Camilla Stens bok en global succé – såld till 15 länder innan utgivning

Foto: Kajsa Göransson

Datum

1 Februari 2019

Foto

Kajsa Göransson

Den psykologiska thrillern Staden släpps först i april, men redan nu har rättigheterna till boken sålts till 15 länder. Även på hemmaplan är intresset stort, tv- och filmrättigheterna har redan köpts av Nordisk Film.

– Camilla Sten är ett riktigt stjärnskott och har redan skapat sin egen unika plats på spänningshimlen. Staden är slukarläsning för alla som älskar välgjorda psykologiska thrillers, men Camilla tillför samtidigt något helt nytt till genren och jag är otroligt glad över att få publicera henne, säger Erika Degard, förläggare på Norstedts.

Det franska förlaget Seuil är ett i raden av utländska förlag som föll för boken.

– Staden är en lysande spänningsroman med fantastiska karaktärer. Jag har inte läst en så spännande och samtidigt skrämmande thriller på väldigt länge. Det här var precis vad jag letade efter: starka känslor, spänning, en välskriven historia med intressant atmosfär. Camillas bok kommer definitivt att vara min höjdpunkt under 2020 när den släpps i Frankrike, säger Bénédicte Lombardo på Seuil.

Staden är en spännande nagelbitare om ett sextio år gammalt mysterium. 

I slutet av 1950-talet försvann hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn spårlöst. Ingen vet vad som hände. Var det en olycka, ett massjälvmord eller spelade stadens nya fanatiska väckelserörelse en roll i försvinnandet? Teorierna är många.

Alice är en ung dokumentärfilmare med personliga band till Silvertjärn. En gång för alla vill hon ta reda på sanningen. Men så fort hon och hennes team anländer till den isolerade och övergivna staden börjar de höra underliga ljud, se oförklarliga saker och drabbas av märkliga olyckor. Snart måste de fråga sig om det förflutna verkligen är förflutet, eller om staden kommer att sluka dem också.

Camilla Sten är född 1992 och studerar till psykolog i Uppsala. Hon har tidigare kommit ut med den dystopiska romanen En annan gryning. Hon skriver även en kritikerrosad rysarserie för unga tillsammans med Viveca Sten.

Relaterade artiklar

Foto: Leonardo Garcia Mendez

13 december 2022

Camilla Sten: Jag ångrar att jag inte skrivit deckare förut