Nervkittlande spänning i påskhelgen

Datum

3 April 2017

Under påskhelgen har många långledigt och längtan efter att sugas in i en riktigt spännande bok är stor. Här tipsar vi om ett gäng aktuella thrillers att sluka!

Anna Jansson – Det du inte vet

Maria Wern är tillbaka! Sensommarvärmen dröjer sig kvar på Gotland. Maria Wern är på fest hos sina nya grannar i Åminne när en explosionsartad brand utbryter i ett hus i närheten. Dådet sätts i samband med en serie inbrott i sommarstugeområdet.

Morgonen därpå försvinner Tomas Hartmans dotter Sofi spårlöst från stranden i Åminne. På uppdrag av Region Gotland utredde hon konsekvenserna av oljeborrning på ön. Försvinnandet sker dagen innan resultatet ska presenteras. Både miljöaktivister och riskkapitalister i oljebranschen väntar ivrigt på hennes svar. Demonstrationerna mot oljeborrning drivs av Rasmus Flöjel, Sofis pojkvän under gymnasietiden. Allt fler ansluter sig till protesten.

Tomas Hartman för en förtvivlad kamp mot tiden för att finna sin dotter. Han vet hur ängslig och sårbar hon egentligen är och hur hårt hon får kämpa mot sina egna demoner.

Anna Jansson bjuder på både aktualitet, stegrande spänning och lite romantik i Det du inte vet – den nya kriminalromanen om Maria Wern.


Filip Alexanderson – Elddöpt

Jonas Hellemyr hålls gömd i fängelse för att undkomma Tribunalens mördare, en grupp som leds av hans egen far. Han har upptäckt att han är en av de dolda – individer med märkliga förmågor gömda mitt ibland oss.

Systrarna Signe och Liv blir 1856 vittnen till Tribunalens dåd. Genom deras livsöden speglas hur de dolda påverkat Sveriges historia, och hjälpt och stjälpt mänskligheten i krig och katastrofer fram till i dag. Men nu hotar Tribunalens samvetslösa medicinska experiment att åter sätta världen i brand. Och det blir Jonas uppgift att hindra dem i denna mörka thriller som får oss att se på omvärlden med nya ögon.

Elddöpt är uppföljaren till Förstfödd, som är på väg att bli tv-serie. Läs en intervju med Filip Alexanderson här!


Mark Johnson – Den enkla sanningen

Debut från vår nya thrillerförfattare! För att vända opinionen inför valet ber statsminister Ekholm den unge forskaren och politiskt sakkunnige Jonatan Stark att utföra ett hemligt uppdrag: ta jobb på konsultbyrån Lionshare där det ska finnas information om en revolutionerande solcellsteknik som kommer att förändra världens energiproduktion i grunden, något Jonatan själv forskat på tidigare.

Samtidigt får statsministerns presschef Betty Lind reda på att personer i Ekholms närhet är mutade av en rysk oligark som med Lionshare som bulvan försöker ta kontroll över den svenska energibranschen.

Under ett dramatiskt dygn måste Jonatan och Betty jaga sanningen bakom konsultbyråns respektabla fasad. Det avancerade rävspel som pågår på Rosenbad såväl som inom oppositionen gör inte saken lättare.

Rikets säkerhet står på spel, så mycket förstår Jonatan och Betty. Men snart inser de att de också riskerar sina egna liv.


Hollie Overton – Baby doll

Lily var sexton år när hon kidnappades. I åtta år har hon levt instängd. Under fångenskapen har hon fött en liten flicka som heter Sky. Nu har de lyckats fly.

Alla trodde att hon var försvunnen för alltid. Hennes familj och tvillingsyster blir alla chockerade och överlyckliga när hon kommer tillbaka. Men den största chocken kommer när de får veta vem som hållit henne fången under alla år.

Hollie Overton är en manusförfattare som främst skrivit för TV. Baby doll är hennes debutroman.


E O Chirovici – Speglarnas bok

Efter att ha läst delarna av ett manus om ett ökänt mord börjar den litterära agenten Peter Katz göra en egen undersökning för att ta reda på vad som egentligen hände.

Men vittnesmålen och polisrapporterna motsäger varandra. Vem mördade professorn och varför? Ingen tycks vilja att sanningen ska komma fram.

Speglarnas bok är en smart och välskriven thriller som direkt fångar läsaren.


Cilla och Rolf Börjlind – Sov du lilla videung

Cilla och Rolf Börjlind lyckas i Sov du lilla videung återigen para en stor portion samhällsengagemang och samtidskommentar med fantastiska karaktärer och spänning utöver det vanliga.

En natt snubblar den hemlösa Muriel över en mager gråtande flicka. Hon heter Folami och har flytt från Nigeria. Muriel tar med henne till en sommarstuga ute i skogen. En eftermiddag attackeras Folami brutalt av en man i grannskapet. Muriel vågar inte bo kvar med henne i stugan utan söker hjälp hos den före detta uteliggaren Tom Stilton.

Han arbetar just nu hos kriminalkommissarie Mette Olsäter. Tillsammans med Olivia Rönning utreder han ett mord på en okänd tonårspojke som hittats nedgrävd i Småland med halsen avskuren. Utredningen har förgreningar till kloakerna i Bukarest.

När Olivia träffar Folami ser hon att flickan bär ett smycke som har kopplingar till den mördade pojken. Tillsammans med Folami lyckas hon och Stilton tränga in i och avslöja en chockerande verksamhet.


Anna Karolina – Förlorat ansikte

Den unga flyktingen Tara får syra kastat i ansiktet. En man kör henne till sjukhuset men försvinner innan någon hinner se vem han är. Dådet tycks vara hedersrelaterat, men när Amanda Paller tar över polisutredningen anar hon att något annat ligger bakom attacken. Då händer det som inte får hända: Tara försvinner spårlöst från sitt rum på sjukhuset.

Förre polisen Magnus kommer ut från fängelset. Livet ligger i spillror. Det ljusnar när Felipe erbjuder honom ett jobb på bageri, men innan han vet ordet av befinner han sig mitt i en uppgörelse i undre världen.

Förlorat ansikte är den tredje boken i Anna Karolinas hyllade kriminalserie om Amanda Paller vid Västerortspolisen i Stockholm.


Alexander Söderberg – Den gode vargen

I den tredje och avslutande delen i Alexander Söderbergs trilogi om Sophie Brinkmann och Hector Guzman, Den gode vargen, rör sig handlingen obönhörligt mot sin mörka slutpunkt.

Sjuksköterskan Sophie Brinkmann har ofrivilligt dragits in i den kriminella världen. Nu är hon internationellt efterlyst och gömmer sig i Prag tillsammans med sin son Albert. Tommy Jansson, kriminalkommissarie i Stockholm, behöver hitta henne. Hon vet på tok för mycket om hans smutsiga byk, och planen är att ta livet av henne, för att sedan fortsätta sitt liv i lugn och ro.

På ett kloster i Toscana gömmer sig den utfattige maffiabossen Hector Guzman. Han tänker ta tillbaka sin son Lothar, sitt imperium - allt som är hans - med råge. Hatet och hämnden är större än godheten hos munkarna som han lever hos. Nu samlar sig Hector samlar sig för den slutgiltiga striden.


David Lagercrantz – Det som inte dödar oss

Ladda upp inför den femte Millenniumboken, Mannen som sökte sin skugga, som släpps 7 september! I den fjärde delen har tidskriften Millennium fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat.

Lisbeth Salander är rastlös. Hon medverkar i en hackerattack till synes utan någon särskild anledning. Hon tar risker hon vanligtvis är noga med att undvika. Det är inte likt henne.

En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom AI-forskning, till Blomkvist. Balder säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, som bär vissa likheter med en person Blomkvist känner väl.

Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. I Det som inte dödar oss fortsätter berättelsen. Det har blivit dags för deras vägar att korsas. Ännu en gång.