Louise Boije af Gennäs: Det går inte att få allt utan att göra någon illa

Foto: Magnus Ragnvid

Datum

8 Augusti 2022

Foto

Magnus Ragnvid

I nya romanen Stjärnfall är vi åter i världen vi lärde känna i succén Stjärnor utan svindel – 25 år senare.

25 år efter succén med Stjärnor utan svindel har Louise Boije af Gennäs än en gång skrivit en drabbande relationsroman som ställer kärleken i centrum. Ska man följa sitt hjärta till varje pris – även om man riskerar att förstöra livet för andra?

I den nya romanen Stjärnfall – som vi ger ut tillsammans med en nyutgåva av Stjärnor utan svindel – möter vi Julia och Gabriel som lever ett tätt sammanflätat liv med sina nära vänner Eva och André. Deras gemensamma barn har vuxit upp nästan som syskon, de äter middagar tillsammans, firar högtider och är gudföräldrar åt varandras barn. Men plötsligt förändras allt. Julia och André inser att de har starka känslor för varandra och tvingas ställa sig frågan om de är villiga att offra allt för kärleken.

Två familjer står i centrum i din nya roman. Kan du berätta något om vilka de är?

– Det är två familjer som bor och arbetar och studerar i Stockholm. De är nära vänner både vuxna emellan, bland ungdomarna och korsvis mellan vuxna och ungdomar. Man är helt enkelt tajta åt alla håll, nästan som en stor familj. Personerna i de båda familjerna är sympatiska och vill varandra väl, men ibland blir livet ändå inte som man tänkt sig.

Det som inte får hända händer. Julia, mamman i den ena familjen, blir förälskad i André, pappan i den andra familjen. Hur ska de hantera detta?

– Det är just det som är frågeställningen: hur gör man när man älskar och bryr sig om många människor samtidigt, åt olika håll? Det går inte att få allting utan att göra någon illa.

Julia söker hjälp av sin äldre kusin Sophie, som vi mötte i Stjärnor utan svindel. Samtidigt måste Julia bestämma sig för om hon är villig att göra samma sak som Sophie när hon tjugofem år tidigare trotsade alla normer och konventioner för att leva helt på sina egna villkor.

Sophie och Kaja, som vi också känner från Stjärnor utan svindel, dyker upp i viktiga roller i romanen. Åren må ha gått men man känner ju verkligen igen deras dynamik, eller hur?

– Det finns fortfarande både likheter och stora motsättningar mellan Sophie och Kaja, som handlar om klass, kön och många andra frågor. Jag tror att det ofta är just i den spänningen mellan oliktänkande – på arbetsplatser, i skolor, i våra privatliv – som nya lösningar skapas och dyker upp.

Vad var det som gjorde att du ville återbesöka dina karaktärer från Stjärnor utan svindel, så här tjugofem år senare?

– Jag får ofta frågan om hur det gick för dem. I det här fallet handlar romanen om två heterosexuella familjer, och just därför kändes det extra viktigt att plocka in Sophie och Kaja som ett exempel i bakgrunden på hur man också kan leva. Jag tror på mångfald och på att de flesta av oss inte bör stoppas in i några ”bokstavsgrupperingar” – människan är mycket större och mer komplicerad än så. Ibland inspireras vi just av det främmande för att hitta nya lösningar till våra egna, invanda problemställningar.

På många sätt är det ju ett helt annat samhälle som den nya romanen utspelar sig i, håller du med om det?

– På många sätt, ja, men inte på alla. Jag tror fortfarande att det kan vara svårt att komma ut som homosexuell, inte minst när man är ung, och att vi alla borde tänka oss för när vi förhåller oss till varandra. Samhället har blivit mer bejakande inför mångfald och olika sätt att leva, men alla individer har inte blivit det – ibland snarare tvärtom.

Relaterat

Om boken

Stjärnor utan svindel firar 25 år! En roman som lästes och älskades av en hel generation – och som är ett tidsdokument av ett nittiotal som vi aldrig har slutat att fascineras av.
Sophie har klarat trettioårskrisen med glans och lever det perfekta livet med man och hundar i en ståtlig Stocksundsvilla. Hon är framgångsrik författare, tjänar hyfsat med pengar och är en lika självklar gäst på baler i Riddarhuset som på festfixarnas kändispartyn. Allt tycks gå som på räls.Men så kommer plötsligt Kaja in i hennes liv. Kaja är lesbisk radikalfeminist och vänsteraktivist och med ens råder helt andra förutsättningar för hur Sophie ska leva sitt liv. Ska hon våga ta steget? Ska hon våga trotsa alla normer för kärlekens skull?Stjärnor utan svindel är en roman om vad det innebär att ifrågasätta sig själv och sitt invanda liv. Det är en av de relationsromaner som verkligen formade sin tid genom att så öppet prata om kärlek och svek, om kvinnor och kvinnor, om kvinnor och män.”En modern klassiker.” Göteborgs-Posten

Läs mer

Louise Boije af Gennäs

Stjärnor utan svindel

Om boken

Louise Boije af Gennäs är tillbaka med en fristående fortsättning på Stjärnor utan svindel – 25 år senare!
Julia och Gabriel lever ett tätt sammanflätat liv med sina nära vänner Eva och André. Deras gemensamma barn har vuxit upp nästan som syskon, de äter middagar tillsammans, firar högtider och är gudföräldrar åt varandras barn. Men plötsligt förändras allt. Julia och André inser att de har starka känslor för varandra och tvingas ställa sig frågan om de är villiga att offra allt för kärleken.Julia söker hjälp av sin äldre kusin Sophie, som vi alla lärde känna i Stjärnor utan svindel. Samtidigt måste Julia bestämma sig för om hon är villig att göra samma sak som Sophie när hon tjugofem år tidigare trotsade alla normer och konventioner för att leva helt på sina egna villkor.Louise Boije af Gennäs har än en gång skrivit en drabbande relationsroman som ställer kärleken i centrum. Är det alltid den romantiska kärleken som ska ha företräde i våra liv? Ska man följa sitt hjärta till varje pris, även när man riskerar att ödelägga så mycket för människor man älskar? Är det ens möjligt att låta bli?

Läs mer

Stjärnfall

Louise Boije af Gennäs

Stjärnfall

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

10 augusti 2022

Nya böcker i augusti 2022