Beskrivning
Detaljer
Bokinformation
Språk
Svenska
Originalspråk
Svenska
Omslagsfotograf
Anders Pedersen
Produktion
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789151843001
Antal Sidor
192
Vikt (kg)
0.693
Höjd (mm)
225
Bredd (mm)
190
Böcker av författaren
Om boken
Boken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Utförligt presenteras ett hundratal matsvampar och över 400 fotografier, både miljöbilder och ateljébilder visar svamparna i olika vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst plockas, rensas, tillagas och konserveras. Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker och fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.
En av bokens stora styrkor är det unika symbolsystem som snabbt ger information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som kräver mer erfarenhet för att man ska våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.
I denna nya reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats. Allt för att fler ska våga ta steget från kantarellplockare till "riktiga svampplockare".
Läs mer
Hans Marklund, Pelle Holmberg
Nya svampboken
Om boken
"Förnämlig", "Oumbärlig" och "Klassisk" - lovorden har varit många för detta standardverk från 1996. Efter mer än 60.000 sålda exemplar fortsätter författarna att uppdatera boken med nya forskningsrön och mattrender.
Man räknar med att en miljon svenskar plockar svamp. Många av dessa är kantarellplockare som gärna vill ta steget från "ensvampsplockare" till "riktiga" svampplockare. Nya svampboken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig och vederhäftig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar - skriven av två av våra ledande svampexperter.
Ett hundratal matsvampar presenteras utförligt. Det rika bildmaterialet består av inte mindre än 400 färgfoton, både miljöbilder och ateljébilder som visar svamparna i alla vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst kan tillagas och konserveras.
Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker i svampdjungeln. Fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.
När Nya svampboken kom 1996 införde den ett helt nytt symbolsystem, som ger snabb information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som det fordras mer erfarenhet för att våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som lätt kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.
Läs mer
Hans Marklund, Pelle Holmberg
Nya svampboken
Om boken
Läs mer
Pelle Holmberg, Anders Rapp
Året-runt-floran
Om boken
Läs mer
Inger Ingmanson
Naturens läckerheter
Om boken
Läs mer
Pelle Holmberg, Inger Ingmanson
Svenska bärboken
Om boken
Vilda växter beskriver ett femtiotal vilda nyttoväxter som vi kan hitta i den svenska naturen. Vi får veta var och när vi bäst plockar dem och hur de kan användas i matlagning eller som läkeväxter. Vi lär oss göra egna örtteer, oljor och salvor och får veta hur de olika växterna bäst kommer till sin rätt som krydda eller råvara i till exempel sallader, bröd och soppor.
Tydliga foton visar varje ört i närbild, just så som den ser ut när den plockas.
Läs mer
Marie-Louise Eklöf, Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg
Vilda växter
Om boken
Långt fler vilda växter än man tror kan ätas - ibland kan man äta bladen och blommorna, ibland rötterna eller frukterna. Förr i tiden torkades många växter, maldes och blandades t.ex. i mjölet under år med missväxt - eller användes som läkeörter. Numera går vi ut och samlar vilda växter, bär och svamp för att det är roligt, nyttigt och ger nya smakupplevelser. Dessutom får vi bättre kontroll över det vi stoppar i oss! Och inte behöver vi bege oss ut i skogen för att plocka. I parker, på gårdar och andra öppna platser i städerna finns det gott om s.k. ogräs som lätt kan förvandlas till rena läckerheterna.
Kan man äta sånt? presenterar våra ätliga vilda växter, hur de ser ut, var de växer och hur de kan användas. Vi får också veta hur de användes förr. Insprängda i presentationerna finns tillagningstips och recept. I slutet av boken hittar vi grundrecept på örtteer, såser, drinkar, gratänger, soppor, buljonger, pannkakor, bröd och pajer samt tips om konservering, inläggningar, vintillverkning, brännvins- och likörkryddning.
Några pressröster:
"Hela boken genomsyras av experimentlustans glädje av att se, känna, lukta, smaka och uppleva." Fauna och flora
"Hon har gjort ett storslaget arbete." Upsala Nya Tidning
"En oumbärlig bok om man har intresse av att veta vilka läckerheter vi av okunnighet går och trampar på." Ekoteket
Läs mer
Inger Ingmanson
Kan man äta sånt?
Om boken
I denna reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats.
Sammantaget blir det den perfekta följeslagaren ute i svampskogen!
Läs mer
Hans Marklund, Pelle Holmberg
Lilla svampboken
Om boken
Men vad gör vi sedan med våra korgar fulla av svamp, när förra säsongens torkade svampar fortfarande trängs i glasburkar i skafferiet? Vi behöver råd och inspiration för att laga svamp, och här är boken som alla svampälskare längtar efter!
2001 gav Norstedts ut Svampkokboken av svamparnas mästare, Pelle Holmberg, tillsammans med sin fru Ingrid och deras goda vän och kock Dieter Endom. Boken blev en storsäljare och nu släpps den i en reviderad upplaga där mer än hälften av recepten är nya och samtliga bilder omtagna av Susanne Hallman, fotografen till Lax, till vardag och lyx. Svamp är en delikatess, en smakförhöjare utan dess like! Som tilltugg, förrätt eller huvudrätt, till fisk, kött eller fågel - här är boken som i ett femtiotal recept visar oss vägen till både klasiska och nytänkande rätter med både vilda svampar och köpesvamp som grund. Du får lära dig hur olika svampar passar bäst med varandra eller med olika tillbehör. Att svamp dessutom är hälsosam, fiberrik, och fri från både socker och kolhydrater gör den till den perfekta ingrediensen i alla moderna kök. En grundkurs i rensning, frysning och torkning tillkommer på köpet.
Läs mer
Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg, Dieter Endom, Anders Pedersén, Ingrid Holmberg
Svampkokboken
Nyheter