Louise Boije af Gennäs följer upp succéromanen

Foto: Magnus Ragnvid

Datum

3 Maj 2022

Foto

Magnus Ragnvid

I augusti släpper Louise Boije af Gennäs romanen Stjärnfall som utspelar sig i samma universum som Stjärnor utan svindel, återigen med kärleken i centrum.

Är det alltid rätt att följa sitt hjärta – även när man riskerar att ödelägga livet för människor man älskar? I Louise Boije af Gennäs nya roman Stjärnfall lever Julia och Gabriel ett tätt sammanflätat liv med sina nära vänner Eva och André. Deras barn har vuxit upp nästan som syskon och de äter middagar tillsammans, firar högtider ihop och är gudföräldrar åt varandras barn. Men plötsligt förändras allt: Julia och André inser att de har starka känslor för varandra och tvingas ställa sig frågan om de är villiga att offra allt för kärleken.

Julia söker hjälp av sin äldre kusin Sophie, som läsarna lärde känna i Stjärnor utan svindel och som numera lever ett fritt och okonventionellt liv. Är Julia villig att göra samma sak som Sophie, som tjugofem år tidigare trotsade alla normer och konventioner för att leva helt på sina egna villkor?

Stjärnfall finns att förboka hos Bokus redan nu.

– När man skaffar barn förändras villkoren för kärlek. De beslut man fattar handlar inte längre enbart om vuxna, utan även om de barn och ungdomar som berörs. I Stjärnfall har det varit spännande att återigen dyka ner i en himlastormande passion och utforska denna, men utifrån en mer mogen fas av livet tillsammans med huvudpersoner som har andra åtaganden än kvinnorna i Stjärnor utan svindel. Kärlek, livsval och uppbrott är svåra frågor, men de berör allas våra liv och är värda att ständigt belysas och diskuteras, säger Louise Boije af Gennäs.

”Det finns romaner som är en del av sin tid. Och så finns det romaner som formar sin tid.”

– Det finns romaner som är en del av sin tid. Och så finns det romaner som formar sin tid. Det svenska nittiotalet har några få romaner som kan kallas generationsromaner av den enkla anledningen att de förändrade den litteratur som skrevs efteråt. En av dessa är Louise Boije af Gennäs Stjärnor utan svindel – en roman som fångade en tidsanda, utmanade konventioner och satte hjärtan i brand. När nu Louise skriver en uppföljare är det därför en stor litterär händelse. Stjärnfall är på ett underbart sätt en litterär tidsresa – tjugofem år bakåt och tillbaka till vår tid – och den visar vad litteratur faktiskt kan åstadkomma: en fiktiv värld som vi alla är en del av och där vi kan undersöka de frågeställningar som formar våra liv. Det är stort, säger Håkan Bravinger, Litterär chef på Norstedts.

I samband med att den nya romanen släpps utkommer även Stjärnor utan svindel i nyutgåva med nytt omslag och förord. Båda släpps den 11 augusti.

Relaterat

Om boken

Stjärnor utan svindel firar 25 år! En roman som lästes och älskades av en hel generation – och som är ett tidsdokument av ett nittiotal som vi aldrig har slutat att fascineras av.
Sophie har klarat trettioårskrisen med glans och lever det perfekta livet med man och hundar i en ståtlig Stocksundsvilla. Hon är framgångsrik författare, tjänar hyfsat med pengar och är en lika självklar gäst på baler i Riddarhuset som på festfixarnas kändispartyn. Allt tycks gå som på räls.Men så kommer plötsligt Kaja in i hennes liv. Kaja är lesbisk radikalfeminist och vänsteraktivist och med ens råder helt andra förutsättningar för hur Sophie ska leva sitt liv. Ska hon våga ta steget? Ska hon våga trotsa alla normer för kärlekens skull?Stjärnor utan svindel är en roman om vad det innebär att ifrågasätta sig själv och sitt invanda liv. Det är en av de relationsromaner som verkligen formade sin tid genom att så öppet prata om kärlek och svek, om kvinnor och kvinnor, om kvinnor och män.”En modern klassiker.” Göteborgs-Posten

Läs mer

Louise Boije af Gennäs

Stjärnor utan svindel

Om boken

Louise Boije af Gennäs är tillbaka med en fristående fortsättning på Stjärnor utan svindel – 25 år senare!
Julia och Gabriel lever ett tätt sammanflätat liv med sina nära vänner Eva och André. Deras gemensamma barn har vuxit upp nästan som syskon, de äter middagar tillsammans, firar högtider och är gudföräldrar åt varandras barn. Men plötsligt förändras allt. Julia och André inser att de har starka känslor för varandra och tvingas ställa sig frågan om de är villiga att offra allt för kärleken.Julia söker hjälp av sin äldre kusin Sophie, som vi alla lärde känna i Stjärnor utan svindel. Samtidigt måste Julia bestämma sig för om hon är villig att göra samma sak som Sophie när hon tjugofem år tidigare trotsade alla normer och konventioner för att leva helt på sina egna villkor.Louise Boije af Gennäs har än en gång skrivit en drabbande relationsroman som ställer kärleken i centrum. Är det alltid den romantiska kärleken som ska ha företräde i våra liv? Ska man följa sitt hjärta till varje pris, även när man riskerar att ödelägga så mycket för människor man älskar? Är det ens möjligt att låta bli?

Läs mer

Stjärnfall

Louise Boije af Gennäs

Stjärnfall

Relaterade artiklar

Foto: Robin Rådenman

10 augusti 2022

Nya böcker i augusti 2022