Granskogsfolk

Författare

David Thurfjell

Granskogsfolk

2020-09-23

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2020-09-23

Formgivare omslag

Cilla Nilsson Sjöblom

Kategori

Populärvetenskap

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Inläsare

Dan Kandell

Format

Ljudbok, Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113102887

Böcker av författaren

Om boken

Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land. Medlemstalen i de religiösa församlingarna sjunker. Samtidigt söker sig allt fler svenskar ut i naturen för att hitta en plats för kontemplation. Är det så att det är ute i skog och mark som de avkristnade svenskarna möter det som en gång söktes i kyrkan? Är naturen svenskarnas nya religion och hur blev den i så fall det?

I Granskogsfolk tecknar David Thurfjell den svenska naturkärlekens religionshistoria, från fornnordiska föreställningar om en besjälad vildmark, via de katolska och lutherska periodernas folktro och troslära, till den moderna tidens exploatering och naturromantik. Det blir en berättelse om vår relation till den natur som vi älskar och är en del av, men som vi samtidigt ständigt söker dominera eller fjärma oss ifrån.

Läs mer

David Thurfjell

Granskogsfolk

Om boken

Är svenskarna världens mest sekulariserade folk? Varför tycker många att det är lite pinsamt att vara kristen? Varför upplevs buddhismen som sympatisk medan islam känns hotfull och främmande?

I Det gudlösa folket följer David Thurfjell uppkomsten och utvecklingen av de idéer om religion som vi idag tar för givna, från 1500-talets reformation via pietismen, upplysningen, teosofin och kolonialismen till 2000-talets religionsdebatter. Det blir till en berättelse om vilka vi - de sekulära svenskarna - är, varför vi tänker som vi gör och om hur vår internationellt sett unika religionssituation har uppkommit.

David Thurfjell är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

Läs mer

Det gudlösa folket

David Thurfjell

Det gudlösa folket

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

28 januari 2021

David Thurfjell – Årets kultursvensk 2020

Nyheter