Stökig julspänning av Camilla Sten

Foto: Grafik: Emma Graves. Författarfoto: Kajsa Göransson

Datum

6 December 2019

Foto

Grafik: Emma Graves. Författarfoto: Kajsa Göransson

Camilla Sten gjorde succé tidigare i år med spänningsromanen Staden. Nu är hon tillbaka med en nervkittlande berättelse i ljud.

I Julfesten besöker vi reklambyrån AdvertiseMe som ska fira av året som gått. Pepparkakorna, glöggen och ICA Basic-pralinerna står uppdukade och över whiteboarden hänger en blinkande ljusslinga. Siffrorna ser dåliga ut för den lilla reklambyrån, och efter en kämpig höst ska julen firas in med en riktigt blöt fest, har chefen lovat. Efter nyår väntar nedskärningar, så stämningen behöver piggas upp. Innan kvällen är slut har någon spytt, någon gråtit och någon gjort något oåterkalleligt.

– Jag visste att jag ville skriva något på jultema och tanken på en spritig julfest som går väldigt, väldigt fel kändes väldigt rolig att skriva, berättar Camilla Sten.

– Sällan har nog en julfest gått så snett som julfesten på AdvertiseMe gjorde den där mörka decemberkvällen! Det är ett exempel på vad jag kallar fyragradersprincipen. Ta något som känns välbekant för de allra flesta och vrid det bara några grader fel så känns det plötsligt väldigt nära och väldigt olustigt. Fyra grader fel kan kännas mycket värre än hundraåttio.

Vad är det med just julfester som gör att folk lätt släpper på hämningarna?

– Åh, jag tror att det är många olika faktorer! Det är mycket alkohol, det är slutet på året så många är stressade och trötta och behöver släppa loss, och så är det alla ritualerna - fula jultröjor, skrålig julmusik och levande ljus blir en perfekt cocktail för totalt kaos. Att höra Feliz Navidad tio gånger i rad tror jag kan driva vem som helst till vansinne. Eller mord!

Vilken är den galnaste julfest du varit på?

– Hahaha, jag ska inte nämna några namn, men det var faktiskt en fest på ett bokförlag. Det var en julfika som började klockan fem på eftermiddagen. Jag hade bara tänkt vara där en halvtimme, men vid midnatt fann jag mig med tomteluva på huvudet och en halv flaska starkglögg i magen medan förlagschefen ryckte fram två magnumflaskor billigt bubbel ur kylskåpet och skrek ”Nu börjar festen!”. Vi kan nöja oss med att konstatera att jag hade mycket ont i huvudet nästa dag.

Missa inte Julfesten – ute nu hos bland andra Storytel!

Relaterat

Om boken

Pepparkakorna, glöggen och ICA Basic-pralinerna står uppdukade och över whiteboarden hänger en blinkande ljusslinga. Anna och Rafaela pyntar det sista i konferensrummet i kontorshotellet inför julfesten. Siffrorna ser dåliga ut för den lilla reklambyrån, och efter en kämpig höst ska julen firas in med en riktigt blöt fest, har vd:n lovat. Efter nyår väntar nedskärningar, så stämningen behöver piggas upp. Peter Jöbacks julskiva skränar i den lilla högtalaren. De andra företagen på våningsplanet har gått hem för kvällen, så personalen på AdvertiseMe har lokalerna för sig själva. Rafaela är orolig för Anna, som hanterar sin skilsmässa genom att överprestera och ständigt hålla en perfekt fasad utåt. Innan kvällen är slut har någon spytt, någon gråtit och någon gjort något oåterkalleligt.

Läs mer

Camilla Sten

Julfesten

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

12 april 2024

Mänsklig psykologi och krypande iskall spänning av Camilla Sten