Camilla Sten gräver guld i USA

Foto: Kajsa Göransson

Datum

25 Mars 2021

Foto

Kajsa Göransson

Camilla Sten skördar framgångar i USA med sin spänningsroman Staden, som i den amerikanska utgåvan heter The Lost Village.

Att svenska författare recenseras i The New York Times hör inte till vanligheterna, men i helgen hände det med just The Lost Village. Tidningens kritiker menar att boken inte enbart bjuder på skräck utan även är en gripande undersökning av nedärvda hemligheter: ”Come for the mounting horror and scares, but stay for the devastating examination of the nature of family secrets”.

De amerikanska läsarna har också hittat Camilla Stens bok. The Lost Village ligger etta på topplistan hos Barnes & Noble, världens största bokhandelskedja. Boken toppar även Amazon-listan Ghost Suspense och den ligger topp tre på listorna Ghost Thrillers och Horror Suspense. 

I Staden får vi följa ett dokumentärteam som beger sig till Silvertjärn, samhället som över en natt avfolkades. 900 personer försvann spårlöst. Vad hände? Och vad är det med övergivna samhällen som både skrämmer och fascinerar? Staden är en klaustrofobisk nagelbitare om en ondska som inte borde finnas och en gåta som kanske aldrig borde lösas.

Relaterat

Om boken

"En rysare som höll mig i ett fast grepp från första till sista sidan." Camilla Grebe

"Det här är en riktigt bra svensk skräckroman [...] Helt enkelt briljant skrivet!" BTJ

"Dåtid och nutid sys ihop till fulländning i denna lysande rysare." Femina

Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Kan stadens fanatiska väckelserörelse ha spelat en roll i försvinnandet?

Alice är en dokumentärfilmare som en gång för alla vill ta reda på sanningen. Hon och hennes team ska tillbringa fem dagar i den övergivna staden och samla in material till filmen. Men så fort de anländer börjar de höra underliga ljud och se oförklarliga saker. Snart måste de fråga sig om det förflutna verkligen är förflutet, eller om staden kommer att sluka dem också.

Staden är en klaustrofobisk nagelbitare om en ondska som inte borde finnas och en gåta som kanske aldrig borde lösas.

Läs mer

Camilla Sten

Staden

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

12 april 2024

Mänsklig psykologi och krypande iskall spänning av Camilla Sten