande förmåga att ifrågasätta de starkaste politiska krafterna, bekämpa alla former av fördomar och ge de svagare i samhället ett orubbligt stöd. Även de som inte delar hans åsikter har funnit det omöjligt att argumentera mot Bob Dylans musikaliska och poetiska briljans.
Bob Dylans inflytande som sångare och låtskrivare inom populärmusiken under 1900-talet är odiskutabelt. Hans gärning omspänner nästan fyra decenniers nyskapande, alltid grundad på amerikansk tradition. Han började med folkmusik och nådde omåttliga framgångar hos såväl kritiker som publik då han bröt mot vedertagna begrepp och inte längre framträdde ensam med sin akustiska gitarr utan tillsammans med ett rock and roll-band. Det var en förändring och utveckling som krävde både självständighet och beslutsamhet, och som befäste hans position som en av de största rockartisterna i vår tid."

Läs mer

Memoarer

Bob Dylan

Memoarer

Om boken

Boken i den läckra boxen är en genomillustrerad (över 100 bilder i färg och svartvitt) multimedial biografi som ger oanade inblickar i ett av de mest händelserika årtiondena i Dylans legendomspunna karriär. Den innehåller unikt material, hämtat från bl.a. Martin Scorseses nya dokumentärfilm om Dylan, den första museiutställningen om hans liv, The Experience Music Project, Bob Dylans personliga arkiv och från mängder av fans och samlare runt om i världen.
Den behandlar en central period i sångarens, kompositörens och textförfattarens liv, däribland hans ankomst till New York 1961 där han snart, med sånger som Blowin' in the Wind och Like a Rolling Stone, kom att uppfattas som en av de viktigaste rösterna i sin tid. Den medföljande CD:n ger en bild av Dylans framväxt som musiker och celebritet, från tidiga intervjuer där han skapar sin egen bakgrundshistoria till den epokgörande, elektrifierade konserten på Newport Folk Festival 1965.

Bob Dylans Klippbok 1956-1966 innehåller ett trettiotal faksimiler av sällsynt Dylanmaterial, däribland en liten affisch inför Dylans framträdande på Gerde's Folk City tillsammans med John Lee Hooker, den handskrivna texten till Blowin' in the Wind, några av de dikter som Sony gav ut i samband med lanseringen av "The Freewheelin Bob Dylan", den handskrivna texten till Like a Rolling Stone, en pop-upbild på en gitarrspelande Dylan, som användes i marknadsföringen av "Bringing It All Back Home", musikkritikern Robert Sheltons anteckningar från Newport Folk Festival 1965, då Dylan chockade världen med att spela elektriskt, tidigare opublicerade textrader till It Ain't Me Babe, nedskrivna på Mayfair Hotels brevpapper i London... Och dessutom en sextio minuter lång CD-skiva med sällsynta intervjuer och utvalda framträdanden.

Läs mer

Bob Dylan Klippbok

Bob Dylan, Robert Santelli

Bob Dylan Klippbok

Nyheter

Foto: Columbia Records/William Claxton

7 juni 2017

Bob Dylans Nobelföreläsning

Nyheter