Svenska bärboken

Författare

Pelle Holmberg

Inger Ingmanson

Svenska bärboken

2004-06-08

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2004-06-08

Kategori

Praktiska handböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Anders Pedersen

Format

Inbunden, Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151843001

Antal Sidor

192

Vikt (kg)

0.693

Höjd (mm)

225

Bredd (mm)

190

Böcker av författaren

Om boken

"Klassisk" och "oumbärlig" - lovorden har varit många sedan Pelle Holmbergs och Hans Marklunds Nya svampboken första gången kom ut för över 15 år sedan. Den blev snabbt ett standardverk och har genom åren reviderats och uppdaterats för att följa nya rön och trender.

Boken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Utförligt presenteras ett hundratal matsvampar och över 400 fotografier, både miljöbilder och ateljébilder visar svamparna i olika vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst plockas, rensas, tillagas och konserveras. Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker och fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.

En av bokens stora styrkor är det unika symbolsystem som snabbt ger information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som kräver mer erfarenhet för att man ska våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.

I denna nya reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats. Allt för att fler ska våga ta steget från kantarellplockare till "riktiga svampplockare".

Läs mer

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Nya svampboken

Om boken

"Förnämlig", "Oumbärlig" och "Klassisk" - lovorden har varit många för detta standardverk från 1996. Efter mer än 60.000 sålda exemplar fortsätter författarna att uppdatera boken med nya forskningsrön och mattrender.

Man räknar med att en miljon svenskar plockar svamp. Många av dessa är kantarellplockare som gärna vill ta steget från "ensvampsplockare" till "riktiga" svampplockare. Nya svampboken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig och vederhäftig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar - skriven av två av våra ledande svampexperter.
Ett hundratal matsvampar presenteras utförligt. Det rika bildmaterialet består av inte mindre än 400 färgfoton, både miljöbilder och ateljébilder som visar svamparna i alla vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst kan tillagas och konserveras.
Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker i svampdjungeln. Fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.
När Nya svampboken kom 1996 införde den ett helt nytt symbolsystem, som ger snabb information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som det fordras mer erfarenhet för att våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som lätt kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.

Läs mer

Nya svampboken

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Nya svampboken

Om boken

Lär dig känna igen blommorna på sommaren - och på vintern! Att vår svenska natur bjuder på en fascinerande blomstermångfald under de gröna årstiderna vet alla, men få känner till att många örter står kvar som vinterståndare, dvs. som bruna, styva växter med frukter och frön som sprids på olika sätt under hösten och vintern. Det här är en värld full av skönhetsupplevelser och intressanta biologiska anpassningar. I Året-runt-floran berättas på ett personligt sätt om de arter som finns i våra omgivningar - i staden och på landsbygden. De vackra uppslagen visar blommorna både utslagna sommartid och som vinterståndare, ibland även som knoppar. Förutom fotona finns teckningar av spännande detaljer. En unik bok som vill inspirera till upptäcktsfärder i naturen året runt!

Läs mer

Året-runt-floran

Pelle Holmberg, Anders Rapp

Året-runt-floran

Om boken

En sinnlig bok som inspirerar oss att året runt äta lyxigt och gott med naturens hjälp! "Naturens läckerheter är en bok sprungen ur lust! Lust till god mat, experiment och nya smakupplevelser, men också till naturen - här har nämligen den vilda gratismaten huvudrollen. Många växter är vanliga ogräs som växer utanför knuten, i rabatter, parker eller öppna marker och som mycket väl kan inlemmas i maten, både till vardags och fest." Så skriver Inger Ingmanson i förordet till boken, som är upplagd efter årets gång. Vi får lära oss känna igen och anrätta gröna växter och blad, vilda kryddörter och lökväxter, svampar, bär, alger, lavar och rötter. Vi får veta hur de använts förr och hur vi bäst kan anrätta dem idag - boken innehåller mängder av härliga recept på sallader, soppor, risotto, pajer, svamprätter, sylter, kompotter, tårtor, örtteer, drinkar, vin, kryddat brännvin, likör, vinäger, färskostar och bröd - allt med ingredienser som du själv kan hitta i naturen! Och givetvis får vi tips om hur vi kan torka, frysa och konservera alla vårens, sommarens och höstens läckerheter. Inger Ingmanson är biolog och har tidigare utgivit standardverket Kan man äta sånt? samt - tillsammans med Pelle Holmberg - Svenska bärboken, som av Måltidsakademien valdes till Årets Bästa Måltidslitteratur 2002 i kategorin undervisning. Motiveringen löd: "Med stort kunnande samlar boken alla aspekter av vårt lands alla bär, från sökandets glädje i naturen till saftande, syltande och njutning. Den är fylld av den svenska kärleken till naturen och vad den skänker oss." Boken är rikt illustrerad med foton av Anders Pedersen.

Läs mer

Naturens läckerheter

Inger Ingmanson

Naturens läckerheter

Om boken

Smultron på strå, en dunkel blåbärsskog eller ett soldränkt hygge med massor av lingon - visst är det en dröm för många av oss! Svenska bärboken är en helt omarbetad och nyillustrerad utgåva av klassikern Stora bärboken, tryckt i 42 000 exemplar. Här presenteras utförligt ett 40-tal ätliga bär, vilda och odlade - deras växtsätt, utbredning, ekologi och användningsområden. Vi får också spännande inblickar i vad man gjorde av bären förr i världen. Den fylliga receptdelen inleds med konservering, djupfrysning, hermetisering, vattenkonservering och torkning. Sedan följer över 300 recept på saft & dricka, gelé, sylt & marmelad, kompotter, bärkryddad vinäger, marinad & dressing, sallader och inläggningar, maträtter med bär, efterrätter, bröd & bakverk med bär, vin, brännvin, likörer, drinkar & bål, milkshakes, mjölkdrinkar och smoothies. I slutet av boken beskrivs ett 20-tal giftiga bär, för att man ska kunna undvika dem. Svenska bärboken har tillkommit i samarbete mellan Pelle Holmberg och Inger Ingmanson, båda biologer/botaniker med en rad böcker bakom sig, och fotografen Anders Pedersen.

Läs mer

Svenska bärboken

Pelle Holmberg, Inger Ingmanson

Svenska bärboken

Om boken

Vilda växter beskriver ett femtiotal vilda nyttoväxter som vi kan hitta i den svenska naturen. Vi får veta var och när vi bäst plockar dem och hur de kan användas i matlagning eller som läkeväxter. Vi lär oss göra egna örtteer, oljor och salvor och får veta hur de olika växterna bäst kommer till sin rätt som krydda eller råvara i till exempel sallader, bröd och soppor.

Tydliga foton visar varje ört i närbild, just så som den ser ut när den plockas.

Läs mer

Vilda växter

Marie-Louise Eklöf, Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg

Vilda växter

Om boken

Äntligen en helt omarbetad och ny-illustrerad upplaga av det efterfrågade standardverket Kan man äta sånt? - en inventering av våra ätliga vilda växter, svampar och lavar. Hur har de använts förr och hur tar vi vara på dem idag? Läckra recept är generöst insprängda i växtbeskrivningarna.

Långt fler vilda växter än man tror kan ätas - ibland kan man äta bladen och blommorna, ibland rötterna eller frukterna. Förr i tiden torkades många växter, maldes och blandades t.ex. i mjölet under år med missväxt - eller användes som läkeörter. Numera går vi ut och samlar vilda växter, bär och svamp för att det är roligt, nyttigt och ger nya smakupplevelser. Dessutom får vi bättre kontroll över det vi stoppar i oss! Och inte behöver vi bege oss ut i skogen för att plocka. I parker, på gårdar och andra öppna platser i städerna finns det gott om s.k. ogräs som lätt kan förvandlas till rena läckerheterna.
Kan man äta sånt? presenterar våra ätliga vilda växter, hur de ser ut, var de växer och hur de kan användas. Vi får också veta hur de användes förr. Insprängda i presentationerna finns tillagningstips och recept. I slutet av boken hittar vi grundrecept på örtteer, såser, drinkar, gratänger, soppor, buljonger, pannkakor, bröd och pajer samt tips om konservering, inläggningar, vintillverkning, brännvins- och likörkryddning.

"Hela boken genomsyras av experimentlustans glädje av att se, känna, lukta, smaka och uppleva."
Fauna och flora

"Hon har gjort ett storslaget arbete."
Upsala Nya Tidning

"En oumbärlig bok om man har intresse av att veta vilka läckerheter vi av okunnighet går och trampar på." Ekoteket

Läs mer

Kan man äta sånt?

Inger Ingmanson

Kan man äta sånt?

Om boken

Lilla svampboken är en mindre fickversion av standardverket Nya svampboken. Liten och behändig innehåller den ändå det mesta som svampplockaren behöver veta ute i skogen. Totalt presenteras ett femtiotal av de viktigaste matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Fotografierna visar svampen i sin naturliga miljö men också i form av uppläggningsbilder där varje art visas ur flera vinklar och i genomskärning. Det unika symbolsystemet som utgår från förväxlingsrisken är det detsamma som i Nya svampboken.

I denna reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats.

Sammantaget blir det den perfekta följeslagaren ute i svampskogen!


Läs mer

Lilla svampboken

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Lilla svampboken

Om boken

Svampplockning är en mycket uppskattad och populär hobby bland oss nordbor. Varje svampsäsong lockas vi till skogen med näsan i marken och korgen dinglande på armen, antingen för att vi väljer att njuta av tystnaden i vår ensamhet eller som tillfälle till en familjeutflykt.

Men vad gör vi sedan med våra korgar fulla av svamp, när förra säsongens torkade svampar fortfarande trängs i glasburkar i skafferiet? Vi behöver råd och inspiration för att laga svamp, och här är boken som alla svampälskare längtar efter!

2001 gav Norstedts ut Svampkokboken av svamparnas mästare, Pelle Holmberg, tillsammans med sin fru Ingrid och deras goda vän och kock Dieter Endom. Boken blev en storsäljare och nu släpps den i en reviderad upplaga där mer än hälften av recepten är nya och samtliga bilder omtagna av Susanne Hallman, fotografen till Lax, till vardag och lyx. Svamp är en delikatess, en smakförhöjare utan dess like! Som tilltugg, förrätt eller huvudrätt, till fisk, kött eller fågel - här är boken som i ett femtiotal recept visar oss vägen till både klasiska och nytänkande rätter med både vilda svampar och köpesvamp som grund. Du får lära dig hur olika svampar passar bäst med varandra eller med olika tillbehör. Att svamp dessutom är hälsosam, fiberrik, och fri från både socker och kolhydrater gör den till den perfekta ingrediensen i alla moderna kök. En grundkurs i rensning, frysning och torkning tillkommer på köpet.

Läs mer

Svampkokboken

Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg, Dieter Endom, Anders Pedersén, Ingrid Holmberg

Svampkokboken

Nyheter

Foto: Göran Segeholm

19 maj 2020

Vi minns Pelle Holmberg

Nyheter