Drivet

Författare

Daniel Björk

Drivet

Svenska

2022-09-06

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Sara Dobareh

Författare

Recensionsdag

2022-09-19

Publiceringsdatum

2022-09-06

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113120294

Antal Sidor

284

Vikt (kg)

0.436

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

142

Klimatpåverkan

456g CO2e
Papper
ca 276 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 5 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 175 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Drivet

Recensioner

Drivet drar sin huvudkaraktär till sin spets på ett sätt som är både underhållande och, ja, effektivt.”

Kult Magasin

”Björk är verkligen väldigt skicklig på att fånga den flytande materia mellan allvar och ironi som utgör ett av vår tids grundvillkor.”

Dagens Nyheter

”En samtidsroman som har något att säga”

”... välskriven och ofta rolig. Humorn återfinns i den spänstiga meningskonstruktionen som sådan men också i Adams allt mer bisarra inre värld.”

Böcker av författaren

Om boken

Adam är framgångsrik, lyckad, effektiv. Varje sekund på dygnet är maximalt utnyttjad: stegen räknade, arbetet uppdelat i pomodorostunder, bakgrundsmusiken utvald av algoritmerna. Om alla levde som Adam skulle samhället fungera perfekt – därför har han skrivit ett manifest som han hoppas ska få folket att vakna.
När Adam träffar den mystiske Harald på en urartad fest ser han sin chans. Och Harald tror på det "Kontrakt Lagom" som Adam har skrivit, han menar att det verkligen kan förändra allt. Samtidigt börjar Adams inrutade vardag krackelera och kaoset ta över, i takt med att allt fler intresserar sig för hans teorier.Daniel Björks debut Drivet utspelar sig i ett Stockholm befolkat av influencers, hackers och entreprenörer. Det är en smart och underhållande roman om vår tids besatthet av effektivitet och kontroll.

Läs mer

Daniel Björk

Drivet

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

2 september 2022

På promenad med: Daniel Björk

IntervjuerNyheter