16 böcker att läsa i jul

Foto: Giphy

Datum

20 December 2016

Foto

Giphy

Julhelgerna innebär – i bästa fall – ledighet och avkoppling. När släkten har fått både besök och omtanke finns förhoppningsvis tid att luta sig tillbaka och slappna av. Här har vi samlat 16 böcker att drömma sig bort tillsammans med, för en liten stund innan verkligheten åter gör sig påmind.

God helg önskar vi på Norstedts!

1. Aftonland av Therese Bohman

Karolina är professor vid Stockholms universitet, navigerar sig fram i den akademiska världen och lever ensam efter uppbrottet från en lång relation. När hon ska börja handleda en doktorand slås hon av hans självförtroende. Han säger sig ha funnit ny information som förändrar historieskrivningen av svensk bildkonst tack vare upptäckten av en kvinnlig konstnär verksam runt förra sekelskiftet. Karolina finner sig snart indragen i ett spel med flera oväntade bottnar, både känslomässigt och professionellt.

Aftonland är Therese Bohmans tredje bok. En idéroman om kärlek, konst och ensamhet som nominerades till Augustpriset 2016.

2. Som hundarna i Lafayette Park av Anneli Jordahl

Hon är nybliven änka, bor ensam ute på landet med hunden Boris. Så fort hon får syn på en notis om en arbetsplatsolycka klipper hon ut den och klistrar in i sitt dödsalbum. I samma album sitter den lilla notisen som beskriver olyckan i vilken hennes man omkom. Ibland kommer dottern och hälsar på men det känns aldrig bekvämt. Men så börjar hon läsa om Angela Davis, legenden från Black Power-rörelsen. Det blir ett uppvaknande som förändrar hennes liv.

Anneli Jordahls nya roman handlar om att bli så stark att man förmår vara delaktig i det som sker och att inte vara ensam i världen om en dröm om upprättelse. Medborgarrättsrörelsens historia är långt ifrån avslutad.

3. Det är natten av Karolina Ramqvist
4. De behövande av Helena von Zweigbergk

Karolina Ramqvist och Helena von Sweigbergks senaste böcker ges ut i ett nytt format, lite längre än en novell och lite kortare än en roman. Perfekta för en ledig förmiddag i soffan. I Det är natten tar sig Karolina Ramqvist an förhållandet mellan författaren och den som skriver. Det är en skildring av splittringen mellan yrkesroll och modersroll, att vara kvinnlig författare och värna om det egna rummet. Helena von Zweigbergk skriver i De behövande drabbande och berörande om förhållandet mellan mor och dotter. Går det att överbrygga de avstånd som uppstått när barnet inte längre är barn och när en förälder förvandlats till en vanlig vuxen människa, men med alla de brister som barnets skarpa blick avtäcker.

5. Några rader till Svartåns finaste krokodil av PeKå Englund

Redaktionschefen Nick är degraderad till reporter och gör livet surt för alla på tidningen. Humöret blir bara sämre ju närmare ettårsdagen av sonen Benjis död kommer.

Hemma är han mer tillbakadragen och har flyttat ut ur sovrummet och ner i källaren och umgås med sin fru via Facebook. Det finns en ljusglimt i tillvaron: chefens leende. Hon kallas Krokodilen och han räknar hennes tänder i smyg. Två, fyra, sex, åtta hur stort kan det där underbara leendet egentligen bli? Och är det så smart att röka upp dotterns hasch och trassla till det om han vill få reda på det?

PeKå Englund följer upp framgången med debutromanen Född på en söndag med en rörande och djupt humoristisk roman om att våga ge livet en andra chans.

6. Sov du lilla videung av Cilla & Rolf Börjlind

En natt snubblar den hemlösa Muriel över en gråtande flicka mitt i Stockholms city. Hon heter Folami och har flytt hit på egen hand, som så många andra barn. De söker hjälp av Tom Stilton, som tidigare varit både polis och uteliggare.

En pojke hittas nedgrävd i Småland med halsen avskuren. Kommissarie Mette Olsäters team med den unga kriminalaren Olivia Rönning tar sig snabbt dit för att utreda mordet. I närheten av fyndplatsen hittar man en kniv med en inskription som tyder på att pojken kan ha fallit offer för en rumänsk kriminell organisation.

Stilton erbjuder sig att hjälpa till med utredningen och skickas tillsammans med Olivia till Bukarest för att ta reda på mer om vem pojken och hans mördare kan vara. När de börjar höra sig för och samla ihop trådarna kommer de en chockerande och dödlig verksamhet på spåren och snart svävar de själva i livsfara.

Sov du lilla videung är den fjärde boken i den hyllade serien om Tom Stilton och Olivia Rönning.

7. Mellan världen och mig av Ta-Nehisi Coates

Ta-Nehisi Coates prisbelönade bok är utformad som ett brev till sin son, i vilket han behandlar USA:s historiska och samtida syn på rasskillnader. Det är en konflikt som löpt genom århundradena, en konflikt som gått hand i hand med ett imperiums uppbyggnad. Hur kan en falsk världsbild tillåtas skada svarta kvinnor och män, trots ett enhälligt fördömande av slaveri och segregering? Men varför fortsätter då svarta kvinnor och män att hotas, fängslas och mördas? Hur är det att leva med en svart kropp i USA idag och är att förlika sig med historien det enda sättet att bli fri sina bojor?

8. Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben

Skogsvaktare Peter Wohlleben berättar fascinerande om oväntade och extraordinära förmågor hos träden. Han citerar de senaste vetenskapliga rönen och kombinerar dem med sina personliga erfarenhet av naturen, vilket skapar nya spännande insikter. Vi kanske tror att vi vet det mesta om skogen och känner till allt om träden. Men den som läser Trädens hemliga liv kommer att gå ut i naturen med helt nya kunskaper och ögon. På ett lättillgängligt sätt visar Peter Wohlleben vägen.

9. Den som stannar, den som går av Elena Ferrante

Den som stannar, den som går är den tredje delen i Elena Ferrantes globala succésvit om vännerna Lenú och Lila. Neapelkvartetten tar sin börjar i 1950-talets Neapel och är en svindlande skildring över kvinnlig vänskap och hur det privata alltid är politiskt. Den som stannar, den som går finns ute lagom till nyår och de två första delarna – Min fantastiska väninna och Hennes nya namn – finns ute nu.

10. I köket hos Maj av Kristina Sandberg & Lotta Kühlhorn

Kristina Sandbergs succéromaner om hemmafrun Maj utspelar sig till stor del i köket. Nu får Maj sin egen kokbok, med maten hon lagar i romanerna. Här har Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn samlat ett 100-tal klassiska recept hämtade ur Majs bokhylla: Husmoderns köksalmanack från 1933 har hon med sig in i äktenskapet. Prinsessornas kokbok blir en viktig husmorsbibel, men ibland kan Kooperativa förbundets behändiga receptsamling vara nog så praktisk. Här finns husmanskosten, småkakorna och den flotta kalasmaten.

11. Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström

Ett äktenskapligt haveri i jämställdhetens förljugna paradis. Det är brutalt, slagfärdigt, naket, ömkligt. Och oändligt sorgligt. Ebba Witt-Brattströms skönlitterära debut är en av årets mest uppmärksammade böcker – och en omedelbar klassiker.

12. Sömngångare av Håkan Eriksson

Anette Jansson på Säpo börjar utreda kopplingar mellan radikaliserade ungdomar i en Stockholmsförort och tyska islamistiska grupper. Den ärrade krigaren Mohammed har kommit till Sverige för att bygga upp en cell som kan slå till på kort varsel. Unge Jamal är trött på att alltid känna sig utanför samhället och söker kraft i religionen, men räcker bön och goda gärningar?

Håkan Erikssons debut Sömngångare skildrar hur komplex vår verklighet blivit när terrorism och fundamentalism blivit en del av vardagen.

13. Förlorat ansikte av Anna Karolina

Den unga flyktingen Tara får syra kastat i ansiktet. En man kör henne till sjukhuset men försvinner innan någon hinner se vem han är. Dådet tycks vara hedersrelaterat, men när Amanda Paller tar över polisutredningen anar hon att något annat ligger bakom attacken. Då händer det som inte får hända: Tara försvinner spårlöst från sitt rum på sjukhuset. Förlorat ansikte är den tredje boken i Anna Karolinas hyllade kriminalserie om Amanda Paller vid Västerortspolisen i Stockholm.

14. Den gode vargen av Alexander Söderberg

Sjuksköterskan Sophie Brinkmann har ofrivilligt dragits in i den kriminella världen. Nu är hon internationellt efterlyst och gömmer sig i Prag tillsammans med sin son Albert. Tommy Jansson, kriminalkommissarie i Stockholm, behöver hitta henne. Hon vet på tok för mycket om hans smutsiga byk, och planen är att ta livet av henne, för att sedan fortsätta sitt liv i lugn och ro.

I den tredje och avslutande delen i Alexander Söderbergs trilogi om Sophie Brinkmann och Hector Guzman, Den gode vargen, rör sig handlingen obönhörligt mot sin mörka slutpunkt.

15. SPQR. Historien om det antika Rom av Mary Beard  

Här tittar en av världens främsta forskare inom den klassiska antiken på Roms historia från en ny synvinkel inte bara på dess förbluffande utveckling från en obetydlig by i Mellanitalien till en supermakt, men också på hur romarna såg sig själva och sina bedrifter, och varför de fortfarande är viktiga för oss.

16. Lilla Ego av Tom Sjöstedt och Daniel Räms  

Lilla Ego gick från uppstickare till fullbokad toppkrog på nolltid. Årets kock-vinnarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms har personligen lagt handen vid allt från inredning till de handskrivna menyerna. Idén att bjuda lyxmat till budgetpris blev en succé. Flera år efter öppnandet är kön till borden fortfarande lika lång som raden av hyllningsord från Matsverige. Denna oklassiska krog får nu sin första oklassiska kokbok.

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

27 februari 2024

Våra nya böcker i mars 2024

NyheterBoknyheter