Camilla Sten: Jag ångrar att jag inte skrivit deckare förut

Foto: Leonardo Garcia Mendez

Datum

13 December 2022

Foto

Leonardo Garcia Mendez

Författaren till hyllade skräckromaner som Staden och Arvtagaren, Camilla Sten, ger nu ut sin första deckare i spänningsserien om kriminalpsykologen Rebecca Lekman.

En farlig talang är en bladvändare med högt tempo och skarp blick som skär genom makt, klass och identitet. Camilla Sten visar prov på sin mästerliga förmåga att skildra en sluten värld, och hur anpassning kan vara både nödvändigt och livsfarligt. En farlig talang är den första delen i en ny spänningsserie, med huvudkaraktären Rebecca Lekman.

– Hon är en kriminalpsykolog och förhörsexpert som tillbringat de senaste fyra åren i Houston, Texas, berättar Camilla Sten. Hon har nyligen flyttat hem för att ta hand om sin mamma efter att denna diagnostiserats med en demenssjukdom, och har på grund av detta blivit av med sitt högbetalda jobb, hamnat i skilsmässa med sin fru, och bor nu pank och ensam i sitt gamla tonårsrum i Djursholm. Hon är smart, driven och empatisk, men är benägen att tro lite väl mycket på sin egen förmåga, även i situationer hon borde närma sig med försiktighet.

– Rebecca har en komplicerad relation till sina föräldrar. Hon är, på många olika sätt, inte den dotter de förväntat sig att få, någonting som kommunicerats till henne på otaliga sätt och sårat henne djupt. När hennes mamma diagnosticeras med demens bestämmer sig Rebecca omedelbart för att flytta hem i ett desperat försök att äntligen förtjäna sin mammas kärlek, något hon har svårt att erkänna för sig själv. Precis som många andra skulle Rebecca må otroligt bra av att gå i terapi, men skomakarens barn går alltid barfota ...

Vad tycker du är intressant med att skriva deckare?

– Det är en väldigt utmanande genre! Jag tyckte att det var väldigt, väldigt kul att ta sig an en så bred genre med så lång historia. Deckargenren ger en struktur som är väldigt tilltalande, och som tillåter författaren att leka med läsarens förväntningar. Jag ångrar nästan att jag inte givit mig på att skriva deckare förut.

Vad tycker du är roligast med att skriva?

– Själva skrivandet. Är det ett tråkigt svar? Nej, men jag älskar att upptäcka berättelsen och karaktärerna. Jag planerar aldrig ut handlingen i förväg, utan i första utkastet försöker jag alltid låta boken utvecklas på egen hand, och det är det roligaste som finns. Det är som att läsa en bok man älskar, men upphöjt till tio.

Fanns det några svårigheter med skrivandet?

– Otaliga! Men svårast tycker jag att det är när mitt känslotillstånd inte stämmer överens med boken. Om jag är väldigt glad eller väldigt ledsen så tycker jag att det är svårare att koppla bort från mina egna glädjeämnen eller problem och sjunka in i skrivandet. Jag får aldrig någonting gjort på min födelsedag.

Relaterat

Om boken

En farlig talang är en bladvändare med högt tempo och skarp blick som skär genom makt, klass och identitet. Camilla Sten visar prov på sin mästerliga förmåga att skildra en sluten värld, och hur anpassning kan vara både nödvändigt och livsfarligt. En farlig talang är den första delen i en ny spänningsserie.
Kriminalpsykologen Rebecca Lekman har flyttat hem till Djursholm för att ta hand om sin sjuka mor. I USA har hon lämnat en strålande karriär och hustrun Maria bakom sig. En augustinatt väcks hon av ett telefonsamtal från en brottsplats. Hennes gamla kollega Leo berättar att Rebeccas flickvän från gymnasiet, Louise von Ascheberg, har blivit mördad, brutalt knivhuggen i sitt hem.Tillbaka i överklassområdet som hon flytt under hela sitt liv, och utestängd från utredningen, börjar Rebecca undersöka mordet på egen hand. Den rebelliska tonåringen Louise hade vuxit upp till en sval hemmafru i en lyxig villa. Vem dödade Louise, och varför? Och varför försökte Louise ta kontakt med Rebecca bara några veckor före mordet – trots att hon svurit att hon aldrig ville se Rebecca igen?Ju närmare Rebecca kommer människorna runt Louise, desto mer brännande blir det för henne själv. Till slut måste hon fråga sig vilka risker hon är beredd att ta för att hitta mördaren.

Läs mer

Camilla Sten

En farlig talang

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

12 april 2024

Mänsklig psykologi och krypande iskall spänning av Camilla Sten