Brooklyn

Författare

Colm Tóibín

Översättare

Erik Andersson

Brooklyn

Svenska

2024-08-08

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Erik Andersson

Mediekontakt

Katarina Lindell

Författare

Recensionsdag

2024-08-26

Publiceringsdatum

2024-08-08

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originaltitel

Brooklyn

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Print Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113130798

Antal Sidor

275

Böcker av författaren

Om boken

Den efterlängtade fortsättningen på Brooklyn – Colm Tóibíns stora romansuccé som blev Oscarsbelönad film.
Eilis Lacey lämnade som ung Irland för USA. Året är nu 1976 och det har nu gått tjugo år sedan hon gifte sig med rörmokaren Tony Fiorello, vars stora, bullriga och intensiva italiensk-amerikanska familj ständigt finns närvarande i deras liv i Lindenhurst, Long Island. På många sätt lever de ett perfekt liv, präglat av en europeiskt förflutet. Ibland drabbas de av en längtan tillbaka till det gamla landet, men oftast känner de sig som en del av de amerikanska drömmen. Det är i det nya landet de har byggt upp sin familj och sin framtid, deras barn är i tonåren, allt är precis så som det ska vara.Men en dag förändras allt. Eilis sitter hemma och går igenom bokföringen när det knackar på dörren. En man hälsar vänligt och låter sedan meddela att hans fru är gravid med Tonys barn och när barnet föds kommer han omedelbart att lämna det på Eilis tröskel för henne att ta hand om.Long Island är en omvälvande roman om löften, kärlek och ouppfylld längtan, skriven av en av vår tids mest uppburna berättare.”Det är en mästerlig roman full av längtan och samvetskval. Det är en berättelse om hur älskande kan finna vägen tillbaka till sin kärlek, om hur älskande kan tvingas till kompromisser, och om den trygghet som kan infinna sig sent i livet. Romanen är otroligt drabbande och samtidigt återhållsam. Det kändes vemodigt att lägga den ifrån sig.” Douglas Stuart

Läs mer

Colm Tóibín

Long Island

Om boken

Colm Tóibíns kärleksroman Brooklyn som även har blivit en flerfaldigt Oscarsnominerad film med Saoirse Ronan i huvudrollen.
Den unga Eilis Lacey växer upp på Irland under de svåra åren efter andra världskriget. En dag får hon ett erbjudande av en irländsk präst från Brooklyn, New York. Han säger sig vara villig att hjälpa henne att emigrera till Amerika. Den första tiden i nya hemlandet sätter Eilis på hårda prov, men med tiden lyckas hon få arbete i ett varuhus på Fulton Street – och när hon minst anar det finner hon även kärleken i Tony, som älskar Dodgers och sin stora italienska familj. Med stort tålamod och stora doser charm lyckas han sakta vinna hennes hjärta, men så nås Eilis av dåliga nyheter från Irland. I ett slag hotas allt som hon har lyckats åstadkomma i sitt nya hemland.”Colm Tóibín är sin generations mest begåvade författare av kärlekens komplicerade, motsägelsefulla kraft" (Los Angeles Times)."Skriven med hypnotiserande kraft och skicklighet" (The Boston Globe)”Brooklyn är en triumf. En av de där magiska romanerna som smyger sig på läsaren och fångar fantasin i flykten." (USA TODAY).

Läs mer

Brooklyn

Colm Tóibín

Brooklyn

Om boken

Thomas Mann växer upp i den nordtyska hamnstaden Lübeck. Fadern är konservativ och auktoritär, modern undflyende och oberäknelig. Den lille pojken lär sig tidigt att aldrig låta någon få veta vad han verkligen känner: i hemlighet ägnar han sig åt konst och litteratur, i hemlighet åtrår han pojkar mer än flickor.
När han möter Katia förändras allt. Hon har vuxit upp i en rik judisk familj där konsten står i centrum. Thomas och Katia gifter sig, skaffar sex barn, och med tiden blir Thomas Mann en uppburen författare som belönas med Nobelpriset i litteratur. Ändå förblir han alltid en person som alla känner till men som ingen någonsin får lära känna. Så går världen i kras. Hitler griper makten, snart står hela världen i brand och familjen måste lämna allt bakom sig.Colm Tóibín har skrivit en levande roman om en av litteraturvärldens största gåtor. Thomas Mann står bakom flera av förra århundradets mest hyllade romaner samtidigt som hans personliga kamp präglade dagböckerna och hans familjeroll. Varför denna förljugenhet till ett sådant högt pris? Var det skenhelighet eller något som gagnade hans litterära inblick? Eller kanske rädsla? Bakom masken är vi alla till sist bara människor.”Som med allt Colm Tóibín åstadkommer med utsökt övertygelse är Magikern ett livfullt storverk - så färgstarkt, intensivt, allmängiltigt, insiktsfullt, och därtill mästerligt komponerat.” Richard Ford

Läs mer

Magikern

Colm Tóibín

Magikern

Om boken

Året är 1895 och Henry James nya pjäs gör dunderfiasko i London samtidigt som Oscar Wildes senaste går för fulla hus på teatern bredvid. James bestämmer sig omedelbart för att fly staden och slicka såren. I sin självvalda exil börjar han att minnas tillbaka på sitt liv: systerns tragiska död som länge plågade honom, hur han höll sig undan det amerikanska inbördeskriget, de hemska minnena av sårade och döda soldater, uppväxten i New England och brodern som i familjen alltid hölls före honom intellektuellt och socialt.

Men ett stort glädjeämne för honom var den mycket märkliga och hemliga vänskapen med författaren Constance Fenimore Woolson, hur de brevväxlade, hyrde våningarna intill varandra i Venedig och bokade in sig på samma pensionat i England. Så nås han plötsligt av ett telegram som berättar att Constance helt oväntat har tagit sitt liv genom att slänga sig ut från sitt lägenhetsfönster i Venedig.

Henry James kom att under sitt liv kallas för "Mästaren". Skälet var hans skarpa blick för mänskliga relationer, vilket även kännetecknar hans böcker. Colm Tóibín fångar i sin roman - som redan kort efter sin första publicering utropades till klassiker - en man som privat plågades av sin ensamhet samtidigt som han i sin sociala verksamhet kunde njuta av litterära framgångar och gärna frotterade sig med alla dåtidens stora författare.

Med ett nyskrivet förord av Klas Östergren.

"Mästaren är underbart rik, ett verkligt kraftprov i den ofta misslyckade genren ´roman om känd, verklig person´ ... Den ger en enastående ingång till ett av de stora författarskapen i modern tid. Den är i sig själv ett litet mästerverk." SvD

Läs mer

Mästaren

Colm Tóibín

Mästaren

Om boken

Myten om Agamemnon och Klytaimnestra står i fokus i Colm Tóibíns nya kritikerhyllade roman. Samma dag som hans dotter ska gifta sig beordrar Agamemnon hennes död. Hon förs till offerplatsen och kort därefter råder gynnsamma vindar så att fadern snabbt kan föra sin armé mot slagfältet. Hans belöning för att ha blidkat gudarna är framgångsrika segrar i det trojanska kriget.

Under Agamemnons frånvaro i kriget styr hustrun Klytaimnestra i Mykene. Hon vägrar att förlåta sin make för att ha offrat dottern Ifigenia och ger sig in i ett våldsamt spel om makt, kärlek och svek. Hon uppvaktar den fängslade Aigisthos och tillsammans med honom börjar hon smida planer på att mörda Agamemnon den dagen han återvänder från sitt segerrika fälttåg.

I sin nya roman Namnens hus uppdaterar Colm Tóibín den tidlösa grekiska myten och låter oss krypa under huden på en sviken kvinna vars sorg och tanke på hämnd upptar hela hennes sinne. Berättelsen blir på så sätt också en skildring av ett mångbottnat moderskap - skildrat framförallt ur sonen Orestes och dottern Elektras perspektiv - och ansluter sålunda till Tóibíns senare romaner Marias testamente och Nora Webster.

"Att Tóibín lyckas så väl beror till stor del på kraften i hans språk: en nästan perfekt blandning av konstnärlig återhållsamhet och underbar känsla för detaljer. Namnens hus är en oförglömlig läsupplevelse." Mary Beard

"Med Namnens hus befäster Colm Tóibín positionen som en av de stora nutida europeiska berättarna." Dagens Nyheter

Läs mer

Namnens hus

Colm Tóibín

Namnens hus

Om boken

Platsen är Wexford, Irland, i slutet av sextiotalet. Nora Webster är fyrtio år och gift med Maurice, sin stora kärlek som en gång räddade henne från de knappa omständigheter under vilka hon växte upp. Livet med honom har varit både enkelt och självklart, med familjen i centrum, hans jobb som lärare och hennes roll som hemmafru. Så händer det ofattbara: Maurice drabbas av en hemsk sjukdom och avlider kort därefter.

Nora blir lämnad ensam kvar med ansvar för allt, inte minst sina två unga pojkar, och trots allas välvilliga blickar och ord så vet hon ögonblickligen att det nu är upp till henne att förhindra familjens undergång. Till hennes hjälp kommer dock en oanad kraft som hon glömt bort fanns där djupt inom henne. Eller med hennes egna ord: "Det finns inget bättre sätt att bli frisk än att sjunga i en kör. Det var därför Gud skapade musiken."

Nora Webster har hyllats för sitt oerhört starka kvinnoporträtt, av flera jämfört med Madame Bovary och Hedda Gabler. En oförglömlig roman om hur vägen till insikt är att tillåta sig själv att sörja och att läka. Ännu en gång har Colm Tóibín visat varför han av så många räknas som en av världens just nu största romanförfattare.

Läs mer

Nora Webster

Colm Tóibín

Nora Webster

Om boken

I den gamla staden Efesos lever Maria ensam, flera år efter sonens korsfästelse. Hon vägrar att samarbeta med lärjungarna, vilka ser efter henne och ger henne kost och logi. De hälsar ofta på henne, trots att hon motsätter sig deras syn på att hennes son var Guds son.

Inte heller tycker hon att hans död som martyr var värd priset. Hon ser sonens förtrogna som en samling fega män, vilkas svek ledde till sonens våldsamma död. På samma sätt ser hon sina egna fel och brister, väl medveten om att hon själv flydde på avrättningsdagen för att rädda sitt eget skinn.

Maria är kvinnan som vi känner igen från århundranden av skrifter och målningar. Kvinnan som representerar den kärleksfulla, tysta, lidande, lydiga modern. I Colm Tóibíns nya kritikerhyllade och Bookerprisnominerade roman ställs hon emellertid bredvid Elektra, Medea eller Antigone, en kvinna som vägrar att vika undan. På ett fantasieggande språk blir porträttet av henne så levande att vår syn på Jungfru Maria med all säkerhet kommer att förändras.

Läs mer

Marias testamente

Colm Tóibín

Marias testamente

Om boken

Colm Tóibíns hyllade En lång vinter utspelas i en liten bergsby i Spanien. Miquel har återvänt efter värnplikten och nu är det dags att vinka av den yngre brodern. Pappan säger inte så mycket men håller ordning på fåren som precis vallats från bergssluttningarna inför den stundande vintern. Det är modern som håller samman familjen genom att se till att alla får mat och att det blir städat.

Så en dag märker Miquel att modern tycks smyga iväg när de är nere i byn och handlar. Snart blir han varse det som alla tycks ha vetat länge men ingen talar om. Modern är alkoholist. Kort därefter uppstår ett våldsamt bråk mellan föräldrarna. Dagen efter är modern försvunnen och den första snön faller. Det tar bara någon timme, sedan råder full snöstorm och det är frågan om liv och död.

Kortromanen En lång vinter anses av många vara irländaren Colm Tóibíns starkaste berättelse. Med lugna penseldrag tecknar han några starka människoöden. De som helst håller sig för sig själva, som lever i den kargaste tänkbara miljön, där endast de mest uthålliga överlever. Det är en tidlös historia som lika gärna hade kunnat utspela sig för hundra år sedan som idag.

"Den känslomässiga spännvidden i Colm Tóibíns prosa är så omfattande att den inte kan beskrivas som ´sorglig´ eller ´rolig´." Jeffrey Eugenides

Läs mer

En lång vinter

Colm Tóibín

En lång vinter

Nyheter

Foto: Robin Rådenman

10 augusti 2022

Nya böcker i augusti 2022

Nyheter