Mänsklig psykologi och krypande iskall spänning av Camilla Sten

Foto: Elvira Glänte

Datum

12 April 2024

Foto

Elvira Glänte

En giftig sanning är den andra, fristående delen i spänningsserien om kriminalpsykolog Rebecca Lekman.

När den unga standupkomikern Lina Gyllenborg hittas död i sitt hem anklagas hennes pojkvän Jonas för mordet. Han hävdar att han är oskyldig, men både polisen och media är övertygade om hans skuld. Trots detta frias han i rätten, till allmänhetens chock.

Fyra år senare kontaktar Jonas kriminalpsykolog Rebecca Lekman med en begäran: han vill att hon ska hjälpa honom att hitta Linas mördare. Rebecca misstänker att Jonas ljuger för henne, men ett tungt besked gör att hon inte kan tacka nej till arvodet.

När Rebecca börjar gräva djupare upptäcker hon att Lina haft hemligheter som kan ha kostat henne livet. Och snart inser hon att det finns någon som är villig att göra vad som helst för att förhindra att sanningen ska komma ut.

– I början av boken befinner Rebecca sig i lite av ett vägskäl. Hon bor hemma hos sina föräldrar för att hjälpa till att ta hand om sin sjuka mamma, hon går i transatlantisk parterapi över Zoom med sin fru, Maria, och hennes nystartade konsultverksamhet går inte särskilt bra. När hon först blir kontaktad för ett potentiellt uppdrag – en utredning av ett ”cold case”, på uppdrag av en misstänkt mördare – vill hon först tacka nej, men när hon får veta att hennes svägerska blivit svårt sjuk i cancer och behöver pengar till behandlingen så känner hon att hon inte har något val.

Vad är det för fall Rebecca tar sig an i boken?

– Fallet Rebecca tar sig an är ett gammalt, olöst mord från fyra år sedan. En ung, lovande standup-komiker, Lina Gyllenborg, hittades mördad i sitt föräldrahem. Allt pekade på att hennes pojkvän Jonas begått mordet, men han blev, till allas chock, frikänd i rätten. Jonas är den som kontaktar Rebecca och vill att hon ska hitta, som han uttrycker det, ”den riktige mördaren”, men Rebecca är inte allt för övertygad om att han är så oskyldig som han hävdar sig vara …

Boken utspelar sig delvis i stand up-miljöer, vad lockade dig med att skriva om det?

– Jag håller själv på med stand up, så det föll sig väldigt naturligt! Stand up-världen är väldigt speciell, på både gott och ont. Jag ville skildra både vad som lockar en person till att kasta sig in i vad min man beskriver som ”extremsport för extroverter”, det vill säga att gå upp på scen och försöka få ett rum fullt av främlingar att skratta, men även den fula baksidan av en miljö där gränsöverskridningar inte bara är norm, men nödvändiga.

Relaterat

Om boken

När den unga standupkomikern Lina Gyllenborg hittas död i sitt hem anklagas hennes pojkvän Jonas för mordet. Han hävdar att han är oskyldig, men både polisen och media är övertygade om hans skuld. Trots detta frias han i rätten, till allmänhetens chock.
Fyra år senare kontaktar Jonas kriminalpsykolog Rebecca Lekman med en begäran: han vill att hon ska hjälpa honom att hitta Linas mördare. Rebecca misstänker att Jonas ljuger för henne, men ett tungt besked gör att hon inte kan tacka nej till arvodet.När Rebecca börjar gräva djupare upptäcker hon att Lina haft hemligheter som kan ha kostat henne livet. Och snart inser hon att det finns någon som är villig att göra vad som helst för att förhindra att sanningen ska komma ut.En giftig sanning är den andra, fristående delen i spänningsserien om kriminalpsykolog Rebecca Lekman. Camilla Sten visar återigen att hon är en mästare på mänsklig psykologi och krypande iskall spänning.

Läs mer

Camilla Sten

En giftig sanning

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

12 april 2024

Mänsklig psykologi och krypande iskall spänning av Camilla Sten